15.9 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fülöp-szigetekMAGYARORSZÁGmanilamenekülNagyvilágvulkán

A Fülöp-szigeteken több mint 15 ezren hagyták el eddig otthonaikat az ébredő vulkán miatt

Több mint 15 ezer ember hagyta el mostanáig az otthonát a Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében található Taal vulkán miatt, amely a hónap elején lépett működésbe – közölték kedden helyi hatósági források.

Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig összesen 121 környékbeli faluból evakuáltak lakosokat: körülbelül ötezret ideiglenes szállásokon helyeztek el, mások pedig rokonoknál kerestek menedéket.

A Batangas tartományban, Manilától mintegy 66 kilométerre délre található vulkán július 1-jén tört ki. Ekkor a Fülöp-szigetek szeizmológiai és vulkanológiai intézete (Phivolcs) az ötig terjedő skálán hármas fokozatúra emelte a veszélyszintet, és felszólították a környékbelieket, hogy maradjanak távol a vulkán környékétől.

A tűzhányó továbbra is aktív, az intézet az elmúlt 24 órából 171 vulkanikus földrengést jelentett, hozzátéve, hogy a levegőben jelentősen emelkedett a kén-dioxid szintje.

A Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki, amikor több mint 376 ezren hagyták el otthonaikat, és az ideiglenes szállásokat is elérő hamueső nyomán 39-en  meghaltak.

A viszonylag kisméretű vulkán az azonos nevű tó közepén kiemelkedő szigeten fekszik, és magában a tűzhányóban is található egy vízzel teli kráter. A festői szépsége miatt sok turistát is vonzó vulkán 1572 óta 33-szor tört ki.

A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.

Kapcsolódó
Több ezer embert evakuálnak az ébredő tűzhányó miatt

A Taal 1911-es kitörésében több mint 1300 ember halt meg.

The post A Fülöp-szigeteken több mint 15 ezren hagyták el eddig otthonaikat az ébredő vulkán miatt first appeared on 24.hu.

Related posts

Úgy tűnik, biztonságos egyszerre oltani influenzára és koronavírusra

MOCOHU

Saját mostohaanyja és féltestvére bocsátott áruba egy 13 éves lányt

MOCOHU

Szikora Róbert szerint ördögűzést kellene végezni Marilyn Mansonon

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This