22.1 C
Budapest
May 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
exit-pollMAGYARORSZÁGNagyvilágprogresszív szlovákiarobert ficosmerszlovákiai választásszlovákiai választásokszövetség

A Progresszív Szlovákia nyerte a szlovákiai választást az első exit poll szerint

A Progresszív Szlovákia (PS) nyerte a parlamenti választást a Markíza televízió exit pollja szerint – írja a Napunk.
A liberális, nyugatos párt az első, nem hivatalos eredmények alapján 23,5 százalékkal az első helyen áll. Őket követi Robert Fico volt miniszterelnök populista pártja, a Smer (Irány) 21,9 százalékkal.
Ha az exit poll eredmények megbízhatónak bizonyulnak, akkor a PS 42 képviselői helyet szerezhet a törvényhozásban. A Smernek 40 hely juthat. Ez alapján Fico pártja nem lesz képes kormányt alakítani, hiszen a szóba jöhető koalíciós partnerekkel, a Hlasszal (22) és a Republikával (11) együtt is csak 73 parlamenti helyük volna a 150-ből.
12,2 százalékkal harmadik bejutó a szociáldemokrata Hlas. Negyedikként, 8 százalékkal a korábban kormánykoalíciót vezető Igor Matovic pártja, az OLANO, az ötödik helyen 6,4 százalékkal a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), 6 százalékkal pedig hatodikként a szélsőjobboldali Republika juthatott be a szlovák parlamentbe. Az utolsó bejutó a kereszténydemokrata KDH  lehet 5,3 százalékkal. Kimaradna viszont a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt és Boris Kollár házelnök pártja, a Sme rodina (Család vagyunk).
A magyar kisebbség képviseletére szerveződött Szövetség az exit poll szerint nem ért el az ötszázalékos küszöböt. Eredményüket 4,3 százalékra saccolja az exit poll.
Az exit poll kutatások adatai általában több-kevésbé pontosabbak, mint a többi közvélemény-kutatás eredményei, mivel rögtön a szavazás után kérdezik meg a választókat, azonban teljesen pontos a felmérés így sem lehet. 2020-ban, a legutóbbi választások után közzétett exit pollok nem voltak kifejezetten pontosak, egy-egy pártot alul, más pártokat felülmértek. Biztosat tudni a választási eredmények hivatalos ismertetése után lehet, várhatóan reggel.The post A Progresszív Szlovákia nyerte a szlovákiai választást az első exit poll szerint first appeared on 24.hu.

Related posts

Verstappen: A Forma-1 már inkább a büntetésekről szól, és nem a versenyzésről

MOCOHU

Titok, hogy mi épül és ki nyaralhat az OTP adriai szigetén

MOCOHU

Amy Schumer posztolt egy fotót, amin császármetszés közben, a műtőasztalon fekszik

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This