16.8 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldhernádi zsoltkiadatásMAGYARORSZÁGmárki-zay pétermol

Márki-Zay Péter: Hernádi Zsoltot ki kéne adni a horvát hatóságoknak

A balkaninsight.com-nak adott mélyebb betekintést hátteréről és politikai nézeteiről Márki-Zay Péter, közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

A hódmezővásárhelyi polgármester több olyan elképzelését is megosztotta a portállal (szakértől bevonása, korrupcióellenesség), amelyekről korábban részletesen beszélt, például nálunk is.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter: Szájer József egymaga többet ártott a Fidesznek, mint az ellenzék 2010 óta összesen

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének sok baja van a pártokkal. Új alkotmányt akar, de olyat, amit még a Fidesz is támogat. Szerinte a kormánypárt miatta leállította a homofób kampányát, abból pedig nem enged, hogy Orbán Viktor homofóbiája és a pártjában, illetve esetleg a családjában lévő melegek viszonya közügy.

A legmeglepőbb nyilatkozat ebben a friss beszélgetésben az, amit Hernádi Zsolt, Mol-vezérről mondott Márki-Zay. Hernádit ugyebár a horvát hatóságok elítélték, de nemzetközi körözést is adtak ki rá, sőt, kiadatását kérték Magyarországról, amit a magyar bíróság elutasított.

Kapcsolódó
Hernadi-Zsolt(960x640)(1).jpg (hernádi zsolt,)
Nem adták ki Hernádit a horvátoknak

Vesztegetési per folyik ellene, Orbán még a nyaralása alatt is erről tárgyalt.

Most idén októberben egyébként a horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében. Sanader korábban hat év, az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt pedig távollétében két év börtönbüntetést kapott.

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy 10 millió euró fejében a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot. A pénzt fiktív szerződés alapján Robert Jezic, a per koronatanújának céges számlájára kellett volna átutalni. 2009-ben 5 millió euró megérkezett a számlára, míg a másik ötmillió euró nem került befizetésre – közölte a testület. Hernádira az Interpol is adott ki körözést. Korábbi cikkünkben mi is megírtuk: az Európai Bíróság döntése szerint Hernádi kiadása nem lett volna megtagadható.

Kapcsolódó
Így fogadták Zágrábban az Európai Bíróság döntését a Mol-vezér elleni elfogatóparancsról

A horvátoknak adott igazat a bíróság.

Márki-Zay azt mondja most az angol nyelvű portálnak, hogy egy nemzetközi körözés valami olyan, amit minden egyes kormánynak tiszteletben kellene tartania. Hozzátette: Magyarországnak nem lenne szabad támogatnia valakit, akivel szemben ilyen bűncselekmények gyanúja merül fel.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Hernádi kiadatását, Márki-Zay egyértelműen kijelenti: „Igen. Minden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában.”

Felmerült a beszélgetésben még a Fudan-egyetem kérdése is, amiről azt mondta Márki-Zay: felőle megépülhet, csak ne a magyar adófizetők pénzéből. A Belgrád-Budapest vasútfejlesztést is ennek szellemében kellene kínai pénzből finanszírozni. A paksi erőműbővítést pedig újratárgyalná, miután látta az orosz féllel kötött szerződéseket.

További részletek itt olvashatóak.

The post Márki-Zay Péter: Hernádi Zsoltot ki kéne adni a horvát hatóságoknak first appeared on 24.hu.

Related posts

Németországban szinte teljesen leállt a vasúti közlekedés

MOCOHU

Ne mondd azt, hogy lusta disznó, mert az az állatra nézve bántó és lealacsonyító

MOCOHU

Egy portugál focicsapatot elért az omikron variáns

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This