20.6 C
Budapest
May 7, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aneesh chagantyfilmkritikafusskiera allenKultúraMAGYARORSZÁGsarah paulson

Ez történik, ha anyu saját magát kergeti az őrületbe a szeretetével

Annyi szent, hogy a Keresés okos film volt mind marketing, mind rendezői ambíciók szempontjából: egyfelől alig egymillió dolláros költségvetéséből hetvenötmilliót hozott a konyhára, a direktor Aneesh Chaganty nevét pedig legalább olyan mértékig megjegyezte a közönség, hogy onnantól már nem pislogtak értetlenkedve, ha a sajtóban találkoztak vele. Ez annak volt köszönhető, hogy első filmjeként egy feszült thrillert tálalt Hollywood elé, amely formanyelvi értelemben is újat hozott: virtuális képernyőkön, például laptopok kijelzőjén keresztül játszódott, ilyenből vajmi keveset láttunk korábban.

Ha eltűnik a lányod, keresd a laptopján keresztül

A Keresésnek a sztorija is bivalyerős, a forma, aminek köszönhetően minden képmutatás, kamu, játszma és öncsalás a bőrünk alá kúszik, csak hab a tortán.

Második nagyjátékfilmjét, a Fusst viszont nagy vászonra tervezte, konvencionális eszköztárral. De a koronavírus-járvány – mint mindent mást – ezt a tervet is felülírta. Nagyon korán hírül adták a sajtónak, hogy a Lionsgate filmstúdió bekebelezte a készülő művet, így a film az ő égiszük alatt fog kikerülni a mozikba. Anyák napjára tervezték a megjelenést, de végül sztornózták a járványveszély miatt. Ekkor került a képbe a Hulu nevű streaming-szolgáltató cég, amely szíves-örömest felkarolta a hányattatott sorsú, ám annál ígéretesebb produkciót, hogy aztán november 20-án kilőjék az éterbe – utólag azt mondhatjuk: mindenki legnagyobb örömére.

A film egy nem éppen hagyományos anya-lánya kapcsolatot tár elénk: a Sarah Paulson által alakított Diane és lánya, Kiera Allen Chloéja egy kisvárosban élik a nézőnek egészen biztosan nehéznek tűnő életüket. Chloe ugyanis számos betegséggel küzd: egyrészt kerekesszéket kell használnia, asztmás, pikkelysömör gyötri, és annyi gyógyszert szed a bajaira, hogy egy átlagos napja is túlélőfilmnek tűnik. Ezt segít átvészelni anyja, aki támaszként mellette van, lesi minden kívánságát, amiből amúgy nincs túl sok Chloénak: egyedül azt szeretné, ha felvennék egy neves washingtoni egyetemre, ahonnan levélben várja az értesítést. Egy nap azonban megtörténik, amire nem számítanánk: Chloe gyanút fog, miután felfigyel egy, az anyjától kapott különös gyógyszerre, ettől megrendül a belé vetett bizalma, és új fázisba lép a kapcsolatuk.

A Fuss olyan thriller, amely a járvány idején nemcsak oltja a néző filmes szomjúságát, de bizonyítványt is kiállít az elmúlt évek hasonló produktumairól.

Holott Hollywood kis túlzással futószalagon termeli az újgenerációs thrillereket, ahol pszichológiai szempontokat elemezve keresik a feszültségkeltés új lehetőségeit, elég csak a Tűnj el!-re gondolnunk. A Fuss nem igazodik ehhez a sormintához, olyan elemeket látunk kockáról kockára, amelyeket betéve tud az is, akinek életében maximum öt thrillerrel volt dolga. Nincsenek váratlan csavarok, egyszerűen csak a flow-élményre épít, e közben a nézőnek se ideje, se kedve nincs gondolkodni a cselekményen, hiszen minden a szerint halad, amit elképzelnénk. Ám annak ellenére, hogy az ingerküszöbünk egyre magasabban van, Chaganty kétségtelenül eladhatóvá teszi ezt a 90 percet.

A film leginkább Paulson és Allen játéka miatt kiváló: előbbit nem kell bemutatni, színészi eszköztárából most sem használ el mindent, de nem lehet belekötni abba, ahogy a megborult anyát alakítja. A 22 éves Kiera Allen is hálás szerepet kapott a rendezőtől: a való életben is mozgássérült színésznőnek az első gyanús jelenet után a kanapéhuzatot megmarkolva fogunk szorítani, a kettejük közti macska-egér játék klasszikus alapokon nyugszik, ennek ellenére is példás, hogy az első tíz perc után már együtt lélegez a néző a szorult helyzetéből kitörni vágyó karakterrel. Ezt olyan mesterien tálalja Chaganty, mintha a sokadik ilyen filmjét dirigálná.

A Variety beszélgetett a fiatal színésznővel a filmes debütálásáról, és a lap megjegyzi, hogy az 1948-as The Sign of the Ram című film óta a Fuss az első, mely kerekesszéket használó főszereplőt jegyez.

Annyira izgatott vagyok a film miatt, hiszen fantasztikusan ábrázolnak egy fogyatékkal élő karaktert

– mondta Allen.

A Fuss már-már annyi izgalmat képes elénk tárni a jól ismert megoldások ellenére, hogy az kvázi tiszteletlenség a zsánerre nézve. Semmi nincs jobban megkomponálva, mint a hasonló alkotásoknál, de Chaganty műfaji hibridje (mert egy-két horrorelemet is kapunk) olyan rendezőt sejtet a képkockák mögött, aki az érzelmekre is bátran alapoz, kommersz eszközökkel kelt feszültséget, ezáltal mindent megkajáltat a nézővel – még azt is, hogy a filmnek van mondanivalója.

Hulu

De ez csak félig-meddig igaz. A Fuss a felszínen túl nem sok mindenről szól, nem ígér és nem kínál megoldásokat a pszichológiai gondokkal küszködőknek, csak jelzi: igen, ők köztünk élnek, és ha nem vesszük észre időben a problémáikat, szélsőséges esetben olyan dolgok is történhetnek, mint itt. De esélyekről, lehetséges kiutakról a film nem tesz említést. Chaganty lokálisan gondolkodik, a cselekményt bárhová ültethetné, a végeredmény ugyanaz lenne: meglehet, évek múltán is emlékezni fogunk rá, de maximum úgy, mint Kiera Allen első nagy szerepére.

Fuss (Run), Hulu, 90 perc. 24.hu értékelés: 8/10

Related posts

30 százalékkal zsugorodott az ukrán GDP 9 hónap alatt

MOCOHU

Görögország nem akar az EU bejáratává válni az afgán menekültek előtt

MOCOHU

Ez lehetett Trump sikerének pszichológiai titka

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This