11.7 C
Budapest
May 13, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
2001 szeptember 119/11filmfilmtvKultúraMAGYARORSZÁGsorozatterrortámadás

Lehet-e még filmet csinálni szeptember 11. után?

New York a világ filmfővárosa: sokszínűsége és grandiózussága miatt kézenfekvő választás a filmesek és sorozatkészítők számára, hogy ide helyezzék a történeteiket. New Yorkban a legjobb szerelmesnek lenni, de beférnek a szörnyek is, és számos épület akad, amelyet látványos keretek között le lehet rombolni. New York a város, amit úgy is ismerünk, ha soha nem jártunk ott. Tudjuk, hogy a Central Parkban szokás randizni, karácsonykor a Rockefeller Centernél korcsolyázik mindenki, Bronxot pedig sötétedés után érdemes elkerülni. Képzeljük csak el mindezt Budapest esetében: Jennifer Aniston a Városligetben andalogna épp aktuális filmpartnerével, Audrey Hepburn egy helyi bizsus előtt majszolná a kakaós csigát, Robert de Niro a Nyugati aluljáróban keménykedne, a Godzilla pedig a négyeshatossal verné szét a Parlamentet. Nincs még egy olyan város, amely ennyi mozgóképnek adott volna otthont, így New York látképe az ikonikus épületeivel együtt világszerte beleivódott a nézőkbe.

Amikor 2001. szeptember 11-én összedőltek az ikertornyok, összeomlottak az emberek is. Bár a tragédia első óráiban ez még vélhetően senkinek nem jutott eszébe, a film- és sorozatipart is meglegyintette a tragédia szele.

A város szimbóluma, legismertebb kettős épülete többé nem volt része a híres látképnek, a filmtörténet vélhetően legtöbbször lerombolt városa valóban romokban állt, a mozgóképen oly sokszor látott erőszak immár nem csak fikció volt.

Az biztosnak tűnt, hogy New York nemcsak a való életben, de a képernyőn sem lesz már ugyanolyan, mint régen. Ehhez pedig a mozgóképiparnak is alkalmazkodnia kellett: megoldani, hogyan jelenítsék meg a filmekben és sorozatokban azt a hiányt, amelyhez hasonló nem igazán akadt még.

Mi legyen a New York-i látkép egyik kötelező elemével, amely többé nem karcolja a város felhőit? Egyáltalán mikor „szabad” majd újra robbanások és támadások helyszínévé tenni New Yorkot anélkül, hogy bárkit felzaklatna?

2001 szeptembere után nem az volt a kérdés, vajon a mozgóképekben is megváltozik-e majd New York, hanem az, hogy miként. Mi lesz a már meglévő alkotásokkal, hogyan befolyásolja a bemutatás küszöbén álló darabokat, és a jövőben miként nyomja rá a bélyegét New York reprezentációjára? A kérdésre, amelyre senki sem tudhatta a biztos választ, a produceri asztalok mögött és a vágószobákban kezdték keresni a megoldást. Drasztikus és kevésbé drasztikus változtatásokat hajtottak végre: egy sor film került a vágóasztalra, másokat pedig egyenesen elkaszáltak.

Digitális kiradírozás

Meglehetősen nehéz úgy bemutatni a New York-i közeget, hogy a két, 110 méteres torony kimaradjon belőle. A World Trade Center azonban a történtek nyomasztó mementójává vált, így a tornyok nagyon gyakran visszamenőleg is a vágóasztalon végezték, még abban az esetben is, ha csupán díszletként szolgáltak, dramaturgiai szerepük nem volt. Az épületek többek közt olyan világszerte ismert sorozatintrókban kaptak helyet, mint a Szex és New York vagy a Maffiózók. Mindkét sorozatban azzal a módszerrel válaszoltak a történtekre, hogy nemes egyszerűséggel kivágták belőlük az ikertornyokat ábrázoló felvételeket: a Szex és New Yorkban az Empire State Buildinggel helyettesítették, a Maffiózókból pedig egyszerűen csak kihagyták a visszapillantó tükörben látható tornyok képét.

