17.7 C
Budapest
May 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánciakabulMAGYARORSZÁGNagyvilágtálibok

Titokban találkozott a tálibokkal a CIA igazgatója

Joe Biden amerikai elnök a jelek szerint Kabulba küldte a kémfőnökét, hogy tárgyaljon a tálibok tényleges vezetőjével – írja névtelen forrásokra hivatkozva több amerikai lap. A források szerint a találkozó hétfőn volt, William Burns, a CIA igazgatója Abdul Gáni Baradarral, a Talibán társalapítójával találkozott. Baradar múlt kedden tért vissza Katarból a dél-afganisztáni Kandahárba, amely 1996 és 2001 között a tálibok fővárosa volt.

Az NBC News azt írja, a CIA nem volt hajlandó kommentálni a találkozót, arra hivatkozva, hogy az ügynökségnek nem dolga az igazgató utazásaival és tárgyalásaival foglalkozni.

Két amerikai forrás a lapértesülések szerint arról is beszélt, Joe Biden várhatóan kedden hozza meg a döntést arról, hogy elhalasztja-e az amerikai erők kivonulására meghatározott augusztus 31-i határidőt. Az elnököt az utóbbi időben sok kritika éri az Afganisztánban kialakult helyzet miatt. Egyre többen sürgetik a csapatkivonás késleltetését mindaddig, amíg ki nem menekítik az országban tartózkodó amerikaiakat, a nyugati kapcsolataik miatt veszélyeztetett afgánokat és másokat, akik a tálib hatalom elől menekülni kényszerülnek.

A két amerikai forrás szerint aggodalomra ad okot, ha Washington változtatni próbál a határidőn, mert félő, hogy ebben az esetben a tálibok lecsapnak a még Afganisztánban tartózkodó külföldiekre. A tálib hatalom ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy bármilyen késedelem veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve.

A tálib mozgalom fegyveresei augusztus 15-én, mindössze tíz napos harc árán vették át a hatalmat az ország felett, azóta emberek ezrei próbálnak menekülni Afganisztánból, ahol szélsőséges iszlamista állam alapítására lehet számítani.

The post Titokban találkozott a tálibokkal a CIA igazgatója first appeared on 24.hu.

Related posts

Azt hitte, büntetlenül gyilkolhat hippiket Ázsiában, és majdnem igaza is lett

MOCOHU

Csipes Tamara és Szilágyi Áron lett az Év sportolója

MOCOHU

Hálát mondott a győri orvosoknak a norvég kézilabdázó

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This