19.4 C
Budapest
July 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGSport

Fantasztikus magyar bravúr: Pigniczki Fanni bronzérmes a ritmikus gimnasztika vb-n

Pigniczki Fanni igen korán kezdett. A ritmikus gimnasztika finoman fogalmazva is bemelegítésigényes sportág, a magyarokat a legelső, reggel 9.30-kor indított csoportba sorsolták, az pedig azt jelenti, hogy „reggelire” már a tréningzónában kell lenni. A nemrég megváltoztatott világbajnoki lebonyolítás pedig esti döntőket diktál, tehát lehet, hogy valaki reggel 7.30-kor már a csarnokban van, és este tízkor még versenyez, ha meg még dobogóra is áll, akkor aztán nem szabadul tizenegy előtt.
Pigniczki Fanni 21.40-kor világbajnoki érmes volt. Második magyarként a ritmikus gimnasztika történetében.
Egészen elképesztő eredmény ez, és még az MTK tornásznőjének remek 2023-as eredményeiből – világkupaérmek, Universiade összetett győzelem, Eb-n 5. hely – sem következett, hogy ebből világbajnoki érem lesz. De a döntőt nyitó Pigniczki gyakorlatilag teher nélkül lépett szőnyegre, az egészen fanatikus spanyol közönség tombolása mellett csúcsformát mutatott, és mivel ez nem volt mindenkire igaz – a két bolgár klasszis, Sztiliana Nikolova és Borjana Kalejn például elszállt –, 34.050-es, egészen remek pontszáma a harmadik helyig repítette. Az első két hely papírforma volt, legfeljebb nem papírforma sorrendben: a német Darja Varfolomeev karrierje második világbajnoki címét ünnepelhette, a címvédő olasz Sofia Raffaeli meg kicsit bosszankodhatott.
Pigniczki bronzérme 1973 óta az első magyar világbajnoki dobogós helyezés a sportágban – akkor Patocska Mária hármas holtversenyben, szintén karikával lett harmadik. A sportág erőviszonyait ismerve egészen fantasztikus bravúr ez egy magyar tornásztól, Pigniczki karrierjének eddigi megkoronázása. Aztán ki tudja, ezek után még milyen fejezeteket ír a pályafutása krónikájába… Például rögtön csütörtökön, amikor azért lép szőnyegre, hogy Tokió után a párizsi olimpiai kvótát is megszerezze Magyarországnak.
Nem lesz sok pihenőideje ebben az őrült hajtásban, annyi biztos. De az is, hogy egy világbajnoki dobogós ceremónia miatt sokáig a csarnokban maradni „irigylésre méltó probléma”. Még ha egészen kegyetlenül fárasztó dolog is.
„Igazából csak arra gondoltam, hogy bemutassam még egyszer a gyakorlatomat, mintha edzésen lennék; gondolni sem mertem arra, hogy dobogós leszek. A selejtezőhöz képest biztosabb voltam a döntőben, több elemet is pontosabban hajtottam végre, így a pontszámom is magasabb lett. Őszintén megmondva, korán kezdtünk, és estére sem pörögtem fel igazán, később is jöttem melegíteni, mint ahogy szoktam, csak gyorsan átmozgattam magam és vettem a szert – igazából már a holnapi versenyre készültem.
Plusz ajándék volt, hogy részt vehettem a döntőben, az nyilván külön öröm, hogy ilyen jól sikerült. A közönség támogatását fantasztikus volt hallani, nagyon hangosak, és elképesztő, ahogy fogadnak minket a szőnyegen.
Ahogy bementem, észleltem, hogy nagyon tombolnak, majd a gyakorlatom elején megint – mivel halkan indul a zeném, nehezen hallottam azt is, hogy egyáltalán elkezdődött. Amikor valami extrát csináltam, vagy jól sikerült egy elem, akkor is átjött a közönség hangja, olyan erővel szurkolnak, hogy azt már nem lehet kizárni” – nyilatkozta a bronzérem gazdája, aki szinte „postafordultával”, de már világbajnoki harmadikként jöhet vissza a csarnokba.
Csütörtökön Pigniczki Fanninak és a mezőny sűrűjéből előrelépni készülő Wiesner Hannának drukkolhatunk a világbajnokságon a buzogány és a szalag kvalifikációban, illetve (top 8-as helyezés esetén) a döntőben.

Ritmikus Gimnasztika, világbajnokság, Valencia, Karika döntő

1. Darja Varfolomeev (Németország) 35.750,
2. Sofia Raffaeli (Olaszország) 35.250,
3. Pigniczki Fanni (Magyarország) 34.050
The post Fantasztikus magyar bravúr: Pigniczki Fanni bronzérmes a ritmikus gimnasztika vb-n first appeared on 24.hu.

Related posts

Németország napi rekordot döntött oltásban

MOCOHU

Svájc ódzkodik az oroszok elleni szankcióktól

MOCOHU

Bezártak egy francia állatkertet, miután kiszabadult egy farkasfalka

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This