A kiradírozás bevett módszerré vált, a stúdiók ugyanis úgy látták jónak, hogy kegyeleti okokra hivatkozva inkább eltüntetik a rossz emlékű épületeket. Jellemzően a 2001–2002-ben bemutatott filmeknél szaladt meg a vágóolló, hiszen a legtöbbjük még az ikertornyokkal a háttérben forgott, így egy sor premierfilmből távolították el az épületeket – többek közt ilyen volt a Stuart Little 2, a Minden jöhet vagy a Ne szólj száj!. Sok filmnél és sorozatnál ezt visszamenőleg is megtették: az 1976-os King Kong eredeti plakátján például az óriásgorilla a tornyok tetején szerepelt, a Paramount viszont 2001 után már teljesen új, toronymentes borítóval adta ki DVD-n.

Még Kevin sem úszta meg teljesen, a Reszkessetek, betörők! második részéből ugyanis több tévécsatorna kivágta azt a jelenetet, amikor Kevin látogatást tesz a World Trade Centerben. Néhány éve azonban visszaállították az eredetit, így ismét láthatók az ikertornyok a filmben. Digitális utómunkával került ki a WTC az épp akkor bemutatott Zoolanderből is, ám a 2016-os Blu-ray kiadásában visszatették a tornyokat – amely a Reszkessetek, betörők!-kel együtt arra a jelenségre jó példa, hogy az évek múlásával mégis enyhült a szigor a tornyok kivágásával kapcsolatban, és egyfajta nosztalgikus céllal helyezték vissza azokat a filmekbe.

De ugyanígy utólagosan radírozták ki olyan filmek látképéből, mint a Léon, a profi, vagy az 1998-as Armageddon, amelyet 2002-ben az ABC-s tévépremierje során azon képek nélkül vetítették le, amelyekben a meteorittalálatokat követően füstölögve állnak a tornyok. Akadtak olyan filmek is, melyekből komplett történetszálakat gyomláltak ki, jellemzően az akkor bemutatandó filmekkel fordult elő mindez. Ezek közül az egyik legismertebb eset a 2002-ben bemutatott Pókemberhez fűződik, ami talán az utolsó olyan blockbuster volt, amely a WTC-t szuperhős-játszótérnek használta. A filmben lett volna ugyanis egy olyan jelenet, amelyben a tornyok közé szőtt pókhálón akad el egy helikopter. Ezt végül kivágták a filmből, ahogy a plakátokról is letörölték a Pókember szemében tükröződő tornyok képét. Szintén megváltoztatták a 2002-ben megjelenő Men in Black történetét, ahol a filmvégi helyszín a WTC helyett a Szabadság-szobor lett.

Nem csak a tornyok, de a várost érő terrortámadások, a repülőgép-eltérítés és gyakorlatilag bármilyen olyan cselekményszál nemkívánatossá vált, amely valahogyan egybecsengett a tragédiával. Az E.T., a földönkívüli 2002-es újrakiadásából például azt a mondatot vágták ki, amelyben az anya azt mondja a Halloweenra öltöző gyerekének: „nem fogsz terroristának öltözni!” A terrorista szót a hippire cserélték. A 2000-ben bemutatott Apádra ütökből azokat a sorokat gyomlálták ki, amelyekben az egyik szereplő bombáról beszél a repülőn egy stewardessnek. A jelenség a mesevilágot is elérte: a 2001-es Szörny Rt. végén eredetileg egy robbanó épület szerepelt volna, a Lilo és Stitch-ben pedig egy repülőt raboltak volna el a végén a főszereplők – mindkét esetben változtattak a történeten.

A vágás azonban nem lett kötelező, csak nagyon ajánlott módszer. A Vanília égboltból például a producerek kérése ellenére sem törölték a tornyokat, de az A.I. – Mesterséges értelemből sem hagyták ki az erősen megviselt WTC képét. A Donnie Darkóból szintén nem került ki az égből zuhanó repülő – sokan ennek tulajdonították azt, hogy eleinte nem volt sikeres a mára klasszikussá váló darab. Végül azonban pont emiatt a motívuma miatt írtak róla sokan 9/11-re reflektáló filmként a premier után.

