19.4 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
egyesült államokjoe bidenMAGYARORSZÁGmianmarNagyvilágszankció

Gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart az Egyesült Államok

Gazdasági szankciókat jelentett be hétfőn Joe Biden amerikai elnök kormányzata a mianmari vezetéssel szemben, válaszul a demokráciapárti tüntetőkkel szembeni, halálos áldozatokat követelő fellépésre – írja az MTI.

Katherine Tai amerikai külkereskedelmi képviselő közölte: azonnali hatállyal felfüggesztik a 2013-as kereskedelmi és befektetési megállapodás keretében vállalt amerikai kötelezettségek betartását a demokratikusan megválasztott mianmari kormány visszaállításáig. Tai a közleményében úgy fogalmazott: a békés tüntetők, diákok, munkások, szakszervezeti vezetők és gyerekek legyilkolása a mianmari biztonsági erők által “sokkolta a nemzetközi közösséget”. “Ezek a tettek közvetlen támadást jelentenek az ország demokratikus átmenetére és a mianmariak erőfeszítéseire, hogy békét és virágzó jövőt teremtsenek” – hangsúlyozta.

A külkereskedelmi képviselő ezenkívül elmondta azt is, hogy fontolóra veszi Mianmar helyzetét a kongresszussal való együttműködése során a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerrel (Generalized System of Preferences – GSP) kapcsolatban, amely a fejlődő országokat segítő legnagyobb és legrégebb óta (1976 óta) működő amerikai kereskedelmi program. A programban való részvétel előírja az országoknak bizonyos dolgozói jogok védelmének fenntartását, márpedig Tai szerint az arról szóló jelentések, hogy a mianmari hadsereg vezetői szakszervezeteket és munkásokat támadtak a demokráciapárti tüntetéseken való részvételükért, komoly aggályokat vet fel.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

The post Gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart az Egyesült Államok first appeared on 24.hu.

Related posts

Így kell szélsebesen lezavarni egy sokmilliárdos állami megbízást

MOCOHU

RTL Klub: Nyolcmilliárdért ajándékoztunk el lélegeztetőgépeket, de még egyet sem adtunk el a feleslegből

MOCOHU

Hekkertámadás érte a magyar Facebookot

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This