11.8 C
Budapest
May 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dreherdreher jenőferenczy istván utcahajós alfrédifj. sorg antalismeretlen budapestkallina mórKultúraMAGYARORSZÁGmolnár utca

Egymás után burkolóznak aranyba a pesti belváros palotái

Budapest utcáinak képe az elmúlt években rengeteget változott, a belváros közepén azonban még ma is tucatjával állnak olyan város-, és építészettörténeti szempontból egyaránt fontos köz- és lakóépületek, amiknek feltétlenül szüksége lenne arra, hogy minél gyorsabban minőségi, a még meglévő értékeiket tiszteletben tartó felújítást kapjanak – így a következő évtizedekben is büszkén állhassanak a lóvasutakra, hintókra, vagy épp a mainál jóval kisebb autóforgalomra tervezett utak mentén.

Ezt a feladatot vállalta magára az elmúlt években az Optinvest Zrt. nevű ingatlanbefektető cég, ami a Lánchídtól a Várnegyed felé induló Hunyadi János út mentén lévő Palazzo Hunyadi, a Dunához közeli egykori Gizella-malom (1880), illetve a Sasok nevű asztaltársaság székházaként épült Irányi Palota (Steinhardt Antal és Láng Adolf, 1895-1898) megmentése után most újabb belvárosi épületeket vásárolt meg, rövidesen pedig a felújításuk is megkezdi.

2021 szeptemberében kiderült, hogy a cég megszerezte a Károlyi-palotához (ma a Petőfi Irodalmi Múzeum otthona) tartozó, egykor egzotikus növényeket, lugasokat, sőt, teniszpályát is rejtő Károlyi-kertet figyelő házak egyikét, amit Magyarország legdrágább butik irodaházává kívánnak alakítani.

A Tutkovits István tervei szerint, a XIX. század legfontosabb magyarországi zongoragyárosa, a számos találmánnyal rendelkező Beregszászy Lajos megrendelésére 1884-ben épült ház mai arcát négy évtizeddel később nyerte el: a cukorgyáros Paul Pál tulajdonába kerülve, éppen száz évvel ezelőtt az első magyar olimpikon, az építészként is magasan jegyzett Hajós Alfréd (Guttmann Arnold, 1878-1955) tervezett hozzá neobarokk homlokzatot, hat évvel később pedig következő gazdája, a kőbányai sörgyártás vezéralakjának számító Dreher Jenő, illetve felesége, a másik nagy sörgyáros családból származó Haggenmacher Lily építtetett rá új emeletet.

Az ifj. Sorg Antal (1895-1978) tervei szerint megvalósult, a Dreher család téli rezidenciájává vált színvonalas bővítés azonnal az épüet szerves részévé vált, és most, több mint kilencven évvel később sem néz ki furcsán.

Azaz hogy nézne, ha a szocializmus alatt az Északpesti Háztartási Bolt Vállalat, majd az ebből létrejött Fővárosi Háztartási és Illatszerbolt Vállalat otthonaként szolgáló épületnek látszana a homlokzata – azt ugyanis január 20-21-én aranyba csomagolták.

A 2024-ben átadni kívánt irodaházat az Irányi Palotánál, illetve a Palazzo Hunyadinál már bizonyított építésziroda, a Pyxis Nautica veszi kezelésbe, a projekt részeként pedig a homlokzat felújítására, a hátsó traktus megemelésére, illetve az elmúlt évtizedeket túlélt részletek megőrzésére kerül majd sor – tudtuk meg a cég tulajdonosától, Dr. Dobos Mátétól.

Alig két héttel később egy másik épület is ugyanilyen lepelbe burkolózott – a Molnár utca 28. utca felé mutatott arcára február 2-án kezdték felhelyezni a meglepően kellemes tapintású anyagot:

A ház története több mint érdekes, hiszen a Budapest 1873-as megszületésekor itt álló épület jó eséllyel teljes bontása után, a Budai Vigadóért, a budavári evangélilus templomért, illetve a Honvéd Főparancsnokság lassan részben visszaépülő Dísz téri óriásáért is felelt Kallina Mór tervei szerint, 1887-re megszületett egyemeletes palota az elmúlt százharmincöt évben számos meglepő változáson ment át.

A Mocsányi György megrendelésére született, élete első két évtizedében a családba beházasodott gróf Bissingen Rezsőnek, majd gróf Bethlen Andrásnak is otthont adó ház 1906-ban gróf Festetics Pál tulajdonába jutott, rövidesen pedig egy furcsa ügy középpontjába került: lánya, Vilma Georgina grófnő ugyanis úgy gondolta, hogy az épületre hozományként tekint, így Münchenben megismert férjével, a cigányprímás Nyári Rudival együtt pert indítottak a tulajdonjogért. A bíróságon folytatott küzdelem végét a rangon aluli házassága miatt családja által kitagadott nő már nem élte meg, röviddel gyermeke születése után, 1909-ben ugyanis gyermekágyi lázban elhunyt.

Az ügy végére végül csak közel egy évtizeddel később, 1918-ban került pont:

a tizennégy szobás emeleti lakást, ragyogó márványtermeket, és tükörbetétes, posztó borította szobákat rejtő, a járókelők számára azonban egyszerű arcot mutató palotába végül a gróf költözhetett be.

A per évei alatt A hangok néven működő zongora-, pianínó- és hangszerüzletet, majd a Palesztina Segélybizottság, illetve a Magyar Zsidók Szabadszervezeti Tanácsának központját rejtő palota a kövektező években többször is tulajdonost váltott, mire 1926-ban a zsidótörvényekkel később számos ügyvédtársával együtt szembeszálló dr. Kovács Dénes birtokába jutott, aki tizenhétezer északamerikai dollárt fizetett érte.

A férfi azonban talán sosem lakott a házban, hiszen a háború után hosszú éveken át egy bányatulajdonos bérelte a káprázatos lakást, aki a földszinten diókereskedést, illetve diótörő vállalatot nyitó Brenners Ignácnak adta át a kilincset.

A 20. században négyszer átépített, 1990-ben még liftet is kapott palotát a kommunista hatalomátvétel után rövid ideig a Magyar Bőrgyárak Hitelvédelmi Egyesülete használta, a rendszerváltás után pedig különböző cégek, például a Váci utcában hotelt üzemeltető Taverna Szálloda Étterem Rt. költözött a falak közé.

Az épület nemrég szintén az Optinvest tulajdonába került, így erre is felújítás vár majd – épp úgy, mint további két társára, amiken a következő két hétben tűnik majd fel az aranyló lepel. Ezekről a házakról, illetve a projekt részleteiről február közepén részletesebb cikkel jelentkezünk majd.

The post Egymás után burkolóznak aranyba a pesti belváros palotái first appeared on 24.hu.

Related posts

Az amerikaiak figyelmeztetni tervezik Kínát, hogy ne adjon fegyvert az oroszoknak

MOCOHU

Minden napra jut egy újabb áldozat az egészségügyből

MOCOHU

Borotvapengével ejtettek túszokat rabok egy svéd börtönben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This