14.1 C
Budapest
May 12, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusféltékenységhűtlenségMAGYARORSZÁGnemi életpárkapcsolat

Engem ölel, de mással szemez

Flört, viszony vagy semmi?

Ártatlan flört vagy egy későbbi viszony első lépései? Általában ez a férfiak és a nők első gondolata, amikor észreveszik, hogy partnerük valaki másra látványosabban figyel, mint általában. A koronavírus-világjárvány miatt azt gondolnánk, hogy ennek a témának nem igazán van most itt az ideje, azonban a flörtölések, az elkapott tekintetek nem szűntek meg a pandémiával.

Kapcsolódó
Féltékenység esetén a manipuláció csak olaj a tűzre

Hogyan lehet felismerni és kezelni a féltékenységet? Szakértőnk segít.

A flörtök, tekintetváltások olyan területen jelennek meg, ahol több emberrel találkozhatunk, például a boltokban, a buszon, a villamoson – mindez a maszk mögött. Emberek vagyunk, ráadásul bezárva éljük a mindennapjainkat, egyes ingerek emiatt felerősödhetnek. Ami eddig a koncerteken, bulikon, kocsmák pultjainál vagy munkahelyeken zajlott, mostanra áthelyeződött a felvágottaspulthoz, és ez teljesen érthető.

De hogyan reagáljunk, ha azt látjuk, hogy a partnerünknek valaki más is tetszik?

Mielőtt ezt a kérdést bővebben megválaszolnánk, érdemes megvizsgálni, miért eshet valakinek rosszul az, ha a partnere valaki másra úgy néz. Amikor egy szép szerelmi kapcsolat elindul, úgy érezzük, valóban nincs senki más a világon, csak mi ketten. Úgy is élünk, így is randizunk, tényleg nem veszünk észre másokat, van, hogy szó szerint nem is nézünk másra, csak egymásra. Ez a párkapcsolatoknak az első, szenvedélyes szakasza, aminek egyszer csak vége lesz, de okkal: a szenvedély egy kicsit csökken, miközben megemelkedik az elköteleződés és az intimitás érzése.

Szenvedélyes szerelem ⇒ Elköteleződés

Az elköteleződéssel és az érzelmi intimitás mélyülésével a kapcsolat újabb szintre lép, azonban ezt a szintet nem minden kapcsolat éli túl. Ez az a bizonyos leválási szakasz, amikor az az állapot, hogy másra se nézünk és csak egymással foglalkozunk, véget ér. Leválunk egymásról, de ez nem jelenti a szerelem végét, mindössze azzal jár, hogy másokkal is találkozunk, időt szánunk a hobbijainkra, barátainkra, családunkra, többet, mint az előző hónapokban. Igényünk lesz arra, hogy külön is töltsünk időt, és ez akkor okozhat gondot a kapcsolatokban, ha eltérő időben válunk le egymásról: lehet, hogy az egyik félnél ez az időszak hónapokkal hamarabb érkezik el, mint a társánál.

Előfordulhat, hogy a partnere ezt nehezebben viseli, nem érti, hogy az a szenvedélyes időszak hova tűnt hirtelen, mi ez a változás. Pedig ez nem más, mint a párkapcsolatok teljesen természetes folyamata. Ebben a leválási – és az ezt követő – időszakban előjöhetnek a féltékenykedések, felbukkanhatnak az exek is a baráti kapcsolatokkal, több lehet a veszekedés. Jobban előtérbe kerülhet az is, hogy mit csinál a partner, merre kalandozik a tekintete.

Ha valaki valakit megnéz, ha összeakad a tekintetük, az még nem megcsalás. Ha azonban a bámulás zavaróan sok ideig tart, vagy ha például valaki elengedi közben a partnere kezét (semmibe veszi a jelenlétét), akkor ezzel foglalkozni kell.

Sosem jó, ha nekiugrunk a másik torkának és féltékenységi jelenetet rendezünk. Azonban azzal segíthetünk a dolgon, ha higgadtan, nyugodt körülmények között elmondjuk a partnernek, hogy hogyan érezzük magunkat a viselkedése miatt. Például hogy érzelmi bizonytalanság gyötör minket, hogy félelmet generál bennünk a helyzet, vagy hogy megalázva érezzük magunkat. Mint mindenben, ebben a helyzetben is van egy bizonyos határ, amit senkinek nem szabad tűrnie, akkor sem, ha ez esetleg a kapcsolat végét jelentené.

Felfalja a szemével? Ez már nem oké

Nem érdemes teret adni olyan helyzetnek, amiben

  • a partner megjegyzéseket tesz a látott nőkre, és ezek a megjegyzések az ő szexuális fantáziáját tükrözik,
  • a partner összehasonlítgat minket azokkal, akiket megbámul,
  • a partner rendszeresen megnéz másokat, szemével szinte felfalja az idegeneket,
  • a partner mást látva elengedi a kezünket, távolabb áll és szinte idegenként kezel.

Bármi is az oka annak, hogy párunk ilyesmiket tesz, muszáj tisztában lennünk azzal, hogy ha teret hagyunk a felsoroltaknak, akkor az bizony az önbecsülésünknek sokat árthat. Ha azonban ezt a szintet nem üti meg a bámészkodás, akkor kezeljük a helyzetet a lehető legjobban. Először is tisztázzuk vele, hogy a nézelődés, forgolódás mások után megtörténik. A legtöbb ember annyira öntudatlanul csinálja, hogy nem is tudja. Érdemes azt a trükköt is bevetni, hogy amikor észrevesszük, hogy megnézett valakit, két utcával később rákérdezünk, látta-e azt a nőt. Ezzel egyértelművé válhat, hogy mennyire jelentéktelen és ártatlan is ez a szituáció.

Ha kimondjuk, hogy észrevettük, ahogy másokat is megnéz, sőt képesek vagyunk megfogalmazni az ezzel járó érzelmeinket is, akkor ő is figyelni fog a viselkedésére. A párkapcsolatok a kölcsönös tiszteletre épülnek, bátran kérjük meg, hogy legyen tekintettel arra, ami zavar minket. Az is működhet, hogy viccet csinálunk a dologból, például ha mi magunk szólunk neki arról, hogy a látómezőbe került egy olyan nő, mint amilyeneket meg szokott nézni.

Sokféle érzelmet kiválthat belőlünk az a pusztán pár másodpercnyi jelenet, ahogy a partnerünk megbámul valakit, azonban sokkal több ideig mérgezhet minket belülről. A haragot, dühöt, sértettséget inkább váltsuk fel azzal, hogy beszélünk róla: tegyük ki az asztalra ezt a problémát! A kapcsolatok akkor működnek  jól, ha képesek vagyunk megtárgyalni a gondjainkat egymással, ha azokból konstruktívan tanulunk. A megoldás tehát ebben a helyzetben is a kommunikáció, és az is sokat segíthet, ha ezeket a helyzeteket pont annyira vesszük komolyan, mint amilyenek – akkor aggódjunk, ha túllépik az egészséges határt.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Máté Csaba

The post Engem ölel, de mással szemez first appeared on 24.hu.

Related posts

Olaszországban telepedhet le „az afgán lány”

MOCOHU

Milliókért kelhet el egy dinoszaurusz csontváza

MOCOHU

Legalább 17-en meghaltak a kabuli ünnepi lövöldözésben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This