16.1 C
Budapest
May 7, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászatMAGYARORSZÁGszupernóvatörténelemTudományűrűrkutatás

900 éves csillagászati rejtélyt oldhattak meg

Andreas Ritter, a Hongkongi Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt írják, sikerült megoldaniuk egy 900 éves csillagászati rejtélyt – számol be a Manchesteri Egyetem oldala. A vizsgálatban az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének posztdoktori kutatója, Foteini Lykou is részt vett.

1181-ben egy szupernóvát figyeltek meg Kína és Japán területéről, napjaink szakértői pedig régóta vitáznak arról, hogy pontosan mi alakíthatta ki a jelenséget.

Ritterék szerint a Tejútrendszer egyik legforróbb csillaga, a Parker csillag körüli, Pa30 jelű csillagköd megfelel az esemény profiljának, helyének és időpontjának.

1006 óta öt fényes szupernóva alakult ki galaxisunkban, ezek közül a kínai jelenséget övezi csak rejtély. A korabeli japán és kínai feljegyzések alapján az objektum olyan fényes volt, mint a Szaturnusz, és fél éven át megfigyelhető maradt. A 12. századi tudósok azt is leírták, hogy hol volt látható a szupernóva, de a modern kutatóknak nem sikerült az esemény maradványaira bukkanniuk.

Science Photo Library – MEHAU KULYK. / Getty Images

A friss eredmények alapján a Pa 30 több mint 1100 kilométer per másodperces sebességgel tágul. A sebességből kiindulva a kutatók megállapították, hogy a csillagköd nagyjából ezer éves lehet, és összhangban van az 1181-es megfigyelések idejével és pozíciójával.

A szakértők már korábban felvetették, hogy a Pa 30 és a Parker-csillag két fehér törpe összeütközésével jöhetett létre. Az ilyen karambolok során ritka, Iax típusú szupernóvák alakulnak ki, az ilyen eseményeket a csillagászok kevéssé ismerik.

The post 900 éves csillagászati rejtélyt oldhattak meg first appeared on 24.hu.

Related posts

Kézi-vb: KO az elődöntőben, eldőlt, ki vár ránk az olimpiai selejtezőben

MOCOHU

Halálos lakástűz történt Budapesten

MOCOHU

Csődbe ment egy lesifotósokra szakosodott fotóügynökség Meghan Markle pere miatt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This