22.8 C
Budapest
May 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belfölddr. sándor zsuzsaeurópai uniólibe bizottságMAGYARORSZÁGpintér sándorsargentini-jelentésvarga juditvéleményvizsgálóbizottság

Tényleg az óvodai LMBTQ-aktivistákért kampányoltak a LIBE-delegáltak?

Hazudni „csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”

A József Attila-parafrázissal arra szeretem volna utalni, hogyha egy héttagú delegáció érkezik Budapestre, akkor hiába sulykolja a mindent elárasztó kormánysajtó csak és kizárólag annak a két küldöttnek a véleményét, akik a kabinet szíve szerint szólnak, hamar ki fog derülni, hogy a delegációban ők vannak kisebbségben.

Noha az előválasztás „izgalmai” némileg talán háttérbe szorították azt a hírt, hogy három napra Magyarországra érkezett az Európai Parlament (EP) egyik állandó bizottsága, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság, az angol rövidítés szerint nevük: LIBE. Ez a bizottság felelős a polgári szabadságjogokért, a kisebbségi jogokért, az igazságügyért és a belügyekért.

Hogy a LIBE miért került most Magyarországra, annak hosszú előtörténete van. Már 2017-ben azt állapította meg az Európai Parlament – ez az a testület, amelybe a tagállamok közvetlenül választják a képviselőket –, hogy Magyarországon romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete. Ekkor merült fel az a kérdés, vajon el kell-e indítani Magyarország ellen a „hetes cikkely” szerinti eljárást, ami akár azzal a döntéssel is végződhet, hogy az ország elveszíti a szavazati jogát. Az EP megbízásából készült el 2018-ban az emlékezetes Sargentini-jelentés, melyet mind az Európai Bizottság, mind az EP elfogadott.

Kapcsolódó
Elfogadták a Sargentini-jelentést

Fontos szavazást vesztett el nagy többséggel a magyar kormány az Európai Parlamentben. A képviselők többsége szerint rendszerszintű bajok vannak Magyarországon a jogállamisággal.

De mint tudjuk, az unió malmai lassan őrölnek – igaz közben volt némi Covid-járvány is, ami miatt elmaradt a tavaly márciusra tervezett látogatás –, így csak most ért ide a LIBE, hogy megvizsgálja, mi történt nálunk 2018 óta. Nem tétlenkedtek az itt töltött három nap alatt, hisz találkoztak Varga Judit igazságügyi, Pintér Sándor belügyminiszterrel, különböző oldali parlamenti képviselőkkel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel, a Kúria tagjaival, az Alkotmánybíróság, az Országos Bírósági Hivatal, az Országos Bírói Tanács és a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel, az ombudsmannal, a kulturális élet számos képviselőjével, civil szervezetekkel és persze újságírókkal –, de lehet, hogy még így is kihagytam valakit a felsorolásból.

Csak Orbán Viktor nem fogadta a delegációt, nyilván az ő programja még a bizottságénál is sűrűbb volt.

Amikor az elején a hazugságot említettem, nem csak arra céloztam, hogy a Fidesz „elhallgatja” az igazság egy részét. Még meg sem érkezett a LIBE delegációja, amikor a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja már közleményt adott ki, amelyben azt írták: „Brüsszel azt akarja, hogy Magyarország is engedje be az LMBTQ-propagandistákat az óvodákba és iskolákba.” Vagyis szerintük a LIBE vizsgálatának ez az oka és a célja. Ezt kommunikálta Varga Judit is: az ide érkező bizottság nem titkolt szándéka, „hogy újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt”. Ráadásul ugyanerre hivatkozik a kabinet akkor is, amikor az uniós pénzek visszatartásának indokáról beszél. Az a kormány és benne az az igazságügyi miniszter, amely és aki pontosan tudja, hogy mindezektől egy teljesen független eljárás folyik az úgynevezett pedofiltörvény, valamint a Meseország mindenkié című könyv kapcsán. Egy olyan eljárás, amelyhez nincs köze a LIBE delegációjának, a megbízatásuk erre nem vonatkozik.

Kovács Attila / MTI Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament LIBE (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottságának küldöttségével folytatott találkozója után az Igazságügyi Minisztériumban 2021. szeptember 30-án.

A pedofiltörvény miatt egy – a Jogi Bel- és Igazságügyi Bizottságtól teljesen független – kötelezettségszegési eljárás van folyamatban, amelyben az Európai Bizottság azt vizsgálja, vajon a magyar jogszabály sérti-e az e-kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról, valamint az áruk és szolgáltatások szabad mozgásáról szóló irányelveket. Ki ne tudná ezt pontosabban, mint az igazságügyi miniszter? Hiszen éppen ő az, aki – együttműködve az Európai Bizottsággal – megírta és el is küldte a kötelezettségszegési eljárás megindítására reagáló kormányzati válaszlevelet.

Az talán nem is érdemel külön magyarázatot, hogy az áruk szabad mozgásának biztosítása nem azonos a kisebbségi jogok védelmével vagy az igazságüggyel. Aki ezeket összekeveri, az körülbelül olyan, mintha nem tudná, hogy a lábtörését nem egy fül-orr-gégész fogja meggyógyítani. Arra meg kár is szót vesztegetni, hogy senki, de az égvilágon senki sem akarja, hogy „Magyarország engedje be az LMBTQ-propagandistákat az óvodákba és iskolákba.”

Most ugyan tettünk egy kis kitérőt az eredeti célunkhoz képest, de máris visszatérünk a LIBE látogatásának körülményeire és az arra adott – finoman szólva – szokatlan, ám főként valótlan reakciók elemzésére.

Ismét az igazságügyi minisztert idézem:

egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket csak azért, mert egy tagállam nem úgy táncol, ahogy a brüsszeli bürokraták fütyülnek.

