12.8 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
11. budapesti zsidó és izraeli filmfesztiválfilmfesztiválMAGYARORSZÁGSzórakozás

Szerdán indul a ZsiFi!

Hamarosan elstartol a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál a Puskin és a Művész moziban.

A filmeket mindenki szereti, nem? Ismersz olyat, aki megvetően elhúzza a száját, ha a mozi szót meghallja? Na látod. A tematikus filmfesztiválok pedig még a filmeknél is jobbak, mert előre lehet tudni, mire megy ki a játék! Doku, noir, skandináv vagy francia, már a címből is tudod, mit kapsz.

A 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál már a nevében sem kispályás, ennél pontosabb fesztiválcím kevés van. Mert itt minden szónak oka és jelentősége van!

Zsidó, mert zsidó témájúak a filmek. Izraeli, mert a filmek jelentős része az idei és az elmúlt év legjobb izraeli filmtermése. Budapesti, mert a világ sok nagyvárosában van zsidó filmfesztivál, és azért is, mert Budapest Főváros az egyik stratégiai partner.

A 11-et nem magyarázzuk el.

Talán csak a zsánerek nem fértek el a címben, de az már tényleg sok lenne. A ZsiFi dokumentumfilmekben mindig is erős volt, ez most sincs másképp, és a mai dokumentumfilmek már rég nem a szájbarágós Delta-stílusú alámondásos dolgok, hanem szinte játékfilmek. De lesz romkom (sok), a Tinder-generációhoz szóló ugyanúgy, mint az idősebb korosztályhoz, feltéve, ha érdekli őket a nyugdíjasotthon, ahol kicsit ráfüggnek az orvosi kannabiszra. De az erősebb gyomrúak sem maradnak éhen, önbíráskodás a nácival szemben, a palesztin kérdés, és persze Hitler is szóba jön egy kicsit.

Mi magyarok is büszkék lehetünk: a ZsiFin debütál az „Aki legyőzte az időt” című film, amely az idén 102 éves Keleti Ágnes előtt rója le tiszteletét. És persze Hollywood sem marad ki: bár sajnos nem személyesen, de Anthony Hopkinssal, Anne Hathaway-el és Jessica Chastainnel nyílik meg a fesztivál, akik az Armageddon Time című filmben mutatják meg, hogy a generációs problémák a zsidó családokban még erősebbek, mint máshol.

A névben is szereplő Izrael pedig idén sem szégyenkezhet 11 filmjével, köztük a fájóan korán meghalt Ronit Elkabetz életéről szóló gyönyörű kétrészes alkotással, Docaviv első díjat nyert dokumentumfilmmel, politikai és történelmi drámákkal.

Idén újdonsággal is készül a fesztivál: 11 rövidfilm látható majd, legtöbbjük a játékfilmek előtt. Lesz köztük lesz cseh dráma, amerikai animációs film, brit komédia, valamint izraeli, szlovák és magyar alkotások is. A Közönségdíjra pedig ismét érdemes lesz szavazni, mert értékes nyereményeket lehet nyerni.

Még hezitálsz? Meggyőz a ZsiFi mozipénztárosa! Utána pedig keresd a ZsiFi filmjeit a Puskin és a Művész moziban november 30. és december 4. között!

The post Szerdán indul a ZsiFi! first appeared on 24.hu.

Related posts

Szándékosan gyújthatták fel a siklósi lovas egyesület szénatárolóját

MOCOHU

Eltűnt egy testvérpár Szolnokon

MOCOHU

Bűnözőként kellett menekülnie, pedig nem követett el semmit, csak ebédelni akart

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This