18.1 C
Budapest
May 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Gazdaságmagyar postaMAGYARORSZÁGmegszűniktávirat

174 éves szolgáltatását szünteti meg a Magyar Posta

A Magyar Posta 2021. április 30-tól vezeti ki portfóliójából a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatásokat – adta hírül az állami cég honlapján. A megszüntetés oka, hogy a távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen lecsökkent. Hozzátették azt is, hogy már számos európai ország szüntette meg ezen szolgáltatását.

174 évet élt a távirat

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széleskörű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.

Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban összesen 23 ezer volt a feladott táviratok száma. A Magyar Posta a táviratot, mint egyetemes szolgáltatást 2600 postán kínálta.

A távirat lényegében egy rövid szöveges üzenet, melyet a Posta meghatározott időn belül kézbesít a címzettnek. Az egyszerű levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is, amikor a feladó a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett a feladónak.

A távirat magyarországi kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban, köztük Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszűnt. A cég közleményében hangsúlyozza, a távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedő változás, hiszen a vállalat vezetésnek célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat is.

The post 174 éves szolgáltatását szünteti meg a Magyar Posta first appeared on 24.hu.

Related posts

Az oltatlan fiatalokat veszélyeztetheti főleg a delta variáns a nyáron

MOCOHU

Az utolsó egy percek következnek, hamarosan vége, egy percet kapott mindenki egy záróbeszédre

MOCOHU

Négyből három kereskedőnél emelkedtek az építőanyagok árai

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This