26.5 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ahangelőválasztáselőválasztás 2021kíbertámadásKözéletMAGYARORSZÁG

Így nézett ki az előválasztás elleni kibertámadás a szervezők szerint

Az előválasztási rendszert annak első hétvégéjén ért informatikai támadással kapcsolatban tett közzé egy közleményt az egyik szervező, az AHang szerda este. A közlemény elején hosszan magyarázzák, hogy ők nem egy technológiai vállalat, nincs akkora hátterük. Többek közt így fogalmaznak:

A szervezők és lebonyolítók komoly része közel egy éve erőn felüli befektetést vállal ebben a bonyolult, sokrétű és nagyszabású munkában, jelenleg 24 órás üzemmódban, óriási ellenszélben, immár technológiai hadviseléssel is szembenézve.

Ezután pár „megnyugtató tényt” közölnek. Például azt, hogy a rendszert ért külső támadások során nem történt behatolás, adatvesztés, adatlopás, kiszivárgás és az előzetesen leadott szavazatok megvannak a rendszerben. Csak azok a voksok veszhettek el, amik épp folyamatban voltak. Ezekkel kapcsolatban később dönt az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB).

Kapcsolódó
Előválasztás-szervező: Ilyen támadásra nem számítottunk

Jelenleg kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők foglalkoznak azzal, hogy biztonságos legyen a rendszer.

Innentől naplószerűen részletezik a nagy leállást. Szeptember 17-én este egyre több anomáliát érzékeltek a szerver működésében, délelőtt 10 órára teljesen le is állt a rendszer. Megoldást nem találtak, „de minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott”. Azt írják, a szerverszoba szolgáltatójánál első ránézésre nem tapasztaltak hardveres vagy forgalmi anomáliákat. Végül a rendszer elköltöztetése mellett döntött az OEVB, miközben felfüggesztették hétfőig az előválasztást. Végül délután egy felsőbb vezető közölte:

mégis van a normálistól eltérő külföldi terhelés egy csatornán, ami reálisan megállíthatta a rendszert.

Ennél több adatot nem kaptak a szerverszolgáltatótól. Szeptember 19-én bevonták Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértőt a vizsgálatba, estére pedig felépült új helyén a rendszer, amit le is teszteltek. Másnap, 20-án újraindult sikeresen a rendszer, 21-én pedig délelőtt már támadáselőkészítő tevékenységet is észleltek. 22-én kártékony tevékenységet észleltek az online szavazási operátorközpontunk internetes hálózatán, a probléma rövid kimaradást okozott a központ működésében. A történet a hatóságokhoz került végül:

A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya feljelentést követően nyomozást indított a 18-án történt támadás körülményeinek felderítésére. Megkezdődött a vizsgálat az aHang (Magyarhang Nonprofit Kft.) munkatársainak megkeresésével.

(Kiemelt képünkön az előválasztás látható Ópályiban.)

The post Így nézett ki az előválasztás elleni kibertámadás a szervezők szerint first appeared on 24.hu.

Related posts

Az IDF szerint „terroristák haltak meg”, mielőtt a katonáik behatoltak a gázai kórházba

MOCOHU

Annyira megőrült az amerikai ingatlanpiac, hogy 400 ezer dollárt kérnek egy kiégett házért

MOCOHU

Kiberbiztonsági megbeszélést hív össze Joe Biden

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This