18 C
Budapest
May 9, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
egyházházasságközépkorMAGYARORSZÁGszextörténelemTudomány

Kötelező volt a szex, ha az egyik fél akarta

A középkorban az emberek szexualitáshoz való viszonyát elsősorban az egyház alakította, amely a X. és a XI. század folyamán kezdte el kizárólagos felségterületének tekinteni a házasság ügyét. A szexualitás célja kizárólag a szaporodás lehetett, és csak házastársak között volt megengedett, vagyis mind a házasságon kívüli, mind a nem gyermeknemzési céllal történő aktus bűnnek számított. A XII és XIII. században a kánonjogászok lefektették a keresztény házasság alapvető meghatározását, amely aztán hosszú évszázadokon át változatlan maradt – írja a Múlt-kor.hu.

Tiltott napok

A kora középkorban az egyház igen sok időbeli korlátozást helyezett a szexuális életre, a „tiszta napok” listája jobbára megegyezett az egyházi ünnepek naptárával. A közösülés nem volt engedélyezett a nagy ünnepekkor (például húsvétkor vagy karácsonykor), sem a nagyböjt hat hetében, sem vasárnap, sem a különféle egyéb böjti napokon.

Ezzel meglehetősen kevés nap maradt „szabadon”, bár erősen kétséges, hogy e szigorú szabályokat valóban is betartották.

A XII. századra a kánonjogászok engedékenyebbé váltak, és elvárásaik sokkal inkább összhangban voltak a laikus lakosság elvárásaival és szokásaival. Az egyház arra kérte a híveket, az Úr napján inkább tartózkodjanak – amennyiben lehetséges – a szexuális tevékenységtől ahelyett, hogy megparancsolta volna a vasárnapi önmegtartóztatást. Az egyházjog emellett – a korabeli orvosi szakkönyvekkel egyetemben – nem javasolta a közösülést a nő menstruációja, terhessége, illetve laktációja idején.

Házastársi kötelesség

A fenti tiltásoktól eltekintve azonban a házasság elhálását követően a házaspárnak „igényei szerint” kellett szexuális életet élnie. A házastársi kötelesség az egyházi hagyomány fontos eleme volt: már Szent Pál is arról írt, a házastársaknak teljesíteniük kell azt egymás felé, és mindkét fél rendelkezett hatalommal a másik teste felett. Az évszázadok során ez nem változott sokat:

mind a férjnek, mind a feleségnek jogában állt követelni a közösülést, és ilyen esetekben a másiknak mindig kötelessége volt együttműködni.

Míg a középkorban a házasság intézménye jobbára a férjet helyezte hatalmi helyzetbe a feleség felett, a házastársi kötelesség egyfajta kivételes egyenlőséget teremtett. E kötelesség azonban felveti annak a kérdését is, vajon a középkori ember ismerte e a házasságon belüli nemi erőszak fogalmát.

Tekintve, hogy az elhált házasságban élők a továbbiakban kötelesek voltak közösülni, ha a másik úgy akarta, a válasz minden valószínűség szerint nem – különösen a törvény szemében. A házasságon belüli tettleges erőszak ettől függetlenül büntethető volt, még ha önmagában a szexuális kényszerítés nem is – e tekintetben tehát bizonyos mértékben cselekvőképes maradhatott a bántalmazott fél a bántalmazóval szemben.

The post Kötelező volt a szex, ha az egyik fél akarta first appeared on 24.hu.

Related posts

Hatalmas robbanást figyeltek meg az űrben

MOCOHU

Így kell szélsebesen lezavarni egy sokmilliárdos állami megbízást

MOCOHU

Suttyomban távoztak az utolsó amerikai katonák Afganisztánból

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This