22.1 C
Budapest
May 21, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19cukorbetegekcukorbetegségdiabéteszes ketoacidóziskoronavírusMAGYARORSZÁGTudomány

Veszélyes lehet egy diabétesz-gyógyszer a koronavírusosokra

Régóta tudjuk, hogy a cukorbetegség egy súlyosbító tényező, hogy Müller Cecília szavaival éljünk, úgynevezett „alapbetegség” a koronavírus-fertőzés esetén, most azonban egy megfigyelésre alapuló tanulmány azt is feltételezi, hogy egy gyakran használt, cukorbetegséget kezelő gyógyszer ritka komplikációkat okozhat a fertőzötteknél – írja az Eurekalert. A The American Association of Clinical Endocrinologists Clinical Case Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok lehetnek különösen veszélyben, akiknél a diabéteszes ketoacidózis (DKA) egy ritkább fajtája, az euglycaemiás diabéteszes ketoacidózis (EuDKA) alakul ki, erre pedig hajlamosabbá tehetnek olyan gyakori cukorbetegséget kezelő gyógyszerek, mint a nátrium-glükóz-kotranszporter-2-gátlók.

Ketoacidózis alakulhat ki ketonok (a zsíranyagcsere melléktermékei, például aceton) vérben történő felhalmozódása esetén, melyet diabéteszben az inzulin abszolút, vagy relatív hiánya okozhat. Kezeletlen esetben tudatzavar, eszmélet-vesztés és akár halál következhet be – írja a Cukorbeteg Központ. A ketoacidózis a cukorbetegség kapcsán előforduló kórkép,ekkor túl magas a szervezetben lévő ketontestek száma, amely tüneteket okoz. Ketonok a zsíranyagcsere felborulását követően jelentkeznek, akkor is megjelenhetnek, ha a szervezet nem jut elég szénhidráthoz, ezért zsiradékot bont, azt hasznosítja.

Ha ezek az anyagcsere termékek átjutnak a vér-agy gáton, diabéteszes kóma is előfordulhat. 

Az EuDKA annyiban különbözik a hagyományos ketoacidózistól, hogy alacsonyabb vércukorszinttel jár, ezért nehezebb is diagnosztizálni. Az úgynevezett nátrium-glükóz-kotranszporter-2-gátló gyógyszerek (SGLT2i) megnövelhetik a DKA-k kialakulásának esélyét, amelyek a felesleges glükózt a vizeleten keresztül eresztik ki.

A Brigham And Women’s Hospital szakértői öt EuDKA-s beteget figyeltek meg hónapokig tavasszal, akkor, amikor egyébként sokkal kevesebb ilyen eset szokott lenni. Mind az öten COVID-19-től szenvedtek, és SGLT2i gyógyszereket szedtek. Korábban is megfigyelhető volt, hogy az EuDKA gyakran alakul ki olyan betegségek alatt, amikor nagyon lecsökken a páciens étvágya, gyakran jelentkezik nála hányás és hasmenés. A szakértők most is azt feltételezik, hogy a koronavírus-fertőzés miatti étvágytalanság, alacsony kalóriabevitel és a gyógyszeres kezelés okozhatta a súlyosabb COVID-19-lefolyást és az EuDKA kialakulását mind az öt betegnél, akik egyike végül el is hunyt.

A szakértők azt is megállapították, hogy a koronavírus-fertőzés valószínűleg erősen ront a cukorbetegek állapotán, mivel a vírus a hasnyálmirigy sejtjeihez is kapcsolódik, ennek pedig az a feladata, hogy inzulint termeljen. A kórokozó valószínűleg valamilyen módon károsítja a folyamatot. A SARS-CoV-1 által okozott járványnál megfigyelték, hogy sok fertőzöttnek megnőtt a vércukorszintje. Az új koronavírus esetén modellek már kimutatták, hogy valószínűleg elpusztítja az inzulintermelő sejteket a hasnyálmirigyben.

Hogy még szebb legyen a kórkép,

a SARS-CoV-2 által okozott citokinvihar is hozzásegíthet a DKA kialakulásához a cukorbetegek esetében. 

Bár a kutatás nem duplavak és kontrollált, hanem megfigyelésen alapuló, a résztvevő orvosok erősen ajánlják, hogy a koronavírusos cukorbetegek esetében függesszék fel az SGLT2i gyógyszerek alkalmazását, és kezeljék mással a betegeket addig, amíg ki nem gyógyulnak a fertőzésből.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Vannak, akik kutya helyett piócát tartanak háziállatként
  • Több mint 500 új fajt azonosítottak brit kutatók idén
  • 2020 a Naprendszer éve volt

Related posts

Jaj lesz annak az autósnak, aki Horvátországban szabálytalankodik

MOCOHU

Eltűnt egy 13 éves mindszenti lány

MOCOHU

Lemészárolta családját egy 17 éves amerikai, mert apja leszidta

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This