12.7 C
Budapest
May 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dániakoppenhágakorán-égetésKözéletMAGYARORSZÁGsvédországtörökország

Két nap alatt már másodszor égettek Koránt Koppenhágában

Iszlámellenes aktivisták csoportja a Korán újabb példányait gyújtották fel kedden Koppenhábában az egyiptomi és a török nagykövetség előtt. Az elmúlt hetekben Dániában és Svédországban is zajlottak hasonló, a muszlim vallású tömegeket sértő tüntetések.

Hétfőn például ugyanennek a szélsőjobboldali csoportnak két tagja égetett Koránt szintén Koppenhágában az iraki nagykövetség előtt, majd iraki zászlót is égettek.
A Dán Patrióták nevű szélsőséges csoport a múlt héten is ilyen módon tüntetett, amit a közösségi médiában élőben közvetítettek.
Múlt csütörtökön egy stockholmi tüntetésen egy Svédországban élő, magát ateistának valló iraki menekült, Salwan Momika taposta meg a Korán egy példányát. Korábban ugyan égetésről volt szó, de miután az iraki kormány jelezte, hogy ilyen esetben kiutasítja Irakból a svéd nagykövetet, ez végül elmaradt, és csak megtaposták az iszlám szent könyvét.
Ugyanez a harminchét éves férfi korábban, egy másik hasonló tüntetésen, június végén már elégedett egy példányt a Koránból, ami miatt már akkor tüntetők rohamozták meg a bagdadi svéd nagykövetséget.

A múlt csütörtöki akció előtt, miután hírül vették a tervezett akciót, Muktada asz-Szadr síita hitszónok és iszlamista politikus támogatói csütörtökön hajnalban megostomolták az iraki svéd nagykövetség épületeit, és a tüntetés gyújtogatásba torkollott. Ugyanezen a napon az iraki kormány beváltotta ígéretét, és kiutasította Irakból a svéd nagykövetet.
Dánia és Svédország közölte, hogy sajnálatosnak tartja az iszlám szent könyvének elégetését, de jelezték, hogy a szólásszabadságot védő törvények értelmében nem tudják megakadályozni azt.
A török külügyminisztérium kedden határozottan elítélte a Korán elleni „folyamatos támadásokat”, hozzátéve, hogy az ilyen akciók engedélyezése azt jelenti, hogy a dán hatóságok nem látják be, hogy ezek milyen súlyos következményekkel járhatnak. Hétfőn egyúttal felszólították Dániát, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az iszlám elleni „gyűlölet-bűncselekmények” megakadályozása érdekében.
Bahrein behívatta Svédország ügyvivőjét, és hivatalos tiltakozó levelet adott át neki a stockholmi Korán-égetés engedélyezése miatt – jelentette kedden az bahreini állami hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva.
Irak külügyminisztériuma hétfőn felszólította az uniós országok hatóságait, hogy a Korán-égetések fényében „sürgősen vizsgálják felül az úgynevezett szólásszabadsághoz és a tüntetéshez fűződő jogszabályokat”. Az egyiptomi külügyminisztérium kedden szintén berendelte Svédország ügyvivőjét, hogy elítélje a korángyalázást.
Dánia „provokatív és szégyenletes cselekedetként” ítélte el a Korán-égetéseket, de azt állítja, nincs hatásköre, hogy fellépjen az erőszakmentes tüntetőkkel szemben. Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter kedden közölte, hogy „konstruktív jellegű telefonbeszélgetést folytatott” Fuad Husszein iraki külügyminiszterrel országaik kapcsolatáról és a Korán-égetésekről.
A Korán-égetések és hasonló, látványosan iszlámellenes akciók legújabb hulláma az idén köszöntött be Európában, nem függetlenül attól, hogy Törökország sokáig blokkolta Svédország NATO-csatlakozását, aminek támogatásáról várhatóan ősszel dönt a török parlament.
Törökország hónapokig arra hivatkozva is hezitált Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásával kapcsolatban, hogy egy ismert dán-svéd kettős állampolgárságú szélsőjobboldali aktivista, Rasmus Paludan januárban egy stockholmi tüntetésen nyilvánosan elégette el a Korán egy példányát, majd pár napra rá megismételte ezt a cselekedetét Koppenhágában egy mecset és a dániai török nagykövetség előtt.
Két héttel ezelőtt Recep Tayyip Erdogan török elnök lényegében ígéretet tett arra, hogy Törökország támogatni fogja a skandináv ország észak-atlanti katonai szövetséghez való csatlakozását.
Néhány héttel ezelőtt Ferenc pápa is megszólalt a Korán-égetések ügyében, és azt mondta: „minden szentnek tartott könyvet tiszteletben kell tartani, mert így tiszteljük meg azokat is, akik hisznek bennük”. A katolikus egyházfő hozzátette: a szólásszabadságot soha nem szabad eszközként használni mások megalázására, és ennek lehetővé tételét a katolikus egyház elítéliThe post Két nap alatt már másodszor égettek Koránt Koppenhágában first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy légtisztító lett az új, kedvenc alvótársam

MOCOHU

Újabb fideszes polgármester követeli, hogy vonják vissza az önkormányzati lakásokról szóló törvényjavaslatot

MOCOHU

Még ma is el kell magyarázni, hogy a prostituált nem hobbiból szexel, és valójában nem élvezi

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This