Bemutatni, de inkább nem most

A terrortámadás a filmbemutatók naptárát is átrendezte. Egy film elhalasztása rendszerint anyagilag megterhelő döntés a stúdiók számára, ám egy ilyen volumenű tragédia értelemszerűen nagy nyomást helyez a filmesekre – főleg olyan alkotások esetében, amelyek története összecsenghet a támadással. A 2001 második felére szánt filmek jó részét nem meglepő módon érintette mindez, hiszen rettentő nyomasztó és helytelen lett volna popcornt majszolva nézni, ahogy Arnold Schwarzeneggert egy bombamerényletben sebesítik meg – ahogy történt ez Az igazság nyomában című filmben, amelyet végül négy hónappal a tervezett bemutató után láthattak csak a nézők. Szintén így járt Az időgép, amelyben egy meteoreső pusztítja el New Yorkot, a Rossz társaság, amelyben a város egyik állomásán robbantanak bombát vagy a Totál káosz, amelyben nukleáris robbanószert csempésznek egy gépre. A Jeremy Irons főszereplésével készült, A negyedik angyal című, felrobbantott repülőgépet a középpontba állító alkotást Európában ugyan mozikba küldték, Amerikában és az Egyesült Királyságban viszont halasztották, sőt, a tengerentúlon csak DVD-n adták ki.

Végképp eltörölni

A terrorizmus témaköre érthető módon érzékennyé vált a filmiparban, ezért akadtak olyan filmtervek, amelyeket teljesen töröltek. Ilyen volt többek közt egy készülő Jackie Chan-projekt is, amelyben a hongkongi sztár ablakmosóként akadályozott volna meg több terrortámadást is a WTC ellen. A forgatást épp szeptember 11-én kezdték volna, érthető módon a film sosem készült el. James Cameron szintén akkoriban tervezte a True Lies – Két tűz között című vígjáték folytatását, aminek lefújását azzal indokolta, hogy „a terrorizmust többé nem lehet könnyedén venni”. Egy másik nagy folytatást is elkaszált a terrortámadás: Robert Zemeckis már dolgozott a Forrest Gump második részén Tom Hanksszel a fedélzeten, Eric Roth forgatókönyvíró 2001. szeptember 10-én lett kész a szkripttel. Az utóbbi egy interjúban elmondta: szeptember 11-én Hanksszel és Zemeckisszel összeültek, hogy megvitassák a film sorsát.

Arról keseregtünk, milyen lett az élet Amerikában, és hogy ez mennyire tragikus. Ekkor egymásra néztünk, és azt mondtuk: ennek a filmnek ebben a formában nincs többé értelme.

A felsorolt példákból jól látszik, hogy a 2001-es terrortámadások bevittek egy gyomrost a mozgóképiparnak is, amelynek gyorsan kellett reagálnia a tragédiára. Míg addig a filmekben akárhányszor fel lehetett robbantani New Yorkot, attól kezdve a város közepén sokáig álló romok emlékeztettek mindenkit arra, milyen az, amikor a legszörnyűbb tragédia bekúszik a való életbe, emellett pedig nem mehetett el senki szó nélkül. Ugyanakkor a történtek – ahogy az lenni szokott – rengeteg remek alkotást ihlettek, a mai napig van még mit mondani a filmekben és sorozatokban szeptember 11-ről. A különösen fájó az egészben csak az, hogy ezek nem tehetséges forgatókönyvírók, hanem sajnos az élet által íródtak.

The post Lehet-e még filmet csinálni szeptember 11. után? first appeared on 24.hu.

Related posts

A rezsicsökkentés elfedi, de jelentősen drágul az áram

MOCOHU

Elkezdődött Biden jelöltjeinek meghallgatása

MOCOHU

Újabb idei csúcs, 350 forint alatt az euró

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This