13.3 C
Budapest
May 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bmecovid-19koronavírusMAGYARORSZÁGpszichológiaTudományvilágjárvány

Felmérik, hogy miként hat a járvány a magyarok hangulatára

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékének új vizsgálatában azt próbálják felmérni, hogy hogyan működnek érzelmeink, miként változik a figyelmünk a világjárvány alatt. Bár általánosságban elmondható, hogy a pandémia megviseli az embereket, az egyének eltérően reagálhattak a koronavírus okozta helyzetre.

Dr. Polner Bertalan egyetemi adjunktus, Rónai Levente PhD-hallgató, illetve Hann Flóra, Schmidt Beáta és Schmidt-Vig Katalin mesterszakos hallgatók azon dolgoznak, hogy a Covid-19 időszakában egy magyar mintán derítsék fel az érzelmek dinamikus változását, egyedi mintázatait, komplex kölcsönhatásait, illetve ezek befolyását a figyelmi és emlékezeti képességekre.

A kutatók a vizsgálathoz a lakosság segítségét kérik.

A felmérésbe itt lehet bekapcsolódni.

Justin Paget / Getty Images

A résztvevőknek napokon át egy webapplikáción keresztül kell értékelniük érzelmeiket, az azokhoz való viszonyulásukat, valamint egy-egy rövid figyelmi, illetve emlékezeti feladatot is el kell végezniük. Az alkalmazás az alanyok e-mail címére küld ki napi több alkalommal a gyorsan, nagyjából 2 perc alatt megválaszolható kérdéseket, majd olyan, 1-2 percet igénybe vevő feladatokat, amelyek a rövid távú memóriát és az ösztönös reakciók szabályozását tesztelik.

Ezt a sok rövid adatsort összesítve a szakértők elemezni tudják az érzelmek, a figyelem és az emlékezet változékonyságát, rugalmasságát. Ez jelentős többletinformációt rejthet a hagyományos, egyszeri alkalommal kitöltendő kérdőívek adataihoz képest, ily módon ráadásul az egyénen belüli érzelmi változások összevethetővé válnak a kognitív képességek egyénen belüli változásaival.

A vizsgálatnak köszönhetően remélhetőleg azt is pontosabban megérthetik, hogy az alapvető kognitív működések és a nehézségekkel való szembenézés hogyan függnek össze. A részvételért cserébe a program személyre szabott visszajelzést tud küldeni a résztvevőnek arról, hogy miként alakultak érzelmei a vizsgálat során.

The post Felmérik, hogy miként hat a járvány a magyarok hangulatára first appeared on 24.hu.

Related posts

Székelyföldön már választani kell az orvosoknak, melyik koronavírusos beteget mentsék meg

MOCOHU

Meghalt egy győri férfi, amikor rakodó rámpának szorította egy tolató teherautó

MOCOHU

Még jobban szeretné magára húzni a szélsőjobb az Orbán-kormányt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This