26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágMAGYARORSZÁGszázlábútermészetTudományzöldövezet

Madárevő százlábúakat figyeltek meg

Egy friss tanulmány alapján a Csendes-óceán egyik déli szigetén élő húsevő százlábúak évente akár 3700 madárfiókát is elfogyaszthatnak – írja a Live Science. A Fülöp-szigeti százlábú (Cormocephalus coynei) emberi szemmel is félelmetes: a ragadozó akár 30 centiméter hosszúra is megnőhet, elülső, kampószerű lábaival pedig képes mérget juttatni az áldozataiba.

A szakértők most a faj étrendjére voltak kíváncsiak, és arra jutottak, hogy a százlábúak meglehetősen nagy számban pusztítják a feketelábú viharmadár (Pterodroma nigripennis) fiókáit.

Úgy tűnik, az ízeltlábúak a csúcsragadozók a Kelet-Ausztráliától mintegy 1400 kilométerre fekvő Fülöp-szigeten.

A régióban nem élnek szárazföldi ragadozó emlősök, a százlábúak ugyanakkor bizonyos szempontból ellátják az ilyen állatok ökológiai funkcióit.

A Fülöp-szigeti százlábúak éjszaka aktívak, a sötétben érzékeny csápjaikkal tájékozódnak. A ragadozók a feketelábú viharmadarak talajban kialakított fészkeit is könnyedén megtalálják, az álmukban megbénított fiókákat pedig élve falják fel.

A kutatók a fajt megfigyelve, illetve mintákat elemezve arra jutottak, hogy az ízeltlábúak évente 2109-3724 fiókát ehetnek meg. Ez az első alkalom, amikor sikerült dokumentálni, hogy egy százlábúfaj tengeri madarakra vadászik. A ragadozók gyíkokat és halakat is fogyasztanak, táplálékaik 48 százalékát gerinces állatok adják, csak a húsbevitel mintegy 8 százaléka madárfiókákhoz köthető.

A százlábúaknak egyébként fontos szerepük van a helyi ökoszisztéma működésében. A madarak elfogyasztásával például olyan tengeri tápanyagokat is felvesznek, melyeket aztán szétszórnak élőhelyükön, ezzel kedvezve a növényeknek. A szigetről a 18. század végén betelepített disznók, kecskék és nyulak miatt szinte teljesen eltűnt a vegetáció, a százlábúak azonban segítenek az 1980-as években megindult helyreállításban.

The post Madárevő százlábúakat figyeltek meg first appeared on 24.hu.

Related posts

Új mozaikdarabok bukkantak fel Radnóti Miklós életéből

MOCOHU

Letartóztattak egy influenszert, élőben közvetített önkielégítés miatt

MOCOHU

Karikó Katalin elmondta, miért beszélgetett a disznósajtról Orbán Viktorral

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This