19.4 C
Budapest
May 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldinterjúkarikó katalinMAGYARORSZÁGnobel-díj

Gyógyíthatatlan betegség megoldásán dolgozik Karikó Katalin

A bevándorló életmód előnyeiről, a kritikus környezet szükségességéről és új kutatási érdeklődéséről is beszélt kedden az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin, aki az RTL Híradójának adott interjút. A professzor a televíziónak azt mondta, egyelőre ideje sem volt, hogy felfogja a történteket, de annak örül, hogy látja, mások mennyire örülnek a sikerének. A telefonja – mint mondta – hétfőn ki volt kapcsolva, úgyhogy csak azokkal beszélt, akiket ő tartott fontosnak felhívni.
Közöttük említette Béládi Ilonát, aki a Szegedi Orvostudományi Egyetemen a Mikrobiológiai Intézetnek volt tanszékvezetőnője, illetve Tomasz Jenő kémikus professzort, aki Karikó Katalin doktori tanácsadója volt még a Szegedi Biológiai Központban. A Nobel-díjas kutató ugyanakkor hozzátette: jövő héten Magyarországra jön, és akkor lesz alkalma köszönetet mondania mindazoknak, akik segítették őt.
Kedden a héten már a második magyar származású kutató lett Nobel-díjas. A fizikai Nobel-díjat Pierre Agostini és Anne L’Hullilier mellett  a német egyetemeken dolgozó Krausz Ferenc érdemelte ki. Róla Karikó Katalin azt mondta, nagyon büszke rá.
Ezzel megmutatjuk, hogy otthon is lehet szorgoskodni, és remélem, hogy ketten jobban inspiráljuk a felnövekvő nemzedéket
– fogalmazott az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett magyar kutatónő.
Karikó Katalin az iterjúban beszélt arról, hogy amikor 1985-ben eljött Magyarországról száz dollárral a zsebében gyerekkel és családdal együtt, az olyan volt, amikor az embert beledobják a mélyvízbe, és meg kell tanulnia úszni. A kutató szerint amíg otthon a nehézségekben az ember támaszkodhat a társára, osztálytársra, tanárára, rokonára, szüleire, addig idegenben nincs senki, akihez fordulhatna. Ez az embert szerinte átformálja.
Ezért van az, hogy a sok bevándorló, aki idejut, és megállja a helyét, az már akkora nagy küzdelem, hogy sokkal nehezebben ad föl valamit
– részletezte Karikó Katalin a bevándorlóként szerzett tapasztalatait. Mint hozzátette: az elején nagyon sokat számított neki a környezet. Ez alatt azt a „kritikus szürkeállomány-koncentrációt” értette, amelyekhez a különböző egyetemeken szerencséje volt.
„Kell egy kritikus környezet, a tudós kollégák, akikkel az ember beszélni tud” – villantotta fel a Nobel-díjas kutató a kritikus gondolkodásra késztető környezet hasznát.
Az interjúban Karikó Katalin végül arról beszélt, hogy a szakterületén szerzett ismeretei alapján úgy gondolja, megért egy másik betegséget is, „amire jelenleg semmiféle megoldás nincs”. Mint mondta, azért hagyta el tavaly a BioNTech céget, hogy erre koncentrálhasson. Hogy melyik betegségről van szó, azt nem árulta el, mondván, reményeket nem szeretne ébreszteni. Úgy fogalmazott:
Ha lesz valami, amit tudok mondani, akkor majd mondok róla.The post Gyógyíthatatlan betegség megoldásán dolgozik Karikó Katalin first appeared on 24.hu.

Related posts

A YouTube nem oldotta fel Trump tiltását

MOCOHU

Orbán Viktor veje ezúttal erdősítésre kapott uniós támogatást

MOCOHU

Medvegyevet senki sem állíthatta meg Londonban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This