17.3 C
Budapest
May 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
extrém sporthegymászáshegymászóhimalájaMAGYARORSZÁGnanga parbatSportvarga zsolt

Varga Csaba elindult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára

Varga Csaba szombaton elindult a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra.
A nagyváradi hegymászó oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kísérli meghódítani a pakisztáni Himalája hegycsoportban található Nanga Parbatot,
amely a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa – közölte Facebook-oldalán a Hazajáró.
Mint írták, Varga Csaba két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak.
A Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor érte el a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található.
A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. A hegymászó a 3-as táborból magyar idő szerint szombaton 21 óra magasságában indította a csúcstámadást.
A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a Nanga Parbatra.
Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.
A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.The post Varga Csaba elindult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára first appeared on 24.hu.

Related posts

Tornádót filmeztek Mohácsnál

MOCOHU

Gigászi robbanást idézett elő egy csillagütközés

MOCOHU

Boldog István ártatlannak vallja magát, pár társa beismerte tettét

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This