15.4 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGpigniczki fanniritmikus sportgimnasztikaritmikus sportgimnasztika vb 2023Sport

Fantasztikus magyar bravúr: Pigniczki Fanni bronzérmes a ritmikus gimnasztika vb-n

Pigniczki Fanni igen korán kezdett. A ritmikus gimnasztika finoman fogalmazva is bemelegítésigényes sportág, a magyarokat a legelső, reggel 9.30-kor indított csoportba sorsolták, az pedig azt jelenti, hogy „reggelire” már a tréningzónában kell lenni. A nemrég megváltoztatott világbajnoki lebonyolítás pedig esti döntőket diktál, tehát lehet, hogy valaki reggel 7.30-kor már a csarnokban van, és este tízkor még versenyez, ha meg még dobogóra is áll, akkor aztán nem szabadul tizenegy előtt.
Pigniczki Fanni 21.40-kor világbajnoki érmes volt. Második magyarként a ritmikus gimnasztika történetében.
Egészen elképesztő eredmény ez, és még az MTK tornásznőjének remek 2023-as eredményeiből – világkupaérmek, Universiade összetett győzelem, Eb-n 5. hely – sem következett, hogy ebből világbajnoki érem lesz. De a döntőt nyitó Pigniczki gyakorlatilag teher nélkül lépett szőnyegre, az egészen fanatikus spanyol közönség tombolása mellett csúcsformát mutatott, és mivel ez nem volt mindenkire igaz – a két bolgár klasszis, Sztiliana Nikolova és Borjana Kalejn például elszállt –, 34.050-es, egészen remek pontszáma a harmadik helyig repítette. Az első két hely papírforma volt, legfeljebb nem papírforma sorrendben: a német Darja Varfolomeev karrierje második világbajnoki címét ünnepelhette, a címvédő olasz Sofia Raffaeli meg kicsit bosszankodhatott.
Pigniczki bronzérme 1973 óta az első magyar világbajnoki dobogós helyezés a sportágban – akkor Patocska Mária hármas holtversenyben, szintén karikával lett harmadik. A sportág erőviszonyait ismerve egészen fantasztikus bravúr ez egy magyar tornásztól, Pigniczki karrierjének eddigi megkoronázása. Aztán ki tudja, ezek után még milyen fejezeteket ír a pályafutása krónikájába… Például rögtön csütörtökön, amikor azért lép szőnyegre, hogy Tokió után a párizsi olimpiai kvótát is megszerezze Magyarországnak.
Nem lesz sok pihenőideje ebben az őrült hajtásban, annyi biztos. De az is, hogy egy világbajnoki dobogós ceremónia miatt sokáig a csarnokban maradni „irigylésre méltó probléma”. Még ha egészen kegyetlenül fárasztó dolog is.
„Igazából csak arra gondoltam, hogy bemutassam még egyszer a gyakorlatomat, mintha edzésen lennék; gondolni sem mertem arra, hogy dobogós leszek. A selejtezőhöz képest biztosabb voltam a döntőben, több elemet is pontosabban hajtottam végre, így a pontszámom is magasabb lett. Őszintén megmondva, korán kezdtünk, és estére sem pörögtem fel igazán, később is jöttem melegíteni, mint ahogy szoktam, csak gyorsan átmozgattam magam és vettem a szert – igazából már a holnapi versenyre készültem.
Plusz ajándék volt, hogy részt vehettem a döntőben, az nyilván külön öröm, hogy ilyen jól sikerült. A közönség támogatását fantasztikus volt hallani, nagyon hangosak, és elképesztő, ahogy fogadnak minket a szőnyegen.
Ahogy bementem, észleltem, hogy nagyon tombolnak, majd a gyakorlatom elején megint – mivel halkan indul a zeném, nehezen hallottam azt is, hogy egyáltalán elkezdődött. Amikor valami extrát csináltam, vagy jól sikerült egy elem, akkor is átjött a közönség hangja, olyan erővel szurkolnak, hogy azt már nem lehet kizárni” – nyilatkozta a bronzérem gazdája, aki szinte „postafordultával”, de már világbajnoki harmadikként jöhet vissza a csarnokba.
Csütörtökön Pigniczki Fanninak és a mezőny sűrűjéből előrelépni készülő Wiesner Hannának drukkolhatunk a világbajnokságon a buzogány és a szalag kvalifikációban, illetve (top 8-as helyezés esetén) a döntőben.

Ritmikus Gimnasztika, világbajnokság, Valencia, Karika döntő

1. Darja Varfolomeev (Németország) 35.750,
2. Sofia Raffaeli (Olaszország) 35.250,
3. Pigniczki Fanni (Magyarország) 34.050
The post Fantasztikus magyar bravúr: Pigniczki Fanni bronzérmes a ritmikus gimnasztika vb-n first appeared on 24.hu.

Related posts

6+1 érdekes tény az okosotthonokról (x)

MOCOHU

Hatalmas becsapódási krátert vizsgáltak

MOCOHU

Annyira felhúzta magát egy brit férfi, hogy a nagykövetsége az LMBTQ-közösséget támogatja, hogy elkezdett kémkedni Oroszországnak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This