18.1 C
Budapest
May 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bávKultúraMAGYARORSZÁGművészeti aukciószemere miklós

Új gazdát keres a századfordulós pesti éjszakák egyik ismert alakjának revolvere

A Bécsben, Budapesten, Genfben, Kolozsváron, Londonban és Oxfordban is tanult Szemere Miklós (1856-1919) kora egyik legígéretesebb fiatal diplomatájaként indította a karrierjét, harmincas éveiben, egy keleti útja után azonban visszavonult, majd Budapesten telepedett le. Rövidesen kora egyik legérdekesebb – mára teljesen elfeledett – alakjává vált, hiszen amellett, hogy nem volt olyan játékbarlang, ahol ne tette volna próbára a kártyaszerencséjét, sem olyan felkapott mulató, ahol ne jelent volna meg rendszeresen, fontos ügyeket is képviselt.

Jókora visszhangot kiváltó röpiratai megjelenésével párhuzamosan a politikába is megpróbált visszatérni: 1896-ban ellenfele erőszakos módszerei miatt még visszalépett, öt évvel később azonban már a tasnádi kerület képviselője lett a Szabadelvű Párt színeiben. 1904-ben elhagyta az országot akkor már közel harminc éve vezető csoportot (a párt elvesztette a következő választásokat, majd megszűnt), a Parlamentből azonban nem szorult ki, hiszen az alkotmánypárt színeiben újraválasztották.

Szemere nem csak az éjszakai életben, illetve a politikában töltött be fontos szerepet, hiszen előbb Tatán, majd Bécsben hozott létre saját lóversenyistállót, meghonosította Magyarországon az alig két évtizeddel korábban született, japán gyökerű cselgáncsot – amihez a küzdősport alapítójának egyik tanítványát hozta Magyarországra, hogy négy hónapig a BEAC edzője legyen –, sőt, 1903-ban saját lövőházat építtetett az akkor még önálló Pusztaszentlőrincen (ma a XVIII. kerület része), aminek környékén egész lakótelepet hozott létre.

Wikimedia Commons

A ma Szemeretelep és Miklóstelep néven ismert városrészek házhelyei két évtized alatt otthonokkal teltek meg. Ezeknek néhány példája ma is áll – épp úgy, mint a homlokzatán a Caput Gloriae Victis (Legfőbb dicsőség a vitézség) jelmondatot viselő egykori lövölde, az első magyar, illetve itthon rendezett nemzetközi céllövőverseny helyszíne. A megnyitása után néhány évvel katonai rendszerű lövöldévé vált, az 1912-es olimpián aranyérmet szerző Prokopp Sándor felkészülését is látott épület 1929-ben a község tulajdonába jutott, ami egy fürdő létesítésére szánta el magát, ez azonban csak húsz évvel később, a Rákosi-kor derekán vált valósággá. A lövölde épülete öltözővé vált, és mára talán el is tűnt volna, ha 1984-ben nem változik cukrászdává, ami azóta is az épületben működik.

Az alapító mindezt persze már nem láthatta a saját szemével, hiszen alig hatvanhárom évesen, 1919-ben elhunyt, öröksége azonban ma is velünk él: egy egész városnegyed mellett a lövöldéből lett cukrászda, illetve a magyar dzsúdósport kilenc olimpiai érme (köztük egy arany, három ezüst, és öt bronz) is neki köszönhető.

Nem csak a főváros utcáin, illetve a sport világában, hanem irodalmi művek egész sorában is találkozhatunk Szemere nevével, hiszen a századelő pesti éjszakai életének egy másik oszlopa, Krúdy Gyula számos munkájában mesél róla, álnéven, vagy épp saját nevén említve – utóbbira jó példa a Csodálatos Eltoli című novella, ami a férfi csőd szélére kerülését, majd az alkoholt túlzottan kedvelő, fülig szerelmes angol zsokéjának, Robert Cleminsonnak köszönhető hirtelen meggazdagodását hozó lóversenyek világába kalauzolja el az olvasót:

Az egész Szemere vagyon volt a négy patájára bízva. Színaranyból való patkó kerül a lábára, ha győz. Ha elmarad, akkor pisztolygolyó a homlokába. A pisztoly ott feszült gazdája zsebében; amely pisztollyal tán a gazda őt magát is kivégzi, ha csalódna lovában. De Eltoli nem csalt. És nem csalt Cleminson sem. Szinte kísérteties alakban, mint a szélvész felhői rohantak a cél felé, minden versenylovat és lovast megelőzve. A városban a tornyokban ötször kondultak meg az órák. Mégpedig aranyhangon. Ezen a napon lett Szemere Miklós az ország egyik leggazdagabb embere.

A jókora vagyon luxustárgyak egész sorát vonzotta a Szemere-birtokokra, ezek közül számos darab pedig máig fennmaradt, és aukciókon cserél gazdát – így lesz ez nemsokára a BÁV Centenáriumi Aukcióján (június 22-24.) is, ahol egy balkáni elöltöltős puska, és egy török ezüst buzogány mellett

Szemere úti revolvere is feltűnik majd.

BÁV Centenáriumi Aukció

A vésett és tűzaranyozott, 7 mm-es kaliberű, hatlövetű zsebpisztoly nem egy egyszerű, boltból vásárolt, vagy levélben megrendelt díszfegyver, amiből számos, teljesen megegyező darab készült, hiszen a Manufacture d’armes de Saint-Étienne a dobozon lévő rézbálába Szemere Miklós monogramját, illetve családi címerét is bevéste. Az 1880-as évekből származó, korábban hatástalanított revolverért, illetve az eredeti dobozban mellette fekvő karbantartó eszközökért folytatott licitharc 280 ezer forintról indul majd.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

The post Új gazdát keres a századfordulós pesti éjszakák egyik ismert alakjának revolvere first appeared on 24.hu.

Related posts

Meghalt Venczel Vera, az Egri csillagok Vicuskája

MOCOHU

Balesetnek álcázta apja halálát egy kazincbarcikai férfi

MOCOHU

Sok beteg a hosszú várólisták miatt a magánegészségügybe menekül

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This