18.5 C
Budapest
May 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19fertőzésgyerekekkoronavírusMAGYARORSZÁGTudomány

A babák és kisgyerekek terjesztik igazán a koronavírust

Bár a kisgyerekek ritkábban fertőződnek meg koronavírussal, sokkal fertőzőbbek lehetnek, mint a tinédzserek – írja a The New York Times. A kanadai közegészségügyi hivatal kutatása szerint ugyan a babák ritkábban fertőződnek meg, és kevésbé „viszik haza” a vírust, mint a tinédzserek, ha már egyszer megfertőződtek, nagyobb eséllyel adják tovább a betegséget.

A szakértők szerint az eredmények részben azzal magyarázhatók, hogy a kisgyerekeket nem lehet elszeparálni a családtagoktól, rendszeres a fizikai érintés a nevelés során. A JAMA Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt azonban nem tisztázza, hogy a babák a felnőttekhez képest mennyire fertőzők.

A kutatók szerint a tanulmány fő tanulsága az, hogy a gyerekek otthon nagy valószínűséggel átadhatják a koronavírust a többi családtagnak, így ezt is figyelembe kellene venni, amikor a nyitásról és visszazárásról döntenek a szakértők. Azt is fontos kijelenteni, hogy bár a koronavírus-járvány elején az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy a gyerekek ritkán kapják el a vírust,

ez valószínűleg kevésbé igaz, és az akkor alacsony interakciószámmal magyarázható.

A kutatás során azt állapították meg, hogy a 18 éven aluliak közül a tinédzserek vitték haza a legnagyobb eséllyel a vírust, ez a 14-18 éves korosztályt jelentette. A 3 évnél fiatalabb gyerekek voltak a legkisebb eséllyel betegek is a vírustól, de a terjedés nagy részéért ők feleltek. A fertőzés esélye 40 százalékkal magasabb volt, ha a gyerek 3 évnél fiatalabb volt a családban, mintha 14 évnél idősebb.

Ennek az okai még nem tisztázottak, több magyarázat lehetséges: a fent említett közelebbi kontaktus és karantén hiánya mellett akár az is lehet, hogy nagyobb a vírusterhelésük, mint az idősebbeknek.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Kiderült, mi történt a marsjáró eltűnt kőmintájával
  • Jetpack-ruhát tesztel a brit rendőrség
  • Kövérré teszik az állatokat a városok

The post A babák és kisgyerekek terjesztik igazán a koronavírust first appeared on 24.hu.

Related posts

A fociultrának is van szíve, de ha cigánylányért dobog, abból baj lehet

MOCOHU

Borzalmas lakástűzben halt meg egy férfi Komáromban

MOCOHU

Trump csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This