22.8 C
Budapest
May 9, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
exit-pollMAGYARORSZÁGNagyvilágprogresszív szlovákiarobert ficosmerszlovákiai választásszlovákiai választásokszövetség

A Progresszív Szlovákia nyerte a szlovákiai választást az első exit poll szerint

A Progresszív Szlovákia (PS) nyerte a parlamenti választást a Markíza televízió exit pollja szerint – írja a Napunk.
A liberális, nyugatos párt az első, nem hivatalos eredmények alapján 23,5 százalékkal az első helyen áll. Őket követi Robert Fico volt miniszterelnök populista pártja, a Smer (Irány) 21,9 százalékkal.
Ha az exit poll eredmények megbízhatónak bizonyulnak, akkor a PS 42 képviselői helyet szerezhet a törvényhozásban. A Smernek 40 hely juthat. Ez alapján Fico pártja nem lesz képes kormányt alakítani, hiszen a szóba jöhető koalíciós partnerekkel, a Hlasszal (22) és a Republikával (11) együtt is csak 73 parlamenti helyük volna a 150-ből.
12,2 százalékkal harmadik bejutó a szociáldemokrata Hlas. Negyedikként, 8 százalékkal a korábban kormánykoalíciót vezető Igor Matovic pártja, az OLANO, az ötödik helyen 6,4 százalékkal a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), 6 százalékkal pedig hatodikként a szélsőjobboldali Republika juthatott be a szlovák parlamentbe. Az utolsó bejutó a kereszténydemokrata KDH  lehet 5,3 százalékkal. Kimaradna viszont a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt és Boris Kollár házelnök pártja, a Sme rodina (Család vagyunk).
A magyar kisebbség képviseletére szerveződött Szövetség az exit poll szerint nem ért el az ötszázalékos küszöböt. Eredményüket 4,3 százalékra saccolja az exit poll.
Az exit poll kutatások adatai általában több-kevésbé pontosabbak, mint a többi közvélemény-kutatás eredményei, mivel rögtön a szavazás után kérdezik meg a választókat, azonban teljesen pontos a felmérés így sem lehet. 2020-ban, a legutóbbi választások után közzétett exit pollok nem voltak kifejezetten pontosak, egy-egy pártot alul, más pártokat felülmértek. Biztosat tudni a választási eredmények hivatalos ismertetése után lehet, várhatóan reggel.The post A Progresszív Szlovákia nyerte a szlovákiai választást az első exit poll szerint first appeared on 24.hu.

Related posts

Megenyhülni látszik a Ryanair Lukasenka irányába

MOCOHU

Néhányan kiakadtak, amiért Tücsi azt mondta, hogy úgy akar fogyni, hogy nem eszik szénhidrátot

MOCOHU

Kiderült, hogy Leclerc miért nem tudott rajthoz állni Monacóban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This