15.2 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
filmtvhalle berryKultúraMAGYARORSZÁGmmanetflixsorozatkritika

Ketrecharcos filmjével Halle Berry csak azt bizonyította be, hogy jobban verekszik, mint ahogy rendez

Halle Berry Oscar-díja után mégsem futott be olyan fényes karriert, ahogy azt a szépségkirálynőből lett A-listás színésznőnek jósolták. Az utóbbi időben a John Wick: Parabellumnak köszönhetően vette elő ismét a filmszakma, most pedig rendezőként is jelzi Hollywoodnak, hogy nem kell megfeledkezni róla. Sajnos ő is jobban jár, ha nem a Megsebezve című filmjével tér vissza úgy igazán a köztudatba. Pedig még bordáját is törte a nagy igyekezetben: a filmbéli ellenfelét alakító Valentina Sevcsenko – aki egyébként az UFC (Ultimate Fighting Championship) jelenlegi női légsúlyú bajnoka – vitt be neki egy, a kelleténél nagyobb ütést, de a női Rocky-történetként aposztrofált film sajnos súlyosabb sebekből is vérzik.

Minden körülmény adott volt ahhoz, hogy a Megsebezve Berry igazi szerelemprojektje lehessen: a színésznő az elsők közt olvasta a forgatókönyvet, és rögtön szívéhez közelinek érzete a projektet. Berry maga is az UFC hatalmas rajongója, ráadásul a John Wick miatt edzett is annyit, mint egy harcművész. Emellett nehéz nem meglátni a párhuzamot a rivaldafénybe visszatérő harcos és a saját karrierje között: Berry utoljára a kétezres évek elején tündökölt úgy igazán, amikor Oscart is nyert a Szörnyek keringőjéért, Bond-lányt játszhatott a Halj meg máskorban, és elhalmozták főszerepekkel. Az elmúlt két évtizedből nem egyszerű feladat hasraütésszerűen mondani öt Berry-filmet, a színésznő ugyanis főleg felejthető filmek felejthető mellékszerepeiben tűnt fel. A John Wick 3 aztán megmutatta, hogy a nevét bátran oda lehet biggyeszteni Keanu Reevesé mellé, komoly nézőcsalogató hatása lesz még akkor is, ha végül pofátlanul kevés időt kapott a filmben.

A nagy visszatérés viszont váratott magára, és Berry nem is aprózta el a dolgot: egyből beült a rendezői székbe, bár nem ő volt az első választás a rendezői posztra. 2018-ban bejelentették, hogy Nick Cassavettes rendezi az MMA-harcos édesanya történetét, aki Blake Livelyt küldte volna be a ringbe, Berry ekkor még csak produceri minőségben vett volt érintett a filmben. Nem sokáig, mivel Cassavettes hamar kibukott a rendezők közül,

Berry pedig addig keresgélte az utánpótlást eredménytelenül, hogy rájött, neki kell megrendeznie a filmet.

Az egykori MMA-csillag, Jackie Justice egy csúfos vereség után cseréli le a ketrecet a vécépucolásra. Egy véletlen bunyó láttán azonban egy férfi rengeteg pénzt ajánl neki, ha még egyszer utoljára visszatér porondra, Jackie viszont köszöni szépen, nem akar ismét verekedni. A motiváció végül súlyosan traumatizált kisfia képében érkezik meg, akiről még születése után mondott le, most viszont kénytelen a gondját viselni.

JOHN BAER / NETFLIX

Eredetiséggel nem igazán lehet vádolni a filmet, a bukott sportoló nagy visszatérését már ezerféle formában láthattuk, Jake Gyllenhaaltól (Mélyütés), Mickey Rourke-on (A pankrátor) át Russell Crowe-ig (A remény bajnoka) egy sor sztár gyúrta már magát izomkolosszussá hasonló szerepben. Hillary Swank a Millió dolláros bébivel megmutatta, hogy a nők is kőkeményen küzdhetnek a ringben, most Berryn volt a sor, csak hamar kiderült róla, hogy bár remek színésznő, a rendezés terén nem egy Clint Eastwood.

