22.4 C
Budapest
May 10, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldilliberális demokráciaMAGYARORSZÁGmédiamichael ringierner

Ringier-vezér a NER-ről: Illiberális demokrácia mint olyan, nem létezik

A magyar Forbes-nak adott interjút Michael Ringier, a svájci családi vállalat, a Ringier elnöke. Az interjú apropóját az adta, hogy még július végén jelentette be a Ringier, hogy átveszi a német Axel Springer részvényeit Magyarország mellett Szerbiában, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában is. A két cég Magyarországon 2014 óta működött vegyesvállalatként, ezután a Ringier – amelynek portfóliójába a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour, a Profession.hu és a Noizz.hu tartozik – egyedül lesz jelen a magyar piacon. A beszélgetésben az Axel Springerrel kötött üzlet hátteréről, a magyar piacról, magyarországi terveiről, állami hirdetésekről, a Mediaworksnek átengedett, később pedig megszüntetett Népszabadságról, valamint a családi vállalkozás jövőjéről kérdezték Michael Ringiert.

A Springer-Ringier vegyesvállalat elindításanak egyik feltétele volt a magyar hatóságok részéről hét éve, „hogy a Nemzeti Sportot és a Népszabadságot átengedjék a Mediaworksnek. Azóta a Nemzeti Sport színvonala és példányszáma is esett, a Népszabadságot pedig megszüntették. Hogy látja hét év távlatából a döntést?” – kérdezi a Forbes újságírója.

Nem így szerettük volna az üzletet tető alá hozni, de az egyezség a magyar politikai realitásokon alapult. Ha a Nemzeti Sport újra eladóvá válik, talán ajánlatot is teszünk rá, mert a sport fontos része a stratégiánknak.

Hozzátette:

Nem tudom, hogy a Népszabadságnak volt-e lehetősége a túlélésre. Ha pedig tulajdonosként kívülről kell támogatni egy újságot, az az újságírók lehetőségeit is szűkíti. A Népszabadság már a politikai gondok nélkül is nehéz helyzetben volt.

Ringier szerint nem volt túlzó Heinrich Pecina (a Mediaworks korábbi tulajdonosa – a szerk.) állítása, miszerint a Népszabadság bezárása üzleti és nem politikai döntés volt. „El tudom fogadni, mert már akkor is láttuk a jövőbeli nehézségeket, amikor még mi voltunk a Népszabadság tulajdonosai. Ez nem csak Magyarországon probléma – az ilyen jellegű újságok, ha nem elég erősek a digitális piacon, nagy gondokkal szembesülnek. Ezért a bezárás híre nem hatott igazán nagy meglepetésként.”

A magyar belpolitikai helyzetről is beszél a Ringier-vezér: „Nem csak Nyugat-Európában, de a keleti országokban az igazságszolgáltatás teljesen vagy nagy részben független a politikától. Lengyelországban és Magyarországon a politikusok azon vannak, hogy ez megváltozzon, amit nagyon veszélyesnek találok. De nem a mi dolgunk erről dönteni, megteszik ezt majd a magyar választók.”

Viszont amikor a magyar kormány illiberális demokráciát emleget, el kell mondani, hogy ilyesmi nem létezik. Egy demokrácia vagy liberális, vagy ha nem az, akkor nem is demokrácia.

Ennek ellenére azt mondja: „a mi tapasztalatunk az, hogy Magyarországon lehet üzletelni, kevés akadályba ütközünk. Ez idáig számunkra Magyarország egy szabad piac.”

The post Ringier-vezér a NER-ről: Illiberális demokrácia mint olyan, nem létezik first appeared on 24.hu.

Related posts

Több mint száz amerikai katona már megérkezett Romániába

MOCOHU

Késsel raboltak ki egy dohányboltot Pécsen

MOCOHU

Már fiatal felnőtteknél is megjósolható a demencia

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This