11.8 C
Budapest
May 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bbckiutasításMAGYARORSZÁGmoszkvaNagyvilágoroszországsajtószabadságsarah rainsfordtudósító

Kiutasítják a BBC moszkvai tudósítóját

Az orosz állami média szerint a jelenleg Moszkvában tartózkodó Sarah Rainsfordnak a hónap végén, amikor akkreditációja lejár, távoznia kell az országból. A BBC elítélte Oroszország azon döntését, hogy nem hosszabbította meg a tudósítója vízumát, és ezt a „médiaszabadság elleni közvetlen támadásnak” nevezte. A csatorna sürgette az orosz hatóságokat, hogy vizsgálják felül Sarah Rainsford „kiutasítását”. Rainsford tapasztalt külföldi tudósító, aki korábban Havannában, Isztambulban és Madridban dolgozott.

A Rosszija-24 állami műsorszolgáltató számolt be először a döntésről csütörtök este, válasznak nevezve azt arra, hogy állítólag a britek többször is megtagadták orosz újságírók vízumkiadását, valamint azokra a korábbi fenyegetésekre, hogy a brit médiahatóság megfoszthatja engedélyétől az orosz állami finanszírozású RT műsorszolgáltatót. A jelentés azt is állította, hogy az RT és az állami tulajdonú Szputnyik tudósítóit nem akkreditálták az eseményekre. A moszkvai brit nagykövetség azonban tagadta, hogy orosz újságírókat diszkrimináltak volna az Egyesült Királyságban, és Rainsford tényleges kiutasítását „retrográdnak” és „indokolatlannak” minősítette.

Sarah Rainsford kiutasítása a médiaszabadság elleni közvetlen támadás, amelyet fenntartás nélkül elítélünk. Sarah egy kivételes és bátor újságíró. Folyékonyan beszél oroszul, független és mélyreható tudósításokat nyújt Oroszországról és a volt Szovjetunióról

– mondta Tim Davie, a BBC főigazgatója.

A brit külügyminisztérium a lépést az orosz hatóságok újabb indokolatlan lépésének minősítette.

Maga Rainsford szerint egy szélesebb körű diplomáciai és politikai játszmába keveredett:

Nem számítottam rá, hogy ez fog történni. Voltak egyértelmű jelek az orosz média számára – az utóbbi időben valóban komoly problémákkal szembesültek az orosz független újságírók  –, de eddig a külföldi sajtó valahogy védve volt mindettől. Ez egyértelmű jele annak, hogy a dolgok megváltoztak. Ez egy újabb igazán rossz jele az oroszországi helyzetnek, és egy újabb visszalépés az Oroszország és a világ közötti kapcsolatokban, valamint annak is a jele, hogy Oroszország egyre inkább bezárkózik önmagába.

– mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában.

The post Kiutasítják a BBC moszkvai tudósítóját first appeared on 24.hu.

Related posts

550 építőipari szereplőnél talált jogsértést az adóhivatal

MOCOHU

Fideszes alpolgármesterek civil szervezeteinek is jutott egy új pályázati alapból

MOCOHU

Szabadnapos rendőr mentette meg egy idős nő életét, aki több mint négy óráig feküdt az árokban combcsonttöréssel

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This