28.5 C
Budapest
July 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGTudomány

Elpusztult a rejtélyesen megtermékenyült rája

Elpusztult az a tüskésrája, amelynek rejtélye megtermékenyüléséről még idén februárban értesült a sajtó – írja a BBC. A Charlotte névre keresztelt állat egy ritka szaporítószervi betegségben szenvedett, ez okozhatta halálát is.
Charlotte év elején világhírű lett azzal, hogy teherbe esett annak ellenére, hogy akváriumában nem éltek hím ráják. Gondozói szenzációs elmélettel próbálták magyarázni az esetet: arra gyanakodtak, hogy egy sávos bambuszcápa (Chiloscyllium plagiosum) termékenyíthette meg.
Amint a 24.hu beszámolt róla, később azonban tudósok cáfoltak ezt a teóriát, szerintük ugyanis az ilyesmi lehetetlen, mivel a két állatfaj nem elég közeli rokon ahhoz, hogy közös utódot hozhassanak létre.
Ennek fényében valószínű, hogy a rája partenogenezissel, azaz szűznemzéssel szaporodott. Ez egy olyan aszexuális szaporodási forma, amelyhez nincs szükség hímre, az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. Vagyis leegyszerűsítve az állat ilyenkor klónozza saját magát. Ez a jelenség ritka a gerinces állatoknál, de megfigyelték már cápáknál, kígyóknál és egy krokodilnál is.
Charlotte gondozói először úgy becsülték, hogy február végén már világra is jöhet a különleges utód, erre azonban sosem került sor. Ekkor jöttek rá, hogy az állat olyan betegséggel küzd, amely károsította a szaporító-szervrendszerét.

Kapcsolódó

Hazugság a cápa által megtermékenyített rája esete
A szakértők szerint az ilyesmi egyszerűen lehetetlen.

The post Elpusztult a rejtélyesen megtermékenyült rája first appeared on 24.hu.

Related posts

Offshore cégháló csapdájában vergődik az EMIH ingatlanvagyona

MOCOHU

Megmutatta a férfi, hogyan alszik a vitorlás hajóján, amivel egyedül szeli át a Csendes-óceánt

MOCOHU

A rendőrök mindenkit egyenként igazoltattak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This