19.4 C
Budapest
May 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágevolúciógenetikakacsacsőrű emlősMAGYARORSZÁGTudományzöldövezet

Magyarázatot találtak a kacsacsőrű emlős furcsa vonásaira

Az állatvilágnak rengeteg furcsa tagja van, de a kacsacsőrű emlős közülük is kiemelkedik. A részleges vízi életmódot folytató, csőrös és szőrös állat tojást rak, utódait pedig tejjel táplálja, amely verejtékszerűen szivárog hasából. Nem csoda, hogy a természettudósok eleinte nem akarták elhinni, hogy létezik ilyen faj. Az élőlény a kloákások közé tartozik, ide sorolhatóak a szintén igen bizarr hangyászsünfélék is. Egy új tanulmányban a szakértők a kacsacsőrű emlős és a rövidcsőrű hangyászsün genetikáját vizsgálták, hogy megismerjék furcsa vonásaik gyökereit – írja az IFLScience.

Régis Cavignaux / Biosphoto / Biosphoto via AFP

A vitellogenin gének kulcsfontosságúak a tojássárgáját előállító fajok számára – az embereknél ezen gének már nem lelhetőek fel. A kacsacsőrűeknél a három vitellogeninből egy még megtalálható, a másik kettő 130 millió éve tűnhetett el az evolúciós vonalból. A madaraktól és hüllőktől eltérően ugyanakkor a fajnál nem a tojássárgája, hanem tej táplálja az utódokat.

A tej az emlősök sajátossága, a termelés hátterében az áll, hogy a fejlődés során a vitellogeninek kazeinekre cserélődtek. Ezen gének 170 millió éve jelenhettek meg az emlősök közös őseinél. A kazeinek a kacsacsőrű emlősnél is kimutathatóak, ezért képes tejet előállítani az élőlény szervezete.

Az új vizsgálat egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a fajnak tíz nemi kromoszómája van.

Ez az emlősök körében kivételesnek számít.

Guojie Zhang, a Koppenhágai Egyetem biológusa és a csapat tagja szerint a friss adatok magyarázatot adnak a kacsacsőrű emlős egyes furcsa vonásainak eredetére. Az eredmények emellett az emlősök, így az emberek fejlődésének alaposabb megértésében is segíthetnek.

Related posts

Billie Eilish élete inkább egy átlag tinédzseréhez hasonlít, mintsem egy szupersztáréhoz – sajnos

MOCOHU

Csapnivalóan kezdte a hetet a forint

MOCOHU

“Ha pénzem van, felénk a kutyák is szivaroznak!” – exkluzív interjú Pásztor Annával

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This