11.5 C
Budapest
October 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGNagyvilág

Búcsúlátogatást tesz Nagy-Britanniában Angela Merkel

Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyal pénteken Angela Merkel német kancellár, akinek ez lesz az utolsó hivatalos nagy-britanniai látogatása kormányfőként. Johnson a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, a délkelet-angliai Chequersben fogadja Merkelt.

A tisztségéről ősszel leköszönő német kancellár ezután felkeresi II. Erzsébet királynőt is Windsorban, írja az MTI.

Angela Merkel huszonkettedik alkalommal látogat Nagy-Britanniába azóta, hogy 2005-ben Németország kancellárja lett.

Johnson hivatalának beszámolója szerint a brit miniszterelnök a német kormányfő tiszteletére új tudományos érdemérem alapítását jelenti be. A 10 ezer font (több mint négymillió forint) pénzdíjjal járó kitüntetést évente ítélik oda Nagy-Britanniában vagy Németországban dolgozó női tudósoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak az asztrofizika területén. A díjat Caroline Herschelről, a Németországban született brit asztrofizikusról, a tudományág egyik úttörőjéről nevezik el. Caroline Herschel Hannoverből vándorolt ki Nagy-Britanniában 1772-ben, és ő volt az első nő, akit a brit kormány tudományos tevékenységért rendszeres fizetésben részesített.

Merkel felszólal a brit kormány pénteki virtuális ülésén is, a külföldi vezetők közül elsőként azóta, hogy Bill Clinton amerikai elnöknek 1997-ben ugyanez megadatott.

A Downing Street pénteki tájékoztatása szerint Boris Johnson és Angela Merkel várhatóan megállapodik arról is, hogy 2022-től és a brit és a német kormány éves rendszerességgel együttes üléseket tart. Nagy-Britanniának ez lesz az első ilyen megállapodása egy külföldi országgal.

A pénteki chequersi találkozón várhatóan napirendre kerül a brit EU-tagság tavalyi megszűnése (Brexit) utáni kapcsolatrendszer London és az Európai Unió között, valamint a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő utazási korlátozások. Az utóbbi napokban nem hivatalos értesülések jelentek meg a brit sajtóban arról, hogy Angela Merkel állítólag szorgalmazza a brit turisták uniós beutazásának átmeneti megtiltását a koronavírus fokozottan fertőző delta variánsának nagy-britanniai terjedése miatt.

The post Búcsúlátogatást tesz Nagy-Britanniában Angela Merkel first appeared on 24.hu.

Related posts

Kudarcot vallottak a Svájc és az Európai Unió között zajló tárgyalások

MOCOHU

Könyvmegjelenéssel nyit az idei Campus Fesztivál

MOCOHU

Az idei volt az utolsó Balaton Sound

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This