18.5 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
1970-es évek70-es évekaz almafa virágakgstKultúramagyar filmMAGYARORSZÁGvietnam

A ’70-es évek Budapestje a nagy lehetőséget jelentette sok ezer vietnámi diáknak

Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban: belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés

– így indult a Várkert Bazár területén kialakított Ifjúsági park belépési szabályzata a ’70-es években. Ez már a lazult szabályzat volt, egy évtizeddel korábban ugyanis még az aczélgyörgyi szabályozás mentén tűrt és támogatott beat- és rockzenekarok helyett elegáns szalonzene szólt volna, a twist fel sem merült – de még ezt a lazább szabályzatot is igyekeztek azért megúszni a város fiataljai.

Kivéve a vietnámi diákok, cikkünk főszereplői. Ők ugyanis életük nagy lehetőségeként, a KGST-országok összefogásának, felzárkóztatási programjának részeként, szigorú feltételek mentén jöhettek Magyarországra, hogy az itt megszerzett tudással hazatérve majd saját, hosszú háborúból gyógyulgató országukat gazdagítsák – így, ha valakik, hát ők igyekeztek igazán szabálykövetők lenni. Ami egyébként nem állt távol attól, amiben nevelkedtek, sőt: Vietnámban a magyarországinál jóval szigorúbb volt a rendszer, és a kulturális tradíciók is szabálykövető, tisztelettudó fiatalokká nevelték ezeket a diákokat, akiknek a Magyarországon tapasztalt lazább, puhább diktatúra olyan lehetett, mint egy friss fuvallat – nem beszélve arról a kultúrsokkról, amit a világ túlsó felére megérkezve átélhettek. Azért ne képzeljük, hogy holmi hippihangulat fogadta a vietnámi diákokat: eleve nem választhattak szakot, még egyetemet se nagyon, a párt határozta meg, hogy ki hova kerül és mit fog tanulni.

Urbán Tamás / Fortepan Vietnami fiatalok Magyarországon 1970-ben.

A legfőbb célpontok a Műegyetem villamosmérnöki és vegyészmérnöki kara, a SOTE, valamint az Agrártudományi Egyetem voltak, ez utóbbi lesz Az almafa virága című film egyik kulcshelyszíne is – melyben ugyanakkor az Agrártudományi Egyetemet a BME „alakítja”, ahol a film számos jelenete forgott. A februárban a mozikba érkező első magyar-vietnámi koprodukció ugyanis – legalábbis annak egyik idősíkján – egy ’70-es évekbeli egyetemista pár titkos-tiltott szerelmének történetéről mesél, és bár a filmből egyelőre a teaseren kívül egy kockát sem láttunk, a felütés a politikával és annak a szerelmesek közé férkőzésével sejtet egy hangulatot.

A Magyarországra érkezett vietnámi diákoknak barátkozni, ismerkedni szabad volt ugyan – már persze amellett, hogy tanulmányaikat megfelelőképpen komolyan vették –, de ennél közelebb kerülni, párkapcsolatot kezdeni már nem igazán, vagy ha mégis, hát titokban. A szabályszegésért ugyanis haza is küldhették őket, ami a nagy lehetőség elszalasztását jelentette volna. Hogy az országba érkezett diákok rendszerhűségének és erkölcseinek sértetlenségét garantálják, a diákokkal azonos korú beépített embereket is küldtek, akiknek feladata az volt, hogy megfigyeljék az ifjakat. Ők persze pontosan tudták, kik a titkos megfigyelők, és a magyarországi oktatók számára is hamar kiderült a dolog, ugyanis, míg a tanulni érkezett diákok a legeszesebbek közül kerültek ki, addig a megfigyelők nem voltak épp a legélesebb kések a fiókban. Ezt már a film kapcsán szervezett városi sétán tudtuk meg, nem is a vezetés részeként, csak háttérinformációként egy résztvevő sétálótól. A séta során végig a budai oldalon maradtunk, közel a Dunához, a Műegyetem rakpart és a Bem rakpart közötti szakaszon, valahogy úgy alakult ugyanis, hogy ezen a környéken összpontosult majdnem az összes olyan helyszín, amely ekkoriban a fiatalok életének fontos helyszíne volt.

