19.2 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ausztriaházkutatásMAGYARORSZÁGNagyvilágsebastian kurzwerner kogler

Koalíciós partnere megkérdőjelezte az osztrák kancellár cselekvőképességét

Kétségbe vonta Sebastian Kurz osztrák kancellár cselekvőképességét csütörtökön Werner Kogler zöldpárti alkancellár a Kurz közvetlen környezetében történt házkutatásokra és a kancellárral szembeni korrupciós vádakra hivatkozva.

Nem térhetünk napirendre a történtek felett, amelyek megkérdőjelezik a kancellár cselekvőképességét,

reagált az előző napi eseményekre írásos nyilatkozatában a koalíciós partner Osztrák Zöld Párt vezetője, aki szerint a vádak válságba sodorták a kormányon lévő néppárti-zöldpárti koalíciót.

Kogler úgy vélte, hogy az Osztrák Néppárt székházában (ÖVP), a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban elrendelt házkutatások feltehetően korrupcióra utalnak, és ezzel a történések „új dimenzióba emelkedtek”. Az alkancellár szerint efelett nem lehet egyszerűen napirendre térni, és a tényeket maradéktalanul tisztázni kell.

„Biztosítanunk kell a stabilitást és a rendet” – írta Kogler. Ezért ő és Sigrid Maurer frakcióvezető az összes parlamenti párt frakcióvezetőjét tárgyalásra hívja, hogy megvitassák a továbblépés lehetőségeit.

Közös felelősséggel tartozunk hazánkért. Együtt kell dolgoznunk a stabilitás és a tények tisztázása érdekében, ezért szeretnénk a parlamenti pártok vezetőivel megvitatni, hogyan járjunk el,

áll a nyilatkozatban. Ezen túlmenően az alkancellár Alexander Van der Bellen államfővel is megegyezett egy közeli találkozóról.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) szerdai akciója arra irányult, hogy bizonyítékokat találjon: manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e a megjelentetésükért.

A házkutatások érintettjei Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga mellett Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosai.

A vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatala közpénzen. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió szerda esti adásában határozottan visszautasította a vádakat, hogy ő állt az ügy mögött. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy ő érintett volna.

(MTI)

Kapcsolódó
Közvélemény-kutatásokat manipulálhatott az osztrák kormánypárt, razziát tartottak náluk

Az Osztrák Néppárt egy lappal szövetkezett a korrupciós ügyészség szerint, ami lerohanta a pártszékházat.

The post Koalíciós partnere megkérdőjelezte az osztrák kancellár cselekvőképességét first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem létezik pókmentes háztartás

MOCOHU

Szájer 40 millió forintos végkielégítést kaphat Brüsszelben

MOCOHU

Még ma is az IPA a kraft sörök kapudrogja

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This