22.8 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGspacexstarshipsuper heavyTechűrűrutazás

Hamarosan felbocsáthatják a világ legnagyobb rakétarendszerét

Elon Musk, a SpaceX vezére a Twitteren jelentette be, hogy heteken belül orbitális repülést hajthatnak végre a cég fejlesztés alatt álló Starship űreszközének valós méretű prototípusával – írja a Space.com. A 120 méter magas rakétarendszerre még rengeteg teszt vár, ezért az idő igen szűkös. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) ráadásul jelenleg épp környezeti vizsgálatot folytat a SpaceX dél-texasi indítási területén, ahonnan majd a prototípust is felbocsátják.

Az FAA egyelőre nem adta ki jelentését, könnyen elképzelhető, hogy Musk bejegyzésével valójában épp a hatóságra próbált nyomást gyakorolni. Nem ez az első alkalom, amikor a milliárdos összetűzésbe kerül az FAA-vel, korábban a SpaceX egy felbocsátás során az indítási szabályokat szegte meg.

Kapcsolódó
Biztonsági előírást sértett Elon Musk cége

Tavaly decemberben bocsátották fel a Starship SN8 prototípusát.

A Starship óriási hatást gyakorolhat az űrutazásra.

A hatalmas első fokozatból, a Super Heavyből és egy űrhajóból álló rendszer a Holdra, a Marsra és más objektumokra szállíthat majd embereket és felszereléseket.

A SpaceX már számos prototípust is tesztelt, ezek közül több megsemmisült. Az elért maximális magasság 10 kilométer volt.

A Musk által bejelentett kísérlet lesz az első alkalom, amikor egy teljesen felszerelt Starship orbitális repülést hajthat végre. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a Super Heavy nem sokkal a felszállást követően a Mexikói-öbölben landol majd. Maga a Starship, azaz az űrhajó meg fogja kerülni bolygónkat, később pedig a Csendes-óceánban, Hawaii közelében szállhat le.

The post Hamarosan felbocsáthatják a világ legnagyobb rakétarendszerét first appeared on 24.hu.

Related posts

Lassulni látszik a koronavírus terjedése Spanyolországban

MOCOHU

Nagyot ugrott az öngyilkosságok száma Magyarországon

MOCOHU

Kylie Jenner szülinapi bulija visszafogott volt, de azért élményfestésre is volt lehetőség

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This