12.7 C
Budapest
May 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
12 év rabszolgasága föld alatti vasúta földalatti vasútamazon primeamistadbarry jenkinsdjango elszabadulegy nemzet születéseelfújta a szélfilmharrietKultúraMAGYARORSZÁGmozirabszolgaságrabszolgatartássteven spielbergtamás bátya kunyhójatévétv

Hazug nosztalgia és szenvedéspornó – végletek közt hullámzik a rabszolgatartás filmes feldolgozása

Új mérföldkő

Barry Jenkins azon afroamerikai filmesek egyre népesebb és egyre több figyelmet kapó táborába tartozik, amelyben az alkotók – rendezők, írók, producerek, színészek és így tovább – teljes munkásságukat annak szentelik, hogy saját népük saját történeteit, fájdalmait, örömeit, tabuit, a fekete amerikaiak világának szépségét és dühét filmre vigyék. Ráadásul Barry Jenkins kiváló arányérzékű, érzékeny és okos filmes, így nem esik a hatásvadászat és az olcsó pátosz hibájába még akkor sem, ha az adott történetnél éppenséggel adná magát némi melodráma – így aztán a nehéz lenne a műveit kurzusfilmeknek, ne adjisten propagandának tekinteni, Jenkinsre tehát figyel a szakma és figyel a közönség is, messze nem csak a feketék, és nem is csupán az amerikaiak. A Holdfény Oscar-díja pedig arra mindenképp jó volt, hogy szabad utat adjon Jenkinsnek: ha egy ennyire intim, személyes és tabudöntő történetet fel tudott emelni, akkor nyugodtan rábízhat bármit még a legkockázatkerülőbb hollywoodi stúdió is. Így aztán Jenkins elkészíthette az afroamerikaiak egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása, Colson Whitehead 2016-os Pulitzer-díjas regénye, A föld alatti vasút sorozat-adaptációját.

A föld alatti vasút egy fiatal rabszolganő, Cora története, aki nem nyugszik bele a sorsába, és azt tervezi, megszökik a brutális bántalmazásokkal teli rabszolgasorból, így kerül kapcsolatba a déli rabszolgákat az északi államokba menteni próbáló titkos szerveződéssel. A sorozat egy utazás, szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt, és Jenkins úgy tálalja mindezt, hogy képes megemelni az eleve is erős alapanyagot. Képes történelmi hűségre, miközben elkerüli a kosztümös filmek buktatóit, ezzel pedig mutat egy olyan utat a rabszolgatartást feldolgozó filmek sorában, ami már most sejthetően mérföldkő lesz a zsánerben. A sorozat tíz epizódja fordulatos történetvezetéssel, fontos idő- és térbeli mellékszálakkal mesél, színes-szagos karaktereket rajzol fel, és ahogy Jenkinsnél ez gyakori, a brutális, erőszakkal és kegyetlenséggel teli realizmus zökkenőmentesen keveredik a lírával és a szinte mágikus realizmust idéző stílussal, az eredmény pedig lánctalpasan nehéz, ezzel együtt kihagyhatatlan nézői élmény.

Amazon Prime A föld alatti vasút.

Blackface és rabszolgaromantika

Igen ám, de amíg Whitehead regényéig és annak Jenkins-féle feldolgozásáig eljutottunk, sok víz lefolyt a Mississippin. Pedig az amerikai művészet nem húzta az időt a téma feldolgozásának megkezdésével. Az amerikai rabszolgatartást törvényen kívül helyező 13. kiegészítés 1865-ös elfogadása még nem volt sehol, már irodalmi alkotások sora foglalkozott a rabszolgatartással, köztük a máig leghíresebb Tamás bátya kunyhója Harriet Beecher Stowe-tól már 1852-ben megjelent, és amint az amerikaiak elkezdtek filmezni, meg is találták maguknak a regényt. A Tamás bátya kunyhója a némafilm-korszak legtöbbet feldolgozott regénye volt, a legelső Edwin S. Porter 1903-as filmje. A mindössze tizenkilenc perces alkotás az első „egész estés” film az amerikai filmtörténetben – ekkor az egész estés film fogalma tíz perc feletti időtartamot jelzett – és annyira sűrítette a cselekményt, hogy csak azok érthették, akik olvasták a regényt, de mivel ez már akkor is nagyon sokakra igaz volt, ez nem okozott problémát.

A film az abolicionista mozgalom fontos mérföldköve volt, ezzel együtt azért meglehetősen távol állt attól, amit reprezentációnak nevezünk: fekete színészek helyett – akik ekkor gyakorlatilag nem léteztek – fehér színészek játszottak a filmben feketére maszkírozva: ezt hívják, ugye, blackface-nek. Egészen 1914-ig nem láttunk fekete színész által alakított Tamás bátyát (akkor Sam Lucas játszotta el).

A Tamás bátya kunyhóját később is filmek sora dolgozta fel, többnyire a kegyetlenkedésekre és a szenvedésre fókuszálva. A korai rabszolgafilmek között egy szűk réteget a rabszolgatartóknak ellenálló rabszolgák történetei tették ki – melyek ugyanakkor gyakorlatilag mind tragikus véget értek. Ugyanakkor ezekben a korai filmekben mégsem ez volt a jellemző, sőt, még csak nem is a klasszikus értelemben vett rabszolgatartás-ellenes, annak borzalmait boncolgató filmek: az amerikai filmművészet kezdetei összefonódtak a rabszolgatartás egy eltérő, mondhatni enyhébb értelmezésével. Melvyn Stokes 2018-as tanulmányában ez a nézőpontváltást négy intellektuális-kulturális változással magyarázza.

  • Az első ilyen kulturális trend a „veszett ügy” mítosza: a déli írók a polgárháború után történetek – elsősorban északi olvasóknak szánt folyóiratokban közölt folytatásos regények – sorát írták a „Régi Dél” romantikájáról, és arról, hogy a polgárháború valójában nem is a rabszolgatartás miatt tört ki, a rabszolgák valójában boldogan és státuszukkal megelégedve élték napjaikat, és a déli államok eleve maguk is felszámolták volna a rabszolgatartást.
  • A második fontos hatást a rabszolgatartással kapcsolatos közgondolkodásra a történelem, mint akadémiai tudományág felemelkedése gyakorolta: ekkoriban ugyanis a történészek közül sokan – szintén jellemzően déli születésűek – azzal érveltek, hogy a rabszolgatartás valójában jóindulatú és hasznos kezdeményezés volt, mely segített az afroamerikai lakosság „civilizálásában”.
  • A harmadik ilyen hatás az emberi rasszok rangsorolásának növekvő tendenciája volt, melyben a fehérek voltak legfelül, a feketék pedig vagy legalul vagy nagyon közel ahhoz.
  • A negyedik tényező pedig a polgárháborús filmek huszadik század eleji népszerűsége, illetve ezen filmek valamely oldal iránti elfogultsága: az első polgárháborús filmek ugyanis észak-pártiak voltak ugyan, ám ez hamar megváltozott, a vesztes dél romantikus, nemes, hősies helyként való ábrázolása olyan népszerű lett, hogy 1911-től kétszer annyi dél-párti polgárháborús film készült, mint észak-párti – az előbbiekben nyilván a rabszolgatartást is előnyös színben tüntették fel.

Klasszikusok rosszul öregedve

Ezek a trendek az Egy nemzet születése című, 1915-ös D. W. Griffith-filmben csúcsosodtak ki, melyben a jóságos ültetvényes és derűs, hűséges rabszolgái abszolút idillje látható: fehérek és feketék teljes harmóniában és békében élnek egymással, mert mindenki tudja, hol a helye. A film szerint ezt az idillt darabokra zúzta a rabszolga-felszabadítás, a feketék pedig alig várták, hogy lezárva a fehérektől kapott civilizáltság láncait, visszatérjenek primitív mindennapjaikhoz.

Smith Collection/Gado/Getty Images Egy nemzet születése, 1915.

Az Egy nemzet születése a fentiek alapján talán érthető okokból károsan hatott a rabszolgatartás traumájának érdemi kitárgyalására a filmművészetben, 1927-ben ugyan született még egy Tamás bátya kunyhója-feldolgozás, de ettől eltekintve az Egy nemzet születése után alaposan visszaesett a témával foglalkozó mozik száma, a kevés ekkoriban készült filmben pedig a rabszolgatartást pozitív színben tüntették fel. Ugyancsak az Egy nemzet születése hozott magával egy bizarr tiltást: a filmgyártás egyfajta öncenzúrával megtiltotta a „fajkeveredés”, azaz a különböző rasszú felek, konkrétan fehérek és feketék szexuális kapcsolatának ábrázolását a filmekben.

A „Régi Dél” nosztalgiájára aztán két további tényező erősített rá. Az egyik a hangosfilm megjelenése, melynek volt még egy hatása: megjelent a fekete zene a filmekben, bár hogy mennyire hitelesen, az egy másik kérdés. Az ekkoriban megjelent, a feketék zenei örökségét felvonultató filmek – ízlelgessük a szót: „ültetvény musicalek” – ugyanis hamis sztereotípiákkal voltak teli, felszabadításuk után az egykori rabszolgatartásuk helyszínén boldogan tovább élő feketékről. A ’29-ben begyűrűző válság szintén fokozta a déli ültetvényes világ iránti nosztalgiát – az iparban az egekbe szökő munkanélküliség felől nézve a földművelés rendezett és kiszámítható, romantikus életnek tűnt, amire Hollywood csak ráerősített a déli világ valóságosnál jóval fényűzőbb színben való feltüntetésével.

Itt érkezünk el a téma állatorvosi lovához: az ültetvényes melodrámák csimborasszójához, az utóbbi években hideget-meleget kapó Elfújta a szélhez. A filmben ugyan vannak pillanatok, amikor a rabszolgatartás valósága is fel-felcsillan, de a mérleg nyelve messze a klasszikus nosztalgia csúcsra járatása felé mozdul: a déli rabszolgák nem csupán boldogok, kényelemben élnek, szinte a család tagjaiként, megelégedve a státuszukkal, ráadásul ez a státusz kimondottan magas. Van itt az elhunyt ültetvényes értéktárgyát megöröklő rabszolga, de akad a gazdaság életének érzelmi középpontját jelentő rabszolganő – a Mammie-t játszó Hattie McDaniel például Oscart kapott alakításáért, az első fekete színésznőként, aki nemhogy nyert, de egyáltalán jelölték –, a hősies, hazafias csodaszervezetként beállított Ku-Klux-Klanról és a romlott északiakról nem is beszélve.

Kapcsolódó
Hazug és rasszista film az Elfújta a szél, de be is kell tiltani?

Sok szó esett az HBO Max által ideiglenesen eltávolított Elfújta a szélről a napokban. Most tényleg be akarják tiltani a filmet? Mi lehet vele az utókor problémája? Milyen mai szemmel a több mint nyolcvanéves klasszikus?

Hogy a film betiltása, pláne a filmtörténeti emlékezetből való törlésére irányuló próbálkozás miért butaság, arról írtunk már – és nem, nem a nyolc Oscar-díj miatt. Tény, hogy a film, ahogy mondani szokták, rémesen öregedett –  bár itt sokkal inkább az a helyzet, hogy már eleve poros volt –, ám ezzel együtt is nagyon fontos klasszikus, amiről épp a hibái miatt fontos beszélni ma is. Az Elfújta a szélnél jobban ugyanis nehezen lehet érzékeltetni a témával kapcsolatos közgondolkodás változásait: azt, hogy ami a film születésekor, 1939-ben, és még utána is évtizedeken keresztül teljesen rendben lévőnek számított (sőt, egészen a ’70-es évek közepéig fel-feltűnt mozivetítéseken, később pedig a tévécsatornák kedvence lett), az mennyire botrányos a jelenből nézve. Jelenleg a legnagyobb esélye annak van, hogy az Elfújta a szél alighanem a szó legszorosabb értelmében vett kordokumentumként foglalja el végső helyét az amerikai film- és kultúrtörténetben.

FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images Ebből a függönyből, bizony, estélyi lesz. Vivien Leigh és Hattie McDaniel az Elfújta a szélben, 1939.

Blaxploitation és profitnyomás

Bár a nosztalgikus nézőpont még sokáig tartotta magát, a második világháború utáni években két olyan film is született, amely ellépett a rabszolgatartás romantikus ábrázolásától, a The Foxes of Harrow című ’47-es mozi főhőse inkább meghalna, mintsem rabszolgaként nevelje fel gyerekét, a tíz évvel későbbi Band of Angelsben pedig egy egykori rabszolgakereskedő ostorozza magát tetteiért – a sors fintora, hogy a karaktert az Elfújta a szél férfi főhőse, Clark Gable alakítja. Ráadásul ez utóbbi filmben érinti a „fajkeveredés” tabunak számító témáját: egy déli ültetvényes lányáról kiderül, hogy az anyja fekete volt. Ekkor viszont már 1957-et írunk, amikorra a fekete polgárjogi mozgalmak megerősödése miatt Hollywoodnak is muszáj volt újragondolnia az üzeneteit.

Az 1969-es Rabszolgák című film egyértelműen új trendet jelzett: a jóságos ültetvényes mítoszától eltávolodva súlyosan kizsákmányolt rabszolgákat látunk, illetve itt is megtörik a korábbi tabu azzal, hogy a fehér ültetvényes fekete szeretőt tart. A rendező, Hervert J. Biberman később kommunistaként foglalta el helyét az emlékezetben, ám filmje így is fontos lépés volt, a fekete rabszolgák szexuális kizsákmányolása ugyanis itt vált artikulált témává. A Rabszolgák ezzel együtt bukásra volt ítélve: míg a nosztalgikus rabszolgafilmekre a fehér lakosság is nyitott volt, egy ennyire kritikus, realista hangú filmre már egyáltalán nem. Hogy lehetséges-e a nem fekete amerikaiaknak is érdekessé, így üzletileg kifizetődővé tenni egy rabszolgasággal foglalkozó filmet, a Rabszolgákkal vált a filmszakma hosszú ideig érvényben lévő aggályává.

A ’70-es években erre a kérdésre új irányból kerestek választ: az úgynevezett blaxploitationnel, azaz a feketék túlszexualizált ábrázolásával, kizsákmányolásával, ami már nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is érvényes volt. Az 1975-ös Mandingo – ami szintén inkább nevezhető fontos, mint jó filmnek – például egy olyan ültetvényen játszódott, amely fekete rabszolgák tenyésztelepeként működött, a film pedig figyelemre méltó üzleti sikert hozott. A fekete férfi mint szexuális (vágy)tárgy ekkor született meg a filmen – és valójában sosem tűnt el, máig létezik. A fekete polgárjogi mozgalmak erősödése nyomán ugyanakkor a közvélemény határozottan elmozdult a „Régi Dél” nosztalgiájától.

Warner Brothers Television/Getty Images Gyökerek, 1977.

A következő mérföldkő egy sorozat volt, az ABC Gyökerek című minisorozata Alex Haley azonos című regénye alapján 1977-ből, mely egy fekete család több generáción átívelő történetét meséli el. Ebben a sorozatban helyet kaptak olyan elemei az afroamerikai történelemnek, amelyek nem vetettek túl jó fényt a fehér lakosságra, a rabszolgák elleni atrocitások és az őket érő szexuális kizsákmányolás mellett ugyanakkor az alkotók a nézettség maximalizálásnak szándékával több helyen finomították a történteket, rengeteg fehér szereplővel töltötték fel a sorozatot, és az integrációra helyezték a hangsúlyt. A trükk bejött, a sorozat szép nézettséggel futott, de Hollywoodot ez sem győzte meg arról, hogy lehetséges a rabszolgaságról üzleti sikerre számot tartható filmet készíteni. Csak húsz évvel később, 1997-ben kapott lehetőséget egy nagy filmstúdiótól egy nagynevű rendező arra, hogy nagy költségvetésű filmet készítsen a rabszolgaságról: ez volt az Amistad, a rendező pedig nem más, mint Steven Spielberg.

Spielbergnek, aki ekkoriban fogadott örökbe két afroamerikai kisgyereket, komoly elképzelései voltak: úgy fogalmazott, hogy az Amistaddal szeretné az amerikai rabszolgatartás tapasztalatait úgy megmutatni, ahogy a Schindler listája megmutatta a holokausztot. A filmben az Amistad nevű rabszolgahajó legénysége lázad fel az őket rabszolgasorba szállító vezérkar ellen, meggyilkolva a felelősöket, majd a partra szállás után bíróság elé kell állniuk. Hogy Spielberg célkitűzése mennyire járt sikerrel, az már más kérdés: a film igazi patrióta üzenettel arra jut, hogy az amerikai jogrendszer alapvetően elfogulatlan a feketékkel. Hibáival együtt ugyanakkor a film mérföldkő-szerepe elvitathatatlan, többek között azért, mert a feketéket nem úgy ábrázolja, mint akik egyszer csak az amerikai kontinensre pottyantak, hanem szó esik az Afrikától való elszakadásról is, éspedig egy meglehetősen traumatikus jelenetben. Az Amistad nem bukott el a jegypénztáraknál, de nem is nyert nagyot, így az igazi szabad út még nem nyílt meg a téma hollywoodi feldolgozása előtt. Spielbergnek azért végül összejött a pénzügyileg sikeres rabszolgafilm, igaz, csak tizenöt évvel később, és nem pont úgy, ahogy tervezte: a 2012-es Lincoln kasszasiker lett, ám az távolról beszélt a rabszolgaságról, mint politikai ideáról, és nulla rabszolgaságot láttunk a vásznon.

Túl fehér

2012 egyébként is fontos év volt témánk szempontjából: ekkor készült el a már minden szempontból új szeleket jelző Django elszabadul, amit alig pár hónappal később követett a 12 év rabszolgaság is. A két film teljesen máshonnan közelítve, teljesen más stílusban beszélt a rabszolgaságról, de így is sok közös pontjuk van, többek között a saját népüket eláruló, maguk is kizsákmányolóvá váló rabszolgák, mint toposz itt kapott hangsúlyt. És abban is hasonlítanak, hogy mindkét film komoly szakmai és közönségsikert ért el, és – főleg a Django, köszönhetően Quentin Tarantino kultrendezői státuszának – abszolút a popkultúra mainstreamjének részévé vált. Ez még tíz évvel korábban sem volt elképzelhető egy rabszolgaság-témájú mozgóképről. A 12 év rabszolgaság máshonnan indul: egyfelől valós történet, másfelől jóval realistább az ábrázolásmódja is, és – bár nem egyszer cukormázas melodrámába fojtja a témáról való párbeszéd lehetőségét –, az addigi filmtörténetben ez a film állt a legközelebb a valósághoz. A rendező Steve McQueent ugyanakkor számos kritika érte, mivel a rabszolgatartás rendszerszinten működő társadalmi-gazdasági berendezkedését gyakorlatilag kihagyta a filmből, és sokkal inkább egyéni lélektorzulásként, szadizmusként ábrázolta a rabszolgatartást, amivel komoly ziccert hagyott ki.

Pro Video Film & Distribution Kft. 12 év rabszolgaság, 2012.

A 12 év rabszolgaság sok szempontból nemcsak az első, de sok értelemben az utolsó is volt a klasszikus rabszolgafilmek sorában: alig pár évvel a film után, 2015-ben tört ki az OscarsSoWhite botrány, ami ráállította – rákényszerítette – Hollywoodot arra az útra, amelyen jelenleg is jár. 2016-ban bemutatták az említett, botrányos, 1915-ös Egy nemzet születése címét viselő, ám arra semmi másban nem hasonlító Nate Parker-filmet, melynek nem titkolt címe volt felülírni azt a kárt, amit az eredeti film okozott. Így például, míg az 1915-ös filmben egy fehér nő fekete férfi általi megerőszakolása az indok a Ku-Klux-Klan megalakulására, addig a 2016-os filmben két fekete rabszolgalány fehér férfiak általi megerőszakolása éri el, hogy a főhős radikalizálódjon, és felkelésbe vezesse társait. A film hatalmasat ment a Sundance-en, komoly verseny volt a forgalmazási jogok megvásárlásáért, és díjesélyesként emlegették, ám végül a rendező korábbi nemierőszak-ügye miatt a film fogadtatása jelentősen elmaradt a várttól.

Az OscarsSoWhite, persze, máig a republikánus és általában az afroamerikai polgárjogi törekvéseket ellenzők egyik vesszőparipája, szerintük Hollywood átesett a ló túloldalára, a fordított diszkriminációt kiáltóknak pedig új lendületet adott, amikor az Oscar-díj szabályzatát úgy módosították, hogy a filmek pontosabban reprezentálják a kisebbségi csoportokat, köztük a feketéket is.

Kapcsolódó
Fekete nők hoznak friss fuvallatot a filmszakma kissé poshadt levegőjébe

Egész sor bátor, vagány, egyéni hang felemelkedésének lehetünk szemtanúi az utóbbi évek mozis és tévés tartalmaiban, ezek a hangok pedig legtöbbször ifjú fekete nők torkából szólnak.

Az utóbbi években tapasztalt felívelés a fekete hősök, fekete történetek és alkotók frontján ugyanakkor témájában eddig távol maradt a rabszolgaság traumájától. A feketék elleni rendőri brutalitás, az igazságszolgáltatási rendszer elfogultsága sokkal inkább téma – mint kortárs, a jelenben is tapasztalható probléma, ám a rabszolgamúlt sebeihez ezek a bátor, tökös alkotók sem igazán mertek eddig hozzányúlni. Egyetlen érdemi kivételként a 2019-es Harriet jelenti Kasi Lemmons – egy fekete női alkotó – rendezésében, melyben az abolicionista mozgalom egyik, rég megéneklésért kiáltó fekete női kulcsfigurája, Harriet Tubman volt a főszereplő. A Harriet két Oscar-jelölése, idén pedig A földalatti vasút sikere új trendet jelez: mintha az amerikai filmgyártás megérkezett volna oda, hogy a rabszolgatartói múltról elkezdhesse az érdemi traumafeldolgozást. Hogy miként tud Hollywood ebben a folyamatban tovább lépni, az az előttünk álló néhány év egyik legizgalmasabb kultúrtörténeti – és az amerikai társadalomra a filmművészeti kérdéseken messze túlmenően kiható – kérdése lehet.

The post Hazug nosztalgia és szenvedéspornó – végletek közt hullámzik a rabszolgatartás filmes feldolgozása first appeared on 24.hu.

Related posts

Mindenki élni szeretne, de vannak, akik már elengedték az életet

MOCOHU

Dylan Farrow szerint Bill Cosby és James Franco ügye jól mutatja az igazságszolgáltatás folyamatos kudarcát

MOCOHU

Lakhelyelhagyási tilalom lesz Horvátországban az ünnepek alatt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This