11.8 C
Budapest
May 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászatexobolygóMAGYARORSZÁGTudományűrűrkutatás

Ezen a pokoli bolygón vas hullik az égből

Egy friss tanulmányban a szakértők a WASP-76b jelű exobolygót vizsgálják – írja a ScienceAlert.

A közel Jupiter nagyságú objektum pokoli: nappali hőmérséklete elég forró ahhoz, hogy elpárologjon rajta a vas, majd csapadékként lehulljon.

Az égitestet már 2016-ban felfedezték. Emily Deibert, a Torontói Egyetem munkatársa és kollégái most ionizált kalciumot mutattak ki a bolygón, ami arra utal, hogy a WASP-76b a véltnél is forróbb lehet.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A korábbi becslések alapján az objektumon a hőmérséklet a közel 2300 Celsius-fokos értéket is eléri a napos oldalon – az égitest kötött tengelyforgású, tehát mindig egyazon felével néz csillaga felé. Deiberték ugyanakkor a Gemini Obszervatórium segítségével az ionizált kalcium jelére bukkantak, ami azt sugallja, hogy a felső légkörben nagyon erős szelek fújnak, az atmoszféra pedig a vártnál is forróbb.

A WASP-76b nagyon közel kering csillagához, mindössze 1,8 nap alatt tesz meg egy kört pályáján. A bolygó a Földtől nagyjából 640 fényévre található.

A friss tanulmány egy nagyobb projekt része, amelyben legalább 30 Naprendszeren kívüli bolygót, úgynevezett exobolygót figyelnek meg a Gemini Obszervatóriummal. A kutatók célja a vizsgálattal az, hogy még jobban megismerjék a távoli égitestek légkörét.

The post Ezen a pokoli bolygón vas hullik az égből first appeared on 24.hu.

Related posts

Spanyolországtól kap újabb fegyvereket Ukrajna

MOCOHU

Videón, ahogy brutálisan végigveri idősebb sorstársait egy fiatal hajléktalan Gyulán

MOCOHU

Lauge fantasztikusan játszott, legyőzte a PSG-t a Veszprém

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This