17.7 C
Budapest
May 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusfejfájásMAGYARORSZÁGmigrén

Honnan tudhatjuk, hogy migrénes fejfájással van dolgunk? (X)

Aki már élt át migrénes fejfájást, pontosan tudja, mivel jár együtt. Annak ellenére, hogy bizonyos személyek hajlamosak a migrénre, vagy meg tudják jósolni, hogy mikor tör rájuk, a jellegzetes fájdalom pontos okai még ma sem teljesen tisztázottak.

Melyek a migrén biztos jelei?

A migrénes panaszok a lakosság 10-12%-át érintik időszakosan, van akit egy életen át elkísér, másokat csak bizonyos életszakaszban gyötri.  A migrén típusai kétfélék: 80%-a úgynevezett aura nélküli migrén a jellemző. Ez kellemetlen és kiszámíthatatlan, a roham és fájdalom hirtelen, előjel nélkül tör ránk.

A másik típusnál, az aurás migrénnél vannak előjelek, az érintett tud készülni a rosszullétre. Ilyen, ha valaki front hatására küzd meg a migrénnel, vagy mikor valakinél a villanó fények váltják ki a panaszokat.

A migrén biztos jele pulzáló, lüktető fejfájás, mely fizikai terhelés hatására fokozódik. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, ingadozhat tőle a vérnyomás, tapasztalhatunk fényérzékenységet.

Mi okozza a migrént?

●        Genetikai hajlam

●        Hormonális, életmódbeli tényezők

●        Időjárás változás, front

●        Gyógyszeres kezelések

●        Erőteljes stresszhatás

●        Intenzív fények, szagok és illatok

●        Extrém tengerszint feletti magasság, váltakozó légnyomás

●        Fáradtság, kimerültség

●        Hisztamint, szerotonint, tiramint vagy glutamátot tartalmazó ételek túlzott fogyasztása

Mit tegyünk migrén ellen?

Migrén esetén sokféle megoldással próbálkozhatunk, sajnos mindenkinél egyéni kitapasztalás szükséges hozzá. Léteznek gyógyszerek, a klasszikus fejfájáscsillapítók, melyek némelyeknél akkor hatnak, ha a különböző hatóanyagúakat kombinálják. Másoknál a koffeinnel kiegészített fájdalomcsillapítók űzik el a migrént.

Fontos, hogy azt tegyük, ami jól esik. Akadnak, akik ilyenkor csak feküdni tudnak egy sötét szobában, borogatással a fejükön és így vészelik át a rohamot. Érdemes sok folyadékot inni ilyenkor.

A természetes gyógymódok között a legújabb kutatások szerint hatékony lehet visszatérő migrén kezelésére a kannabisz olaj, mely a kendernövény ártalmatlan, de pozitív hatásokkal bíró kivonata. A vitaminok közül az idegrendszert támogató magnézium, a Q10 koenzim és B-vitaminok (B2) fogyasztása javasolt ilyenkor.

A folyadékpótlás és kezelés megvalósulhat nyugtató hatású teákkal is, próbáljuk ki a citromfüvet, az orbáncfüvet, a komlót és a levendulát, illetve ezek keverékét! Segíhetnek a növényi illóolajak is, pl.a borsmenta, vadnarancs, citromfű, ylang-ylang párologtatása.

Hosszú távú kezeléséhez kipróbálhatjuk az akupunktúrát, a relaxációs és meditációs technikákat – főként ha stressz alapú migrénnel van dolgunk.

The post Honnan tudhatjuk, hogy migrénes fejfájással van dolgunk? (X) first appeared on 24.hu.

Related posts

1,2 milliárd eurónyi orosz vagyont zároltak Cipruson

MOCOHU

„Az egészségem az elsődleges és nem az álmaim” – visszavonul a világbajnok magyar kajakos

MOCOHU

Mintha a kormány nem bízna abban, hogy a NAV képes féken tartani az áfacsalókat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This