19 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aszályiránMAGYARORSZÁGNagyvilágtüntetésekvízhiny

Vízhiány miatt vonultak tömegek az utcára Iránban

A jelek szerint vízhiány és áramkimaradások miatt kezdődtek tüntetések Iránban. A megmozdulásokban érintett Huzesztán tartomány egyébként reformpárti kormányzója azonban sokáig tagadta a tüntetések tényét is. Kászim Szolejmáni Daskati kormányzó az iráni kormányzati médiának azt mondta,

Néhány ember provokálja a lakosságot, és hamis videókat tett közzé a közösségi médiában.

A kormányzó az Iran International című hírportál szerint az állította, hogy sem Horramsahr sem pedig Szuszangerd városokban nem voltak tiltakozások, a közzétett videók pedig a múltból származnak. Az Iráni Forradalmi Gárdához közel álló Farsz hírügynökség azonban megerősítette a tiltakozások tényét, és közvetlenül meg is említette a két várost, ahol a kormányzó állítása szerint nem történt incidens.

Az olajban gazdag délnyugati tartományban, amely a Perzsa-öböltől északra helyezkedik el, az idei aszályos időjárás kritikus szintre csökkentette az rendelkezésre álló vízmennyiséget, de a helyiek egy része szerint az évtizedek óta tartó rossz vízgazdálkodás vezetett el a jelenlegi helyzethez. A hírek szerint csütörtök este a tartomány több városában emberek tömege vonult az utcára vizet követelve. Hírek szerint a demondsációkon rendszerellenes jelszavak is elhangoztak.

Az iráni igazságszolgáltatás frissen kinevezett vezetője, Gholamhosszein Mohszeni Edzsei főbíró, a sajtónak azt mondta, péntek reggel Huzesztánba küldték az ügyészség és az energiaügyi minisztérium képviselőit, akik felmérik a szükséges teendőket. A főbíró mindössze néhány hete tölti ne ezt a tisztséget, előtte ugyanis az ország frissen megválasztott elnöke, Ebrahim Raiszi volt az iráni igazságszolgáltatás vezetője.

A csütörtök esti huzesztáni gyűlések fő oka a vízhiány okozta válság, amely több helyen áramkimaradásokat is előidézett.

A BBC perzsa nyelvű kiadása azt írja, a probléma az elmúlt hetekben a rendkívül forró nyár és az aszály miatt soha nem látott nyomás alá helyezte a vidéki, legfőképpen gazdálkodó lakosságot, akik felemelték a hangjukat a vízkészletek helytelen kezelése ellen. Ezen a videón, amit a BBC perzsa nyelvű kiadása is közzétett, fiatalemberek láthatók, akik égő gumiabroncsokkal zárnak le egy utat:

View this post on Instagram

A post shared by Parham Ghobadi | پرهام قبادی (@bbcparham)

Július 7-én, számos állattartó és mezőgazdasági termelő gyűlt össze az iszfaháni kormányzóság előtt, ahol demonstratív módon leölték a szarvasmarháikat, számolt be szintén a BBC perzsa kiadása. Az elmúlt hetekben Iszfahán mellett Irán nagyobb városaiban, Yazdban, Sizázban és az új államelnök szülővárosában, Mashadban is utcára vonultak a gazdálkodók.

The post Vízhiány miatt vonultak tömegek az utcára Iránban first appeared on 24.hu.

Related posts

Tevecsikó született Szegeden

MOCOHU

Jövőre már havi 8000 forintot kell fizetniük azoknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk

MOCOHU

Erősödött a forint az euróval szemben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This