16 C
Budapest
May 22, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbracdassault falcon 7xhorvátországk-monitorkorrupciókülügyminisztériumMAGYARORSZÁGorbán viktorróma

Perelik a Külügyminisztériumot Orbánék augusztusi római útja miatt

Még augusztusban történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több kormánypárti politikussal Rómába utazott a katolikus törvényhozók éves találkozójára. A csapatot, ahogy arról korábban beszámoltunk, több helyszínen, többek között a nyaralásukról szedte össze a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó, kormánygépként használt Dassault Falcon 7X repülőgép. Az ügyről akkor részletesen az alábbi cikkben foglalkozott kollégánk:

Kapcsolódó
Orbán kisbusza is azon a szigeten volt, ahol leszállt a Rómába tartó honvédségi repülő

A kormányfőt a családja is elkísérte Rómába. Ennek költségét Havasi Bertalan szerint a miniszterelnök állta, a repülés részleteit firtató kérdésekre azonban nem válaszolt Orbán sajtófőnöke.

A K-Monitor korrupcióellenes szervezet kedden arról írt a Facebook-oldalán, hogy mivel a miniszterelnök útja hivatalos út volt, a Külügyminisztériumhoz fordultak közérdekű adatigényléssel az út költségei és az Orbán által családtagjai utazása miatt állítólagosan megtérített összeg iránt érdeklődve.

Közérdekű adatigénylések esetén az adatkezelőket a törvény szerint válaszadási kötelezettség terheli. A közfeladatot ellátó szervezeteknek – például minisztériumoknak – ilyen esetekben a legrövidebb idő alatt, de legfeljebb tizenöt napon belül eleget kell tenniük az adatigénylésnek. Ez a határidő indokolt esetben, de csak egyetlen alkalommal, további tizenöt nappal meghosszabbítható, ha az adatgazda erről értesíti a közérdekű adatigénylőt.

A K-Monitor kedden azt írta, hogy az általuk megkérdezett minisztérium sem a törvényes határidőben, sem azóta nem reagált az adatigénylésre, ezért ma a bírósághoz fordultak jogorvoslatért. A korrupcióellenes szervezet a posztja alatt egy kommentben idéz a bírósághoz benyújtott keresetből. Ebben kitérnek rá, hogy az adatigénylésben arra voltak kíváncsiak,

  • kik tartoztak a magyar utazó delegációhoz?
  • mekkora volt az útiköltség?
  • mekkora volt a szállásköltség?
  • mekkora napidíj merült fel az utazásokkal összefüggésben?
  • továbbá mekkora volt az az összeg, amelyet a miniszterelnök maga állt családtagjai utazása okán?

A szervezet azt ígéri, hogy a fejleményekről be fognak számolni.

The post Perelik a Külügyminisztériumot Orbánék augusztusi római útja miatt first appeared on 24.hu.

Related posts

Horvátországban és Szlovéniában mintha enyhén csendesedne a járvány

MOCOHU

Ezek az Epic Games Store ingyen játékai év végéig

MOCOHU

143 millió euró értékben zárolták öt orosz oligarcha vagyontárgyait az olasz hatóságok

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This