20.9 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
blazárcsillagászatfekete lyukMAGYARORSZÁGTudományűrűrkutatás

Erős jelek érkeztek egy távoli objektumtól

Kutatók egy csoportja a NASA Fermi űrtávcső adatait elemezve erős kitöréseket észlelt az S5 1803+784 jelű blazárnál – írja a Phys.org. Az ilyen objektumok relativisztikus anyagsugarat bocsátanak ki, ezek rendkívül erős plazmakilövellések. A szakértők úgy gondolják, hogy a blazárokat a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukakba eső anyag látja el elképesztő energiával.

A hasonló aktív galaxismagok emissziója az elektromágneses sugárzás minden spektrumában jelentős, és igen változékonyak, akár órák alatt is nagyban változhat a fényerejük.

A blazárok az utóbbi időkben a csillagászat és az asztrofizika egyik kedvelt kutatási témájává váltak.

Marc Ward/Stocktrek Images / Getty Images

A látható tartományban mérhető kibocsátásuk alapján a blazárokat két csoportba osztják, az S5 1803+784 azon kategóriába tartozik, amelyre nem jellemző a jelentős és széles optikai sugárzás. A forrást 2008 augusztusa és 2018 decembere között figyelte meg a Fermi űrtávcső, az adatokat Roberto Nesci, az Olasz Asztrofizikai Intézet munkatársa és kollégái elemezték. A cél az volt, hogy jobban megértsék a blazár különböző hullámhosszai közötti kapcsolatokat, ez ugyanis hasznos lehet a későbbi elméleti munkákhoz.

A csapatnak nem sikerült időszakosságot kimutatnia az objektum kibocsátásában, több gammakitörés esetében ugyanakkor kísérő látható fényt is észleltek. A kutatók bíznak benne, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a blazárok természetének alaposabb megértéséhez.

The post Erős jelek érkeztek egy távoli objektumtól first appeared on 24.hu.

Related posts

Tényleg vége

MOCOHU

Több milliót kerestek eddig az Elon Musk nevével visszaélő csalók

MOCOHU

Indul az áfabevallási tervezetek kiajánlásának tesztüzeme

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This