Ilyen volt például a Bem rakpart 30. szám alatt álló Te + Én ház, amelynek legfelső emeletén annak idején nem kisebb személyiség élt, mint Psota Irén férjével, Ungvári Tamás íróval, de a ház híres lakói között volt Laux József, az Omega dobosa és Adamis Anna dalszövegíró is. De a témánk szempontjából nem az emeleti lakások a fontosak, hanem a földszinti üzlethelyiség. A kirakat mögött ma bútorüzlet működik, ám a ’70-es években az egyik legkedveltebb randevúhelyszín, a Délbudai Vendéglátóipari Vállalat Te + Én eszpresszója (borítóképünkön). Az eszpresszó akkor ultramodernnek számító, és a romantikázásra ezáltal különösen alkalmas boxos kialakításával vonzotta a privát szférára vágyó ifjakat, akik a szomszédos virágüzletben mindjárt beszerezhették az ajándékot is.

Urbán Tamás / Fortepan Te+Én eszpresszó (a Bem rakpart 30. szám alatt) 1972-ben.
Szajki Bálint / 24.hu A Bem rakpart 30. 2022. november 30-án.

Ahogy ez a városi séta, úgy a film is felvillantja majd a két idősík között eltelt mintegy negyven év okozta kontrasztokat: a történet ugyanis nemcsak a ’70-es években, hanem napjainkban is játszódik, amikor is egy fiatal vietnámi lány, Song Ha érkezik Budapestre, hogy utána járjon egy családi titoknak.

Beazonosított fotók

Karácsonykor jelent meg a 24.hu-n a Heti Fortepan aktuális írása, amelyben olvasóink együttműködését kértük: segítsenek azonosítani ismeretlen fotókat. A kvízben szerepelt két olyan fotó is, amelyeket azóta sikerült beazonosítani, és ebben a cikkünkben is felbukkannak. A Fortepanon #15911, valamint #15896 számon szereplő képek 1972-ben készültek a Te + Én eszpresszóban a Bem rakpart 30.-ban. Fotós: Urbán Tamás.

Ám, mivel az alkotók két szerelmi szálat ígérnek, a nagymamája mellett, aki a ’70-es években Budapesten volt egyetemista, a történet egy pontján alighanem ő is szerelmes lesz. A magyar fővároson kívül Vietnámban is zajlott a forgatás, ám míg itthon inkább urbánus környezetben keresték meg a ’70-es éveket megidézni képes helyszíneket, addig a vietnámi forgatások inkább a természet szépségeiről szóltak.

A koprodukció jelentőségét az is adja, hogy tulajdonképpen meglepő, hogy csak most került rá sor – ugyanis a vietnámi-magyar kapcsolatokat nagyon megerősítette az a másfél-két évtized, amikor Magyarország vietnámi diákokat fogadott az egyetemein. Az évfolyamonkénti nyolc-tíz vietnámi hallgató ugyanis – amellett, hogy sikerrel teljesítették a KGST-küldetést, és hazája megbecsült, kiemelkedő mérnökeivé, orvosaivá, vegyészeivé, vagy akár politikusaivá váltak – megőrizte az itt kapott élmények emlékét is. Ennek az összesen nagyjából négyezer főt számláló közösségnek a tagjai féltőn óvják meglepően jó magyar nyelvtudásukat, sokan még a magyar ünnepekről is megemlékeznek, főzik ételeinket, éneklik az itt töltött idő alatt tanult nép- és műdalokat. Sokan, amikor megtehették, vissza is tértek Magyarországra, itt házasodtak, vagy ha ők nem is élhettek itt, gyerekeik, unokáik kezdtek Magyarországon új életet – a vietnámi gasztronómia jól látható budapesti jelenléte sem véletlen.

Erről a közösségről szólt Tóth Gábor és György Lea 2015-ben készült dokumentumfilmje, a Dunának, Mekongnak egy a hangja, György Lea pedig Az almafa virága című filmnek is az egyik producere lett (a másik Sípos Anna). De van ennél húsba vágóbb kapcsolat is a film és a valóság, a ’70-es évekbeli vietnámi diákok budapesti élete és a jelen között: a ’70-es években itt tanult diákok gyerekei közé tartozik a film két női főszereplője is, Nari Nguyen, akit a Drakulics elvtársban már láthattak a moziba járók, és Dzhuliya Lam, aki belsőépítészként és modellként ismert. Férfi partnereik a filmben Koltai-Nagy Balázs, a Katona József Színház színésze és a Viharsarokból ismert Sütő András lesznek. Az almafa virága Szűcs Dóra rendezésében, Valentin-napra időzítve, február 16-án érkezik majd a mozikba.

The post A ’70-es évek Budapestje a nagy lehetőséget jelentette sok ezer vietnámi diáknak first appeared on 24.hu.

Related posts

Modern, takarékos kondenzációs fűtés (X)

MOCOHU

130 koronavírusos beteg hunyt el, egyre többen vannak kórházban és lélegeztetőgépen

MOCOHU

Véletlenül megölte barátját egy TikTok-sztár, amikor képregénybeli gonoszt játszott

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This