May 15, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19koronavíruskoronavírus adatokkoronavírus halottakkoronavírus magyarországkoronavírus magyarországonKözéletMAGYARORSZÁG

Mintha Pomázon mindenki meghalt volna

Számos mutató van, amivel mérhető, hogy egy kormány hogyan kezeli a koronavírus-járványt, az egyik közülük az egymillió főre vetített halálozási arány. A coronavirus.app adatai alapján Magyarország a vizsgált bő kétszáz közül jelenleg a nyolcadik legrosszabbul teljesítő állam, de ha leszámítjuk a nagyon alacsony lélekszámú, a lista első helyén lévő brit tengerentúli területet, Gibraltárt, illetve az Olaszországba ékelt miniállamot, San Marinót, akkor a hatodik helyre ugrunk:

a közel tízmilliós Magyarországon egymillió emberre 1783 halott jut.

Ha megnézzük ezeket az értékeket egy Európa-térképen, kitűnik, hogy a rendhagyó utat járó Svédországot leszámítva az északi országok tartották a legjobban a kezükben a gyeplőt, népességarányosan ott haltak meg a legkevesebben. Izland, ami szigetként könnyebben tudja magát izolálni, decemberben jelentett legutóbb koronavírussal kapcsolatos halálesetet, Norvégia „legsötétebb” napja pedig január 14-e volt, amikor 29 halottról számoltak be.

Ezzel szemben Csehországban 2245, Belgiumban 1970, Szlovéniában 1911, az Egyesült Királyságban 1886, Montenegróban 1824 halálozás jut egymillió lakosra – utánuk következik Magyarország, immáron megelőzve az első hullám tragédiáit megszenvedő Olaszországot (1704) is. Idehaza 17421 áldozatot követelt már a járvány, és különösen aggasztó, hogy a legtöbbet, 195-öt éppen előző nap, vagyis félő, hogy kerülünk még előrébb ezen a listán. Kedden hét és fél percenként meghalt valaki Magyarországon a koronavírus miatt.

Made with Flourish

Mennyi 17 421 ember?

Hogy el tudjuk helyezni ezt a számot: a Budapesthez közeli Pomáznak, a hajdúsági Balmazújvárosnak vagy Tolna megye harmadik legnagyobb városának, Dombóvárnak körülbelül ennyi a népessége. De Budapest I. kerületének minden lakására is jutna egy halott, ha az összes áldozat ott élne. A debreceni stadiont 85 százalékig megtöltené ennyi ember, ha pedig egy 33 soros repülővel szeretnének elutazni ennyien, a gépnek 69-szer kéne fordulnia.

Csehországban mindazonáltal egymillió főre vetítve 450 emberrel több hal meg, mint nálunk – arról, hogy mi okozhatta a Covid-katasztrófájukat, itt írtunk bővebben.

Európában egyébként az első évben 864 ezer áldozatot követelt a koronavírus.

A több mint tizenhét ezer magyarországi elhunyt nemét tekintve kirajzolódik egy jelentős különbség. Ha a halottakat életkor alapján, nemekre bontva ábrázoljuk, a nők ábrája deltoid alakú, és a 85 évnél szélesedik ki, ami azt jelenti, hogy abban az életkorban haltak meg a legtöbben koronavírus miatt. A férfiak ábrája 65 és 80 év között ugyanolyan széles, vagyis minden e közötti életkorban közel ugyanannyian haltak bele a vírusba. A legalacsonyabban fekvő pont egy tizenhat éves lányt jelöl, akinek alapbetegségként nyirokrendszert érintő betegséget tüntettek fel a koronavirus.gov.hu-n. A legidősebb áldozat 104 évesen hunyt el, az idős nőnek pajzsmirigy-betegsége és daganatos megbetegedése is volt.

Az elhunytaknak átlagosan két-három alapbetegsége volt.

Made with Flourish

 

Figyelemreméltó tendencia látszik az elmúlt hetekben az elhunytak korát illetően: míg február utolsó napjaiban a hétnapos mozgóátlagot nézve 76,5 volt a halottak átlagéletkora, addig a legfrissebb adatok szerint ez az érték már csak kicsivel van 72 év felett. Ennek két oka is lehet: szakértők szerint a mostanra dominánssá vált brit mutáció nagyobb arányban betegít meg súlyosan fiatalokat is, másfelől a legidősebb korosztály tagjai közül sokan már megkapták a koronavírus elleni vakcinát. A legfrissebb adatok alapján 1 millió 397 ezer embert oltottak már be legalább egy dózissal – minél több idős ember lesz védett, annál alacsonyabb lehet az elhunytak életkora, illetve remélhetőleg mielőbb csökkenni kezdhet a halálozások száma.

Az alábbi ábra első fele (nagyjából szeptemberig) elég zavaros – ezt az okozza, hogy az első hullámban, illetve nyáron a mostanihoz képest elenyésző számú ember halt meg koronavírusban, így az átlagot a kevés áldozat könnyen szélsőségessé tette. A második hullámtól kezdve az életkortetőzés október végén volt: akkor a nők átlagosan 80, a férfiak 75 évesen haltak meg.

Made with Flourish

A budapesti és vidéki halottak összehasonlításánál (a területi adatokat a Radex oldalán lehet nyomon követni) az abszolút számok mellett érdemes megnézni a lakosságarányos adatokat is, ugyanis mást jelent ezer halott az 1,75 milliós fővárosban és a nyolcmilliós vidéken.

Az alábbi ábrán látszik, hogy nagyjából októberig közel ugyanannyian haltak meg a fővárosban, mint vidéken (kicsivel több mint négyszáz ember), így – az első hullám miatt – Budapest sokkal rosszabb halálozási arányt produkált. Az idősor elején az is látszik, hogy május végén, az első hullám végén Budapesten nyolcvannal csökkent az addig jelentett halálesetek száma (360-ról 280-ra), vidéken pedig ennyivel nőtt, így a statisztikában egy (akkor szemmel látható) tömeg került át másik csoportba.

Az olló aztán szeptember végén elkezdett összezárni, amikor elszabadult a második hullám, és bár a fővárosi adatok is romlottak, a vidékiek olyan mértékben, hogy nemcsak az abszolút számukat jelző piros vonal, de a népességarányos halálozást mutató, sötétre színezett oszlopok is egyre közelebb értek a Budapestét jelölő világosabbakhoz. A legközelebb február közepén voltak, azóta újra nyílik az olló. Március 16-ával bezárólag 3223 budapesti halt meg koronavírus-fertőzésben (ez a teljes lakosság 0,184 százaléka, azaz minden 543. budapesti), vidéken pedig 14198-an vesztették életüket, ami az ott élők 0,177 százaléka, tehát minden 564. vidéki halt meg a járvány miatt.

Made with Flourish

Cikkünk elkészítésében nagy segítség volt a Szász Zoltán által vezetett táblázat. Szász a munkáját médiumoktól függetlenül végzi, ha valaki úgy érzi, hogy szívesen támogatná őt, itt megteheti.

The post Mintha Pomázon mindenki meghalt volna first appeared on 24.hu.

Related posts

Bayer Zsolt elárulta, „mi nem fér bele” a Fideszben Szájer József tette kapcsán

MOCOHU

ENSZ-főtitkár: Bibliai léptékű elvándorlással fenyeget a tengerszint-emelkedés gyorsulása

MOCOHU

Lelassulnak egyes számítógépek a Windows 11-től

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This