26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
GazdasággmoMAGYARORSZÁGnébihszója

GMO-szennyezett vetőmagból kelt szója megsemmisítését rendelte el a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi vizsgálata GMO-szennyezettséget állapított meg két szójavetőmagtételből származó mintában – közölték csütörtökön. A pozitív eredmény alapján a hatóság eljárást kezdeményezett a vetőmag előállítójával szemben, valamint kötelezte a vetőmagot felhasználó termelőket az abból sarjadó növényi kultúra megsemmisítésére.

A Nébih vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a GMO-szennyezett vetőmagtételeket Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben, mintegy 400 hektáron vetették el a termelők. A hatóság szakemberei elrendelték a növényállomány zárolását, majd annak betakarítás előtti megsemmisítését, továbbá kötelezték a termelőket – a szennyezés továbbterjedésének megakadályozása érdekében – a növényi kultúra kitárcsázására. Hozzátették, hogy a hatósági eljárás során, mind a vetőmag-előállító, mind a GMO-val szennyezett vetőmagot elvető mezőgazdasági termelők együttműködőek voltak.

A  hatóság felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a növénytermesztés, GMO-mentesség szempontjából, az alaptörvény által szabályozott tevékenység, emiatt nem lehet GMO-szennyezett vetőmagot vetni. Az előírás betartatásáról a Nébih, valamint a megyei kormányhivatal felügyelői gondoskodnak, akik kockázatértékelés alapján vizsgálják a Magyarország területén forgalomba kerülő vetőmagtételeket. Amennyiben pozitív vizsgálati eredmény születik, a hatóság minden esetben eljárást kezdeményez a vetőmag forgalmazójával szemben.

The post GMO-szennyezett vetőmagból kelt szója megsemmisítését rendelte el a Nébih first appeared on 24.hu.

Related posts

Újabb járványügyi szigorításokról tárgyalnak Izraelben

MOCOHU

Úgy alakult, hogy hirtelen elegáns lett nőként klasszikus férfiórát hordani

MOCOHU

Húsz kilométert ment a lopott pónival egy mezőtúri fiatal

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This