20.1 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
előrejelzésgeopolitikajóslatklímaváltozásMAGYARORSZÁGpandémiaTudománywired

Egy 24 éves cikk megjósolta a pandémiát

A Twitteren egy olyan 1997-es Wired-cikk került elő, amelyben a 21. század tíz potenciális kihívását mutatták be – szúrta ki az IFLScience. A közel 25 éves írásban a geopolitikai feszültségtől a klímaválságon át a világjárványig több olyan probléma is szerepel, melyekkel már most szembe kell néznünk.

A jóslatok között akadnak olyanok, amelyek a korszakban elég biztosnak tűntek. Az 1990-es években az Egyesült Államok és Kína kapcsolata alapján sejteni lehetett, hogy a viszony egyre ellentétesebb lesz, és bár újabb hidegháború egyelőre nem robbant ki, technológiai és gazdasági értelemben már javában dúl a konfliktus a két ország között. A szerzők azt is jól látták, hogy Oroszországban egy Európát fenyegető maffiaállam fog kiépülni, de a világszerte erősödő terorrizmus kapcsán sem tévedtek.

Hasonló módon a klímaváltozás élelmiszer-ellátásra gyakorolt negatív hatásait is sejteni lehetett, az első éhínség, amelyet bizonyítottan a globális felmelegedés okozott, Madagaszkárban kezdődött a közelmúltban. Emellett az is várható volt, hogy a környezetszennyezés rengeteg megbetegedést okoz majd, igaz, ezen a területen a szigorításoknak köszönhetően némi javulás tapasztalhattunk az utóbbi időkben.

A cikkben ugyanakkor kevésbé egyértelmű előrejelzések is felbukkannak.

Lehetséges veszélyként mutattak be például egy pandémiát, egy modern influenza-világjárványt vagy egy ahhoz hasonló eseményt.

Noha a szakértők már 2020 előtt is figyelmeztettek egy potenciális pandémiára, 1997-ben ez még extrém jóslatnak számított. Az előrejelzés sajnos igaznak bizonyult, a Covid-19 eddig világszerte mintegy 5,16 millió ember halálát okozta, és elképzelhető, hogy a világjárvány csak ízelítő a jövőből.

A publikációban arról is írtak, hogy az európai integrációs folyamat megtorpanhat, a nyugat és a kelet egyesülése elmaradhat, és az EU folyamata is megszakadhat. Bár az unió nem omlott még össze, a problémák már láthatóak – gondoljunk csak a Brexitre vagy Brüsszel és a magyar kormány ellentétére. A fejlődést megállító kulturális visszahatásban is lehet valami: a fake news világában az emberek már a tudományos bizonyítékokban és eredményekben is kételkednek.

A tíz pont között azonban szerepelnek olyanok is, amelyek egyelőre téves jóslatnak tűnnek. A várakozásokkal ellentétben az alternatív energiaforrások például egyre inkább teret hódítanak, és a technológia sem okozott még olyan csalódást, mint amilyet a cikkben vázoltak.

The post Egy 24 éves cikk megjósolta a pandémiát first appeared on 24.hu.

Related posts

Lakatos Márk elmesélte, milyen kiskaput használt ki, hogy beoltsák

MOCOHU

„Veszélyes, ha belegondolunk, egy rosszul meghúzott csavar mit eredményezhet”

MOCOHU

Súlyosan roncsolta egy ültetést végző nő lábait a traktoros

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This