Milyen hatáskört is lépett át a Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság? Európai parlamenti megbízással érkeztek egy, az Európai Parlament által elfogadott jelentésben foglalt feladatok végrehajtásának vizsgálatára. Az az Európai Parlament bízta meg őket, amelyben a Magyarországon megválasztott 21 képviselő, így természetesen a Fidesz képviselői is ott ülnek. Az pedig a demokrácia lényegéhez tartozik, hogy egy bizottság feladatának meghatározását többségi szavazattal döntik el. Értem én, hogy ezt a Fidesz nem szereti, hiszen a számos jogászból álló Fidesz-kormány még mindig azon rugózik, vajon mit is jelenthet az a „képlékeny” fogalom, hogy jogállam. Nos, egyebek között ezt is.

Kapcsolódó
Hogy lehet diplomája Varga Juditnak, ha nem ismeri a jogállam definícióját?

A jogállam egy elvont, bonyolult, nehezen megérthető fogalom. Vagy mégsem? Sándor Zsuzsa bebizonyítja, hogy egyáltalán nincs szükség jogi diplomára a jogállam definíciójának értelmezéséhez.

Mindettől – mármint a „hatáskör túllépésétől” – függetlenül „konstruktív partnerként állunk a delegációval való találkozó elébe” – írta Varga Judit. A „konstruktív” tárgyalások közül kiemelném a Kúrián történteket. Gwendoline Delbos-Corfield, a LIBE-delegáció vezetője több nyilatkozatában is elmondta, hogy mind az Alkotmánybíróságon, mind a Kúrián ellenségesen bántak velük. A Kúrián már a megbeszélés elején közölték, hogy az egészet rögzíteni fogják, és „kétszer is a bíróság megsértésével vádolták a delegációt” – mondta. Az Euronews kérdésére részletesen felidézte a történteket: az egyik bíró kvázi viccelve vádolta meg őket a bíróság megsértésével az általuk feltett egyes kérdések miatt. Azt mondta, hogyha a tárgyalóteremben lennének, már megbüntette volta a bizottság tagjait, és azt is kilátásba helyezte, hogy elhagyja a szobát. (Lehet, hogy ez mindenkinek jobb lett volna.)

Amikor ezt először olvastam, azt hittem, valami elírás történt. Nem feltételeztem egyetlen kúriai bíróról sem, hogy ne tudná, a magyar jog nem ismeri a „bíróság megsértése” fogalmat. Persze van az eljárásjogban számos lehetséges intézkedés arra az esetre, ha valaki megsérti a tárgyalás rendjét vagy annak méltóságát, kezdve a rendreutasítástól a pénzbírságon át egészen addig, hogy a rendzavarót a bíró kivezetteti a tárgyalásról, mi több, akár őrizetbe is vetetheti.

Hangsúlyozom, ezek a lehetőségek arra vonatkoznak, amikor a bíróság tárgyalást tart. Tárgyalást, a szó eljárásjogi értelmében. Mégis vajon mire utalhatott ez a barátságos kúriai bíró? Megbünteti, kivezetteti, őrizetbe veteti az EU Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának tagjait? Pusztán azért, mert valamelyik, általuk feltett kérdés nem tetszik a magas Kúriának?

Máthé Zoltán / MTI Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatójára érkezik az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén

Mondok én szívesen példát a korrekt bírói magatartásra onnan, ahol tényleg ismert a „bíróság megsértése”. Michigan államban a bíró rendszerint megbüntette azokat, akiknek a mobiltelefonjuk megszólalt a tárgyalás alatt. Ám egyszer épp az ügyészi perbeszéd közben a bíró telefonja csörgött. A bíró a „bíróság megsértése” miatt 25 dolláros pénzbüntetést szabott ki magára, amit azonnal be is fizetett.

A LIBE-delegáció vezetője sajtótájékoztatóján persze nem csak erről az incidensről számolt be. Összegezte az „őrült nők delegációjának” tapasztalatait. Ezek szerint

  • az igazságügyi reform nem biztosította a bíróságok függetlenségét,
  • az alapítványokról szóló törvény miatt pedig átláthatatlan, hogy hová kerülnek az állami és az uniós pénzek.
  • A delegáció problémát látott a veszélyhelyzet további fenntartásában is, mert ennek ürügyén számos, a járványhoz semmilyen módon nem kapcsolódó jogszabályt hoztak.
  • Kifogásolta azt is, hogy az ellenzék nem kap teret a közmédiában.

Erős a gyanúm, hogy a LIBE tagjai elmulasztották elolvasni azt az augusztus 3-án megjelent kormányhatározatot, amely szerint „Magyarországon hatékony az antikorrupciós fellépés, független az ügyészség és az Alkotmánybíróság, a kormány hatalmát jól működő fékek és ellensúlyok korlátozzák, és a média nagyon is sokszínű az országban”.

Ha ezeket a „meggyőző” szavakat elolvasták volna, nem mondanák, hogy veszélyben látják a jövő évi választások tisztaságát és tisztességességét.

dr. Sándor Zsuzsa további cikkei
  • A papír mindent elbír, akkor is, ha Magyar Közlönynek hívják
  • Nem csak a pedofilokkal van baj
  • Mi lesz az Alaptörvénnyel, ha győz az ellenzék?

The post Tényleg az óvodai LMBTQ-aktivistákért kampányoltak a LIBE-delegáltak? first appeared on 24.hu.

Related posts

A Konyhafőnök VIP: Rácz Jenő 12 perc alatt készített fine dining tányért

MOCOHU

Brazíliában csúcsot döntött az áldozatok száma

MOCOHU

Járóképessé tettek gerincvelősérülés miatt lebénult egereket

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This