18.4 C
Budapest
May 15, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amazonasamazonas-medenceamazóniabrazíliaesőerdőMAGYARORSZÁGTudományzöldövezet

Rekordgyorsasággal pusztítják Amazóniát

Egy új kormányzati jelentés alapján áprilisban újabb rekordot döntött az erdőirtás Brazíliában – írja a Phys.org. Az adatok ellentétesek Jair Bolsonaro elnök korábbi állításával, mely szerint visszaszorítják a pusztítást az országban.

A hónapban 580 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, ez új áprilisi csúcsnak számít.

Az INPE állami űrhivatal adatai alapján a tavalyihoz képest 42,5 százalékos növekedés tapasztalható. A szervezet 2015 óta elemzi a térség műholdas felvételeit.

A 2020-as viszonyokhoz képest márciusban is nőtt az elpusztított terület nagysága. Az azt megelőző két hónapban, az esős szezonban a fairtás csökkent, de januártól április végéig így is 3,9 százalékkal több erdő tűnt el, mint 2020 ugyanezen szakaszában. Hagyományosan a júliustól augusztusig tartó száraz szezon alatt pusztul el a legtöbb fa.

Amazónia a világ legnagyobb esőerdeje. Bár lehet arról vitatkozni, hogy a Föld tüdeje-e, vagy sem, az biztos, hogy fontos szerepet tölt be a bolygó egészségében.

Kapcsolódó
Lehet, hogy nem Amazónia a Föld tüdeje, de véd minket, amíg élni hagyjuk

Lehet azon vitatkozni, hogy Amazónia a Föld tüdeje-e vagy sem, de az biztos: marhalegelőkkel nem lassítjuk a klímaváltozást.

Az esőerdő mintegy 60 százaléka Brazíliában terül el. A klímatagadó, de egyéb tudománytalan nézeteket is valló Bolsonaro kritikusai úgy látják, az elnök nem tesz eleget a térség védelméért. A Climate Observatory civil szervezet szerint egyelőre lehetetlen megállapítani, hogy mennyire lesz súlyos idén az erdőirtás, de feltételezhető, hogy 2021 hozza el zsinórban a negyedik rekordot.

The post Rekordgyorsasággal pusztítják Amazóniát first appeared on 24.hu.

Related posts

Öt hónapja adják ingyen az internetet, de még nem kaptak kompenzációt a szolgáltatók

MOCOHU

„Nem akartam megvárni, hogy folyjon a vér, így egy szatyor ruhával eljöttünk otthonról”

MOCOHU

Singh Viki szerint ciki, amikor valaki úgy néz ki, mintha szanaszét lenne töltve és műtve

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This