A Megsebezve nem bokszfilm, a sport már-már mellékes szálát képezi a történetnek. Mintha csak azért lenne benne, hogy egy kötelező Rocky-montázst bele lehessen szuszakolni a filmbe, és Berry is bemutathassa a rengeteg edzés eredményét. A tessék-lássék módon feltűnő harcolós jelenetek mellett viszont nem bánik kesztyűs kézzel a drámával, sőt, ezen a téren, mintha ész nélkül szaladt volna meg a filmet forgatókönyvíróként jegyző Michelle Rosenfarb keze.

Az író – akinek egyébként egy rövidfilmet leszámítva ez az egyetlen filmje idáig – mintha szándékosan minél több traumával akarta volna kitömni a Megsebezvét anélkül, hogy bármelyiket elmélyítette volna.

Percről percre dobálja be az újabb súlyos körülményt: Jackie lecsúszott menedzser barátja lelkileg, majd testileg is bántalmazza a nőt, fia megnémul a traumák hatása miatt, Jackie anyja rendszeresen bukkan fel, hogy beolvasson lányának, aki ráadásul a mosogató alatt rejtegetett alkoholkészletével kimeríti a zugivó fogalmát. A filmet úgy is le lehetne írni, hogy a három karakter folyamatosan üvöltözik egymással borzasztó dolgokat vágva egymás fejéhez, miközben egy hatéves kisfiú rémülten nézi egyre borzasztóbb állapotba kerülő anyját. A fel nem dolgozott traumákat és a mértéktelen szenvedést bárminemű arányérzék nélkül borítja a nézőre a film, emiatt már jóformán meg sem lehet lepődni azon, hogy a film végén egy múltbéli megerőszakolós ügy is kiderül, ami tökéletesen súlytalan marad a két órás nyomorpornót követően.

Arra pedig már tényleg csak egy unott sóhaj a válasz, amikor teljesen indokolatlanul felbukkan a filmben egy leszbikus szál is, amelyről ordít, hogy vagy az LMBTQ+ közösségek melletti kiállás miatt került bele, vagy azért, hogy Halle Berryt az ez iránt fogékonyak leszbikus szexjelenetben láthassák, a cselekményt ugyanis semmilyen szinten nem lendíti előre. Mégis megy vele az idő, az ilyen felesleges mellékvágányok veszik el a teret például az olyan, sokkal érdekesebb cselekményszálaktól, mint a kisfiú és édesanyja kapcsolata, amely olyannyira nem működik, hogy szinte semmi kémia nincsen a páros között:

néha nemcsak Jackie feledkezik meg arról, hogy van egy gyereke, hanem a néző is.

JOHN BAER / NETFLIX

Legalább kapaszkodónak ott lenne Jackie alakja, akiért igazán szorítani lehet ebben a mélyrepülésben, de láthatóan semmilyen eszközzel nem próbálták meg szimpatikussá tenni alakját. A ketrecharcoshoz nem enged közel a film, pedig Berry hihetően szenved és küzd, csak épp nem írtak neki olyan szerepet, amelyben ennél a kettőnél többet kéne nyújtania. Ennek ellenére az ő érdeme, hogy a film a középszer aljába kúszik fel alakításától – már ha ez egy film esetében elismerést jelenthet –, de ezt is inkább színészi, mint rendezői kvalitásainak köszönheti. Az ugyanis minden pillanatából és ütéséből látszik, hogy rengeteg energiát fektetett a szerepébe mind fizikailag, mind érzelmileg, az 55 éves színésznő saját maga verekedte végig a jeleneteket, amelyekre kőkemény edzéssel készült.

Szerelemprojekt ide vagy oda, Berryre rendezői debütálásával az a hálátlan feladat várt, hogy egy – általa választott – rém gyenge alapanyagból csináljon jó filmet. A Megsebezve traumáktól túlzsúfolva lett bosszantóan súlytalan, és bár Berry rendezőként nem teljesít kiemelkedően, végül mégis ő menti meg a filmet a teljes kudarctól színésznői kvalitásaival.

Megsebezve (Bruised), 2020, 138 perc, elérhető a Netflix kínálatában, 24.hu: 5/10

The post Ketrecharcos filmjével Halle Berry csak azt bizonyította be, hogy jobban verekszik, mint ahogy rendez first appeared on 24.hu.

Related posts

Alexandra Daddario Egerben kirándult

MOCOHU

Az éjjel megjelent kormányrendeletekkel teljesen átalakították az egészségügyi ellátást

MOCOHU

Aranylabda: „A France Footballnál tulajdonképpen elismerték, hogy hülyék voltak”

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This