May 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
avi loebaz élet nagy kérdéseicivilizációemberiségföldön kívüli életidegen civilizációMAGYARORSZÁGTudomány

Mennyi ideje lehet hátra az emberiségnek?

Avi Loeb, a Harvard Egyetem Csillagászati Tanszékének vezetője a Scientific American felületén járja körbe a kérdést, hogy mennyi ideig létezhet még az emberi civilizáció. Loeb a közelmúltban Földönkívüli című könyvével került be a hírekbe, melyben azt állítja: néhány éve egy idegen szerkezet suhanhatott át a Naprendszeren. A Földönkívüliről írt bemutatónkat itt, a népszerű fizikussal készült interjúnkat pedig itt olvashatja.

Új cikkében Loeb arra biztatja a fiatal kutatókat, akik próbálnak értelmet találni a munkájuknak, hogy olyan témát válasszanak, amely számít a társadalomnak. Ilyen többek között a klímaváltozás mérséklése vagy az oltások fejlesztésének észszerűsítése. Loeb szerint a legfontosabb társadalmi kihívás az emberiség élettartamának meghosszabbítása.

A szakértő Richard Gott asztrofizikus 1993-as publikációjából kiindulva úgy véli, hogy a földi technológiai civilizáció története közepén járhat.

Pusztán a statisztikát alapul véve: valószínűleg a modern civilizáció felnőttkorát látjuk most, élete pedig legfeljebb néhány évszázadon át tarthat még.

Loeb szerint ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a szabad akaratról. Elképzelhető, hogy fajunk képes lesz reagálni a fenyegető körülményekre, ezzel pedig meghosszabbíthatjuk a civilizáció jövőjét. A kutató azért kiemelte: nem tudni, hogy a döntéshozók meg tudják-e oldani a korábban nem látott problémákat, például az éghajlati átalakulást. Az eddigi tapasztalatok alapján mindenesetre úgy tűnik, az emberek nem túl jók az ismeretlen kihívásokkal való megküzdésben.

Bernt Ove Moss / EyeEm / Getty Images

Loeb úgy látja, a fizika standard modelljéből az is következik, hogy szabad akaratunk valójában olyan bizonytalanságok együttese, melyek az emberi tevékenységből eredeztethetőek. Ez azt jelenti, hogy az egyén szintjén ugyan sok a bizonytalanság, nagy mintával dolgozva viszont kiegyenlítik egymást.

A szakértő szerint a jövőnk megértésében sokat segíthet a korábbi, de hasonló körülmények között kialakult civilizációk vizsgálata. Mivel a legtöbb csillag évmilliárdokkal a Nap előtt született meg, elképzelhető, hogy környezetükben egykor jelen volt az idegen technológia. Amennyiben sikerülne elég bukott civilizáció élettartamát felmérnünk, akkor a sajátunkra is következtetni tudnánk. Loeb szerint a feladat az lenne, hogy elkezdjük felkutatni a potenciális földön kívüli technológiák nyomait, hasonló módon, ahogy egy régész is keres.

A fentiek ellenére az emberiség végül felülkerekedhet a statisztikán: nem zárható ki, hogy kihalásunkat végül az újabb égitesteken történő megtelepedéssel tudjuk majd elkerülni. Mindez nagyon távolinak tűnik, hiszen egyelőre a Mars meghódítása is komoly kihívást jelent. Loeb szerint ezért is fontos, hogy már most komoly forrásokat fordítsunk az űrtechnológia fejlesztésére, és ne csak a mostani, sürgős problémákkal foglalkoznunk.

The post Mennyi ideje lehet hátra az emberiségnek? first appeared on 24.hu.

Related posts

Ausztriában nem fogadják el sem kínai, sem az orosz vakcinát

MOCOHU

Hosszú az út, míg egy influenszert képernyőre mernek engedni a magyar csatornák

MOCOHU

DWTS: Nagy Rékának a döntő kapujában kellett búcsúznia

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This