12.7 C
Budapest
May 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
daljárványMAGYARORSZÁGslágerTudományvíruszene

Néhány sláger tényleg úgy terjed, mint a vírusok

Egy új tanulmány alapján a fülbe mászó, népszerű dalok hasonló módon terjednek, ahogy a fertőző vírusok – írja a ScienceAlert. A csapat Nagy-Britanniában folytatott vizsgálatot, az adatokat azt megelőzően kezdték el gyűjteni, hogy az adott számot kiadták. A kutatók Nokia telefonok letöltéseit elemezték 2007 és 2014 között.

Úgy tűnik, egyes dalok „fertőzőek”, és hasonló módon jutnak el egyik embertől a másikig, ahogy a kórokozók.

A szakértők szerint bizonyos számok terjedése jól illeszkedik a járványügyi modellekhez. Lehetséges, hogy egyes dalok és betegségek esetében az elterjedés hátterében hasonló társas folyamatok állnak.

Guido Mieth / Getty Images

Ahhoz, hogy egy szám slágerré váljon, szükség van bizonyos zenei vonásokra. A kutatók ugyanakkor úgy gondolják, hogy a közösség struktúrája is szerepet játszhat a térhódításban.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy eltérő csoportokban ugyanazokat a dalokat lejásztva nehéz megjósolni, hogy melyik számok válnak majd népszerűvé. Neurológiai vizsgálatok azt is feltárták, hogy a tinédzserek zenével kapcsolatos véleményét nagyban befolyásolják mások.

A friss tanulmányban a szerzők az egyes zenei stílusokra is fókuszáltak. Kiderült többek között, hogy Nagy-Britanniában az elektronikus zene gyorsabban terjed, mint a popdalok. Ennek egyik magyarázata az, hogy az elektronikus szubkultúra jobban összekapcsolódik. A műfaj dalai azonban hamarabb elvesztik népszerűségüket, ez alapján az elektronikus zene slágerei leginkább a rövid, de heves járványokhoz hasonlíthatóak.

The post Néhány sláger tényleg úgy terjed, mint a vírusok first appeared on 24.hu.

Related posts

Jövő héten 24 fok is lehet

MOCOHU

12 éves kislánynak adta ki magát egy pedofil kamionos, azt mondja, más bőrébe akart bújni

MOCOHU

Utcát neveznek el Törőcsik Mariról

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This