19.4 C
Budapest
May 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afrikaebolaebola-járványjárványkongóMAGYARORSZÁGNagyvilágszudántrópusi betegségekugandavírus

Három halott és négy új ebolás beteg Ugandában

Három új ebolás beteg halálát erősítette meg az ugandai egészségügyi minisztérium napokkal az után, hogy bejelentették: a betegség szudáni törzse újabb járványhullámot indított el az afrikai ország központi régiójában. Az Al Jazeera szerint azt is közölték, hogy az elmúlt 24 órában további négy fertőzést találtak, így a megerősített esetek száma eléri a 11-et. A minisztérium hozzátette, hogy további tizenkilenc embert kezelnek  kórházban fertőzés gyanújával.

Az ugandai egészségügyi hatóságok kedden egy 24 éves férfi halálát jelentették Mubende körzetből. Ez körülbelül 130 km-re Uganda fővárosától, Kampalától.

Az ebola olyan vírusos lázbetegség, amely spontán vérzésekkel jár, és a halálozási aránya egyes járványkitörések esetén akár a kilencven százalékot is eléri a WHO szerint. A betegség emberek között testnedveken keresztül terjed, főbb tünetei a láz, hányás, spontán vérzés és hasmenés.

A járványokat nagyon nehéz megfékezni, különösen városi környezetben. A betegség rendkívül fertőző, a lappangási ideje viszont elég hosszú. A tünetek leggyakrabban a fertőzést követő második és huszonegyedik nap közötti jelentkeznek.

A WHO szerint az Ebola szudáni törzse azonban kevésbé ragályos, és a korábbi járványok során alacsonyabb halálozási arányt mutatott, mint a kongói törzs, amely közel kétezer-háromszáz ember halálát okozta a 2018–2020-as járványban a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az ebola megelőzésére vagy kezelésére jelenleg nincs engedélyezett gyógyszer, bár számos kísérleti gyógyszer már fejlesztés alatt áll, és ezekkel a ezreket kezeltek a környező országokban

A legsúlyosabb járványkitörés 2013 és 2016 között Nyugat-Afrikában több mint tizenegyezer ember halálát okozta.

The post Három halott és négy új ebolás beteg Ugandában first appeared on 24.hu.

Related posts

Több embert kimenekítettek egy leégett raktárépület melletti házból Maglódon

MOCOHU

Töredezik a világ legnagyobb jéghegye

MOCOHU

Hőség és zivatarok miatt adott ki vészjelzéseket a meteorológiai szolgálat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This