16 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ces 2023kiállításkütyüexpólas vegasMAGYARORSZÁGTech

A tömeg visszatért, az innováció viszont elmaradt a világ legnagyobb kütyüexpóján

Január 5. és január 8. között az idén is megrendezték a világ legnagyobb kütyüexpóját, a CES-t (Consumer Electronics Show), aminek az immár évtizedes hagyományoknak megfelelően ismét a kaszinók fővárosa, Las Vegas adott otthont. Az általában több ezer céget és több tízezer résztvevőt felvonultató kiállítás fénye az utóbbi két évben ugyan erősen megkopott a Covid-19 okozta világjárvány miatt, az idén azonban ismét a pandémia előtti arcát mutatta.

Az Egyesült Államokba történő beutazás feltétele továbbra is a teljes oltottság (csak az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság, valamint az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott vakcinákat fogadják el). Az egynapos negatív teszt azonban már nem kell, és ezúttal nem volt olyan koronavírus-variáns sem, ami óvatosságra sarkallta volna a résztvevő cégeket.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Látogatók a 2023-as CES kütyüexpón.

Két éve csak virtuális formában tartották meg az eseményt, 2022-ben pedig hiába tárta ki kapuit a rendezvény, a gyorsan fertőző omikron miatt végül olyan cégek mondták le a megjelenést, mint a Google, az Amazon, a Lenovo, a Microsoft, az Intel, az AMD, az MSI, a Meta/Facebook, a Twitter, és a Panasonic. Még egyes médiacégek is úgy döntöttek, hogy nem küldik el a helyszínre az újságíróikat, így többek között a neves The Verge techportál sem vett részt az eseményen. Mindez oda vezetett, hogy a szervező CTA (Consumer Technology Association) az utolsó pillanatban egy nappal visszavágta a CES hosszát, a kiállítócsarnokokban sok helyen fel sem épültek a nagy cégek standjai, a helyszíneken a korábbi évek tömegeihez képest csak lézengtek az emberek, ráadásul igazán ütős bejelentések sem voltak – utóbbiról persze nem feltétlenül a vírus tehetett.

Nagy visszatérés

Idén a Covid-19 már csak rossz emlékként maradt meg Vegasban: szinte teljesen eltűntek a maszkok és a viselésükre figyelmeztető táblák, már nem volt minden méteren kézfertőtlenítő, ellenben visszatért a 2021 előtt megszokott cégfelhozatal és tömeg. Az olyan rendszeres távolmaradókat leszámítva, mint például az Apple, szinte minden komolyabb gyártó felsorakozott a CES mögött, és kisebb vállalkozások/startupok ezrei próbáltak ismét kitűnni a tömegből.

A Las Vegas Convention Center (LVCC) hatalmas csarnokai és a különböző kaszinók rendezvénytermei megteltek a kiállítókkal, az igazán nagy nevek pedig újra több száz négyzetméteres standokkal várták az érdeklődőket. A prímet idén ismét az LG vitte, ami a koronavírus előtti időket idéző, rengeteg OLED kijelzőből épített, lenyűgöző képeket vetítő hullámos fallal vonzotta magához a résztvevőket.

LG Az LG idén is lenyűgöző installációval várta a látogatókat.

És nemcsak a cégek tértek vissza, de a látogatók is: amíg tavaly megállás nélkül lehetett bejutni a helyszínekre, addig az idén újra természetessé vált a sorban állás, a szellős kiállítótereket pedig felváltotta a hömpölygő embermassza. Az újdonságok megtekintéséhez ismét nélkülözhetetlenné vált némi furakodás, illetve a türelem gyakorlása, ha valaki esetleg nemcsak megtekinteni akarta a dolgokat, de esetleg olyan fotókat vagy videókat készíteni róluk, amibe nem lóg, nem mászik bele a többi érdeklődő. A tömeg egy idő után ugyan irritáló tud lenni, de  ez még mindig sokkal jobb, mint az a lehangoló élmény, ami 2022-ben akkor érte el az embert, amikor a soha el nem készült, de már lefoglalt/kifizetett kiállítóhelyek üres területén sétált keresztül.

Ha pedig már séta, a CES kardiónak sem utolsó: ha valaki igazán komolyan veszi, hogy a lehető legtöbbet látni akarja a kiállításból (mindent megnézni szó szerint lehetetlen, a négy nap ellenére is), az könnyedén belerakhat a cipőjébe napi 25-30 ezer lépést. Még úgy is, hogy az egyes killítóterek között amúgy biztosított a közlekedés, hiszen az LVCC és a többi nagyobb helyszín (Mandalay Bay, Venetian stb.) között rendszeresen belépővel ingyen igénybe vehető buszok szállítják a résztvevőket. Arról nem is beszélve, hogy az idén is ki lehetett próbálni Elon Musk föld alatti alagútjait: ha valaki nem akarta lesétálni a Convention Center csarnokai közti 700-1400 méteres távokat, az beugorhatott a helyszínek közt furikázó Teslák egyikébe.

Az európai szemmel elég szürreális élmény sok esetben amúgy jóval nagyobb sajtóvisszhangot kapott, mint a kiállításon bemutatott termékek – ami olyan szempontból nem meglepő, hogy korszakalkotó innovációval ezúttal sem szolgált a Las Vegas-i kiállítás.

Nincs új a nap alatt

Félreértés ne essék, voltak egészen izgalmas bejelentések a CES-en, a BMW színváltós koncepcióautója például mindenképpen szót érdemel, és kiemelkedik a kiállítás többi négykerekű újdonsága közül, de a kütyüexpó felhozatala összességében a hollywoodi blockbustereket idézte.

Minden gyorsabb, nagyobbat szól, többet ad, viszont emellett sok újdonság olyan érzést kelt, mintha korábban már láttuk volna valahol.

Vegyük például az Asust: a gyártó összes gépe megkapta a legfrissebb komponenseket, és akadt olyan modell is, ami 3D megjelenítéssel akar vásárlókat szerezni magának. A technológia működik, szemüveg vagy más kiegészítő sem kell hozzá, ugyanakkor kipróbálva rögtön felvetődött, van-e erre valódi igény, vagy ugyanolyan felesleges fejlesztéssel van dolgunk, mint fél évtizede a 3D-s okostévék esetében, amik 1-2 évnyi erőltetés után teljesen eltűntek a süllyesztőben.

Jól példázza a kényszeres újítani akarást a Lenovo egyik friss bejelentése is: a kínai gyártó többek között egy olyan hibrid laptoppal rukkolt elő, aminek nem egy, hanem két képernyője van. Ez a megközelítés a 3D-hez hasonlóan újnak szintén nem nevezhető, pár éve már akadtak hasonló próbálkozások, csak ezúttal ügyesebb és praktikusabb a végeredmény. De azért itt is erősen megkérdőjelezhető, hogy tényleg szükség van-e egy ilyen, vélhetőleg méregdrága eszközre.

Patrick T. Fallon / AFP Egy laptop, két kijelző.

Tévéfronton még ennyi innovációra sem futotta: a Samsung csúcsmodellje fényesebb, mint valaha, a Panasonic némileg módosított OLED kijelzőkkel igyekszik a konkurensek nyomába érni, kitűnni viszont csak az LG tudott, amely bemutatta az első vezeték nélküli tévét. Persze valódi forradalom itt sincs, hiszen áramot még mindig vezetéken kap a készülék és a hagyományos Wi-Fi routereknél megszokott technológia közvetíti a kép és hang jelét, tehát a dél-koreaiak csak egy bevált megoldást ültettek át egy olyan termékre, amelynél erre eddig nem volt példa.

A sor hosszan folytatható lenne, de a lényeg az, hogy hiába vonult fel Las Vegasban a tech világ színe-java, az idén sem találkoztunk olyan komolyabb innovációval, ami magában hordozná annak lehetőségét, hogy gyökeresen megváltoztassa (vagy akár jobbá tegye) a mindennapjainkat.

Bár sok gyártó igyekezett valamilyen formában reflektálni a mindennapok kihívásaira, így akad például a mikroműanyagot szűrő mosógép a Samsungtól, vagy éppen a fogyasztásunkat optimalizáló okosrendszer, illetve minden korábbinál több olyan kütyü került elő, amik az áramkimaradás és termelés problémáit igyekeznek orvosolni, a kiállítás javarészt most is arról szólt, hogy minden kicsit jobb, gyorsabb és testreszabhatóbb lett.

Lehetünk takarékosabbak, környezettudatosabbak és élhetünk a korábbinál sokkal „okosabban”, csak ehhez a legújabb és jobbára legdrágább eszközök megvásárlása szükséges. A CES 2023-ra ugyan megszabadult a koronavírus nehézségeitől, de az igazi innovációk ettől még elmaradtak, a Las Vegas-i rendezvény ismét inkább a termelés és a fogyasztás ünnepe lett, mintsem az új és izgalmas lehetőségeket hordozó fejlesztések kiállítása.

A 24.hu az Asus vendégeként vett részt a 2023-as CES-en.

The post A tömeg visszatért, az innováció viszont elmaradt a világ legnagyobb kütyüexpóján first appeared on 24.hu.

Related posts

Kapcsolj magasabb fokozatba zöldteával! (x)

MOCOHU

Kötelező lesz az oltás az amerikai katonáknak

MOCOHU

Enyedi Ildikó újszülött gyermeke elvesztéséről beszélt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This