19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gibraltárgorham-barlangMAGYARORSZÁGneandervölgyi emberőskorrégészetTudomány

40 ezer éve elzárt barlangkamrát nyitottak fel

Szakértők egy csoportja azt a gibraltári barlangrendszert vizsgálta, amely az európai neandervölgyiek egyik utolsó lakhelye volt – írja az IFLScience. A kutatók a felmérés során egy új kamrára bukkantak, amelyből csontok is előkerültek.

A világörökségi helyszínek közé tartozó Gorham-barlangkomplexum a gibraltári tengerparton található. A rendszer első, 1997-es feltárása óta több expedíciót is vezettek a lelőhelyre. A Gibraltári Nemzeti Múzeum szakértői idén szeptemberben újabb vizsgálatot folytattak a rendszerhez tartozó Vanguard-barlangban, a kutatás során pedig egy 13 méter mély kamrát találtak.

Az üreget az elmúlt 40 ezer évben üledék zárta el a barlang többi részétől.

A kamrában hiúz-, hiéna- és keselyűcsontokra bukkantak, a falain pedig olyan karcolásnyomokat mutattak ki, melyek valamilyen ragadozótól származhatnak. A kutatók egy ehető csigafaj héját is megtalálták, elképzelhető, hogy ezt a neandervölgyiek hozták be az üregbe.

Delpixart / Getty Images Illusztráció.

A neandervölgyiek mintegy 400 ezer éve, jóval a modern emberek előtt jelentek Eurázsiában. A csoport nagyjából 40 ezer éve tűnt el, a közvetlen őseinkkel való keveredés miatt ugyanakkor a neandervölgyiek genetikai öröksége még ma is kimutatható. A szakértők bíznak benne, hogy a Gorham-barlang további tanulmányozásával még többet kideríthetnek az ősi csoportról.

The post 40 ezer éve elzárt barlangkamrát nyitottak fel first appeared on 24.hu.

Related posts

Hivatalos lett a Bud Spencer park és a Szabad Hongkong út Budapesten

MOCOHU

Meghalt Kalász Márton

MOCOHU

Európai biztos: A nyári szezonra életbe kell lépnie az immunitást igazoló útlevélnek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This