15.9 C
Budapest
May 8, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldcsaládi adókedvezményelső házasok kedvezményeesküvőházasságMAGYARORSZÁGstatisztikaszülés

Kilőtt a házasságban született gyerekek száma, lassan 30 évesen szülnek először a nők

A Központi Statisztikai Hivatal évenkénti bontásban közli az élveszületéseket az anya, illetve az újszülött főbb jellemzői szerint – a 2020-as adatokkal július közepén frissítették az adatbázist. Az elmúlt húsz évben tavaly nőtt az előző évhez képest a legnagyobb mértékben az élveszületettek száma (3,5 százalék), igaz, nem ez volt a legtermékenyebb év: a bő 92 ezer 2020-as születésű gyereknél jóval többen jöttek világra például 2006-ban vagy 2008-ban – mindkét évben a százezret közelítette ez a szám.

2002 és 2009 között, tehát a baloldali kormányok idején átlagosan 97 ezer gyerek született évente, a 2010 óta eltelt tizenegy teljes évben érzékelhetően kevesebb, kicsivel több mint 90 ezer. Bár ezek alapján úgy tűnhet, kisebb a gyerekvállalási kedv,

az évtizedes csökkenés mögött részben az áll, hogy kevesebb szülőképes korú nő van.

A KSH statisztikát vezet arról is, hogy az egyes években hogyan alakult a népesség életkor szerint. Míg a szervezet által is kiemelt korcsoportba (15-49 évesek) negyven éve 2,59 millió nő esett, addig 2012-ben kétszázezerrel kevesebb. A legfrissebb adatok szerint tavaly ennél is kevesebb, 2,29 millió 15 és 49 év közötti nő élt hazánkban, ami a nyolc évvel korábbinál százezerrel kevesebb.

Ábránkon az elmúlt évtizedekben született gyerek száma látható nemenkénti szerinti bontásban: fiúkból minden évben több születik, és bár az elmúlt évben mindkét sáv keskenyedett, azaz kevesebb gyerek jött világra, 2020-ban újra elkezdett kiszélesedni, ami növekvő tendenciára utal a gyerekszámokat tekintve.

Made with Flourish

Az elmúlt két évtizedben évente ezer 15 és 49 év közötti nőre 37-42 élveszületés jutott, a legtöbb a tavalyi évben. A legalacsonyabb érték 2011-ben volt, és valószínűleg további csökkenés történt volna, ha a kormány nem vezet be családtámogatási intézkedéseket, amiket nemcsak a gyerekek számához, de esetenként ahhoz is kötnek, hogy a párok házasságot kötöttek-e. Utóbbira jó szemléltetés a naranccsal, illetve lilával jelzett vonalak egymástól eltartása az alábbi ábrán: az utóbbi években meredeken nőtt a házasságból született gyerekek aránya, és csökkent a házasságon kívülieké.

A narancs szín azt jelöli, hogy ezer 15-49 éves házas nőre hány élveszületés jut, a lila pedig azt, hogy ezer nem házasra mennyi. Míg az előbbiek aránya 2013 óta folyamatosan növekszik, addig utóbbi egy 2016-os csúcsot követve hanyatlik. E mögött nemcsak az áll, hogy kevesebbet szülnek a nem házas nők, hanem az is, hogy a szülés előtt (feltehetően a kedvezmények miatt is) többen kötnek házasságot. A házasságok számának alakulása is leképezi ezt a jelenséget: míg 2011-ben 36 ezer házasságkötés volt (ezer lakosra 3,6 jutott), addig 2015-ben már 46 ezer (5,3 jutott ezer magyarra), tavaly pedig 67 ezer pár házasodott össze (ami ezer lakosra vetítve 6,9 frigy).

Made with Flourish

A rózsaszínnel jelzett értékek trendje (a házasságon kívül élveszülöttek százalékos aránya) is ezt a jelenséget érzékelteti: míg az 1980-as évek elején a csecsemők kicsivel több mint 7 százaléka érkezett csak olyan családba, ahol a szülők nem voltak házasok, addig 2015-ben már közel 50 százalékuk. Itt aztán fordulat következett be, ugyanis 2015-ben a gyerekfüggő családtámogatások mellett megjelent az első házasok kedvezménye, így még jobban „megérte” összeházasodni. 2019-ben folyatódott a csökkenés, ami tavaly még nagyobb mértékű volt, e mögött pedig a babaváró támogatás bevezetése húzódhat meg, amit 2019. július 1-jétől igényelhetnek a szabályoknak megfelelő házaspárok. Hogy a támogatott hitel mennyire népszerű, jól mutatja, hogy Novák Katalin nemrég bejelentette: már 170 ezren éltek a lehetőséggel.

A szülő nők átlagos életkora 1980 és 2010 között folyamatosan nőtt, azóta pedig stagnálást, enyhe növekedést mutat: 1980-ban 25 volt, 2010-ig 30-ra kúszott fel, a legfrissebb adatok szerint pedig 30,4 év (ábránkon ezt sárgával jelöltük). A nők átlagéletkora az első gyerek születésekor (zölddel jelezve) negyven éve még 22,86 év volt, ami 2010-ig 28,2 évre nőtt, tavaly pedig már 29 év volt.

The post Kilőtt a házasságban született gyerekek száma, lassan 30 évesen szülnek először a nők first appeared on 24.hu.

Related posts

Idén halloweenkor biztosan nem látja Heidi Klumot beöltözni

MOCOHU

Videóra vették, ahogy kisiklik egy vonat Szegeden

MOCOHU

Száműzetésben halt meg az egyik legnagyobb